Curajul și încrederea în forțele proprii te pot ajuta să ajungi chiar și pe cele mai înalte culmi ale carierei profesionale, fără a te opri la barierele de gen. Este și povestea unei angajate a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care a demonstrat că pentru a deveni salvator nu este obligatoriu să fii și bărbat. Vă invităm în cele ce urmează să o cunoașteți pe Elena Tanas, unica femeie salvator din Republica Moldova.
Elena Tanas și-a început cariera de salvator acum mulți ani, atunci când a decis să activeze în sistemul medical. După cinci ani a simțit nevoia unei schimbări și așa a ajuns să lucreze la Inspectoratul General pentru Situații de Urgentă și anume în cadrul direcției Situații Excepționale Cahul. A urmat o perioadă de încercări în care a demonstrat că își merită locul. Așa că de 29 de ani continuă să salveze vieți.
„Nu mi-a fost ușor din start pentru că era nevoie să dovedesc, să arăt că o să pot face față lucrurilor și permanent instruirea și cizelarea asta, intervențiile umăr la umăr, la incendiu, la deblocări de apartamente, la salvări de persoane, la extragere de cadavre, atunci când nu era serviciu de scafandri. Lucru în echipă contează foarte mult de aceea trebuie să arăți că tu ești salvator nu femeie, nu bărbat. Echipa de salvatori intervine... atât”.
Multe intervenții de salvare la care a participat au avut un puternic impact psihologic asupra sa, însă chiar și așa, Elena spune că sensibilitatea în cazul ei nu este o slăbiciune ci mai degrabă un atu care vine să ajute în momentele grele.
„Cred că acolo unde au de suferit copii mai mult. Când vezi suferința părinților... Au fost accidente cu persoane traumate practic și cu traume incompatibile cu viața. Da, noi suntem mai emotive și asta ne ajută să ajutăm, să fim cea care este mai aproape de omul care suferă. Când se apropie de o mamă care plânge o femeie, care poate chiar și ea plânge alături și când se apropie un bărbat sunt două lucruri diferite”.
Elena spune că se simte încrezută pe teren datorită colegilor din echipă, care au grijă chiar și de cele mai mici detalii, astfel încât misiunile de salvare să aibă o rată cât mai mare se succes.
„Cine se gândește că atunci când noi lucrăm 24/24 în teren, există doi, trei oameni care se ocupă de hrana noastră. Au grijă să avem mâncare caldă, un ceai cald, cei care ne distribuie sacii de dormit, care ne ajută să menținem legătura cu familiile, cei care stau la telefoane, pentru că în prim plan, tot impactul vine pe ei. Psihologii care merg și discută cu cei care au avut de suferit”.
Potrivit datelor oficiale, în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență activează în jur de 600 de femei.