Autoritățile Autonomiei Găgăuze încearcă să infiltreze un mecanism de control asupra presei din regiune. Vineri, parlamentul local va supune votului un proiect de lege ce obligă instituțiile media să ceară un fel de autorizații de la autoritățile Găgăuziei. În caz contrar, jurnaliștii care muncesc în redacții, fără acte permisive, nu vor putea intra în instituții publice și nici nu vor avea acces la evenimentele organizate de autorități. Presa independentă de la Comrat califică restricțiile drept o încercare de a cenzura jurnaliștii care abordează critic guvernarea din regiune.
Inițiativa comitetul executiv a fost aprobată pe patru ianuarie de guvernul local, iar pentru o perioadă a dispărut din vizor. A revenit pe agenda publică săptămâna trecută, când proiectul a fost supus consultărilor publice într-o ședință a adunării populare a Găgăuziei.
„În Republica Moldova sunt multe instituții de control. Serviciul Fiscal de Stat și câte vreți. Este normal și corect. Dacă statul pune anumite reguli, el are grijă ca ele să fie respectate. Asta și înseamnă acest control. Aici nu se încalcă niciun drept”.
Nu este clar dacă permisele vor fi eliberate în baza unor criterii de perfornață sau în alte condiții. Cert este că îi vizează pe toți - de la presa scrisă și până la posturile de radio, portaluri și televiziuni. Redactorul șef nokta.md, unul dintre puținele portaluri independente din Comrat, susține că noile reguli vin să consolideze controlul autorităților asupra instituțiilor media din Autonomia Găgăuză.
„Să controleze mass-media care nu le aparține. Prin aceste mecanisme de permisiune sau licențiere, astfel zic. Ei utilizează noțiunea de permisiune. Ei vor ca mass-media privată să meargă la ei și să primească act de permisiune”, a declarat directorul portalului Nokta, Mihail Sirkeli.
Sirkeli susține că noile reguli ar face practic imposibilă activitatea jurnaliștilor incomozi autorităților locale. În consecință vor avea de suferit și găgăuzii care caută informații de calitate și boicotează articolele scrise de presa controlată de autorități.
„De exemplu Nokta, nu a aplicat pentru permisiune. Și ce mai departe? Ei nu pot să ne închidă, pentru că ei nu controlează domeniul. Ei nu pot să ne condamne, pentru că nu au sistemul lor judecătoresc local. Ei nu controlează procuratura, poliția sau judecătoriile. Pârghiile sunt foarte limitate. Singurul lucru pe care ei pot să-l facă e să ne spună, voi nu aveți permisiune și noi nu răspundem la întrebările voastre. Sau să ne permită accesul la ședințele comitetului executiv sau la adunarea populară”, a menționat directorul portalului Nokta, Mihail Sirkeli.
Vestea că autoritățile de la Comrat, loiale fugarului Ilan Șor, vor să creeze un mecanism de control al presei din regiune a ajuns și la Chișinău. Nouă ong-uri de media, și nu doar, au semnat o declaraței comună. În comunicatul Centru pentru Jurnalism Independent se spune că mecanismele Autonomiei Găgăuze sunt abuzive și contravin Constituției.