Deși în Republica Moldova există un cadru normativ care le permite moldovenilor să opteze pentru pensii private, pentru un trai mai îndestulat la bătrânețe, până acum nu a fost creat un fond în acest sens. Mai mult, marea majoritate a populației nu știe nimic despre pensiile facultative. Iar experții susțin că moldovenii nu-și permit să se gândească la pensii private din cauza sărăciei.
Deși avem de doi ani o lege care reglementează înființarea pensiilor facultative, deocamdată nu a fost creat niciun fond care le-ar permite moldovenilor să cotizeze, astfel ca, la bătrânețe, să nu depindă doar de pensia plătită de stat.
În Moldova, însă, nici acel procent de 9% din angajați nu au posibilitatea să opteze pentru pensiile private, deoarece nimeni nu s-a arătat interesat să creeze astfel de fonduri. Potrivit experților Comisiei Naționale a Pieței Financiare, pentru ca o schemă de pensii private să funcționeze este nevoie să se identifice o persoană juridică care în continuare se va ocupa de toate procesele. Administrator poate fi o companie de asigurări, care are nevoie pentru asta de o licență de la CNPF.
„Pentru a fi constituit un fond de pensii facultativ avem nevoie de un manager, un administrator. Acest administrator necesită o licențiere din partea regulatorului pieței financiare, în cazul dat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Toate având ca scop protecția acestor membri, participanți la fondul de pensii facultativ.”
Legea prevede și alte instrumente care le-ar permite angajaților să-și asigure un venit după pensionare.
„O entitate juridică care dorește să facă o facilitare angajaților săi, adică poate contribui prin ai stimula pe angajații săi să rămână în cadrul entității cu anumite sume de bani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare. Mai sunt reglementate și acele pensii benevole, adică atunci când un participant având venituri suplimentare poate, din economiile sale să distribuie o parte către un fond de pensii facultativ.”
Vicepreședintele CNSM, fost viceministru al Economiei, Sergiu Sainciuc, crede că fondurile de pensii private ar putea fi create în Moldova, în cel mai bun caz, peste cinci-șapte ani. Primul motiv ar fi neîncrederea populației față de instituțiile financiare, dar și veniturile mici.
De acceași părere este și expertul economic, Veaceslav Ioniță și anume că sărăcia ne ține departe de fondurile private de pensii.
Majoritatea oamenilor cu care am vorbit nu știu nimic despre pensiile facultative, însă cred că ar fi o opțiune bună pentru bătrânețe.
„-Cunoașteți ceva despre pensiile private?- Nu, nu cunoaștem nimic.- Ar fi bine. Dumneavoastră a-ți aplica la acest fond de pensii?- Da, aș aplica. - Să beneficiați de bani mai târziu?- Da, când voi avea mai mare nevoie, când voi fi bătrână.”
„Ar fi o idee bună și ar fi bine să mărească și pensia de la stat.”
„Nu cunosc, din păcate, dar cred că este o opțiune bună.”
Sunt și din cei care, deși se declară de îngrijorați de resursele financiare pe care le vor avea la bătrânețe, nu sunt gata să cotizeze într-un fond de pensii facultativ.
„Cred că este bine.- A-ți avea încredere să investiți?- Nu prea, este mai bine la stat, totuși la stat este mai bine.”
„Ați avea încredere să fie păstrați acești bănuți și să îi primiți separat de pensia de la stat?- Depinde de angajator, cum este șeful întreprinderii, pentru că sunt șefi diferiți.”
„Despre pensiile private cunosc, dar puțin.- Ce cunoașteți mai exact?- Știu că sunt fonduri private în care poți să investi. - Și cum vedeți acest lucru pentru Republica Moldova?- Pentru Moldova este mai complicat, dar este un lucru pozitiv pentru persoanele care își pot permite să investească într-un fond privat.
Legea pensiilor private prevede că orice persoană poate beneficia de o pensie facultativă la bătrânețe, obținute din două fonduri: cele ocupaționale în care compania angajatoare achită o contribuție lunară și fondurile de pensii private, la care doritorii pot contribui benevol, fără participarea angajatorului. Unul din avantajele pensiei private este că persoana poate să își retragă resursele financiare acumulate în cont mai devreme, în anumite circumstanțe sau le poate transfera la un alt fond privat. Conform datelor statistice disponibile, în 2022, în Republica Moldova, rata de angajare în câmpul muncii a populației cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani era de 54,4 la sută.