Ministerul Educației acuză primăria Chișinău că a împărțit profesorilor din școlile municipale sporuri mai mici la salarii decât prevede legea. De cealaltă parte, autoritățile locale susțin că pe lângă faptul că Executivul nu a dat bani pentru adaosuri la salariile profesorilor, a mai avut și o comunicare defectuoasă.
Pe lângă salariul de bază, profesorii mai pot încasa așa numitele sporuri specifice pentru dirigenție, contorul caietelor și alte activități extra. Pentru asta sunt remunerați cu până la zece la sută din salariul de bază. Astăzi, conducerea ministerului Educației a precizat că în cele 131 de școli din Chișinău adaosurile sunt mai mici ca în restul țării.
„Somăm direcția de învățământ a municipiului Chișinău să-și revadă modul de aplicare a acestor prevederi și să le asigure la fel cum se întâmplă în multe localități din Republica Moldova, ceea ce ar duce la creșterea veniturilor salariale ale profesorilor”.
Revenit la muncă, după campania electorală pentru Ion Ceban, șeful Direcției Învățământ a recunoscut că școlile din Chișinău calculează diferit sporurile pentru profesori, dar, în același timp dă vina pe Guvern.
„Noi nu putem indica contabililor din sectoare sau din contabilitățile instituțiilor secundare cum să facă aceste calcule. Aceste calcule sunt făcute de către directorii instituțiilor de învățământ și sunt aprobate transferurile de către contabilii de acolo, iar din cauza faptului că actul emis de către ministerul educației este unul foarte ambiguu, fiecare dintre ei înțelege și interpretează acest act în mod diferit”, a declarat șef direcție generală educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.
Deși ministerul Educației se arată îngrijorat de atitudinea discriminatorie față de profesori, Guvernul nu oferă și bani pentru sporurile dascălilor.
Sindicatele din Educație apreciază faptul că munca și dedicația sunt și plătite, dar, în același timp, se așteaptă ca la anul salariile profesorilor să fie majorate cu 20 la sută.
Așteptarea principală a cadrelor didactice din Republica Moldova sunt majorările salariale pe care noi am spus că ar trebui să înceapă de la 20 la sută în anul 2024.
În Republica Moldova sunt peste 1 300 de școli primare, gimnazii și licee.