Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei

/VIDEO/ Prețuri usturătoare la chirii: Cât de mult s-au scumpit după războiul din Ucraina

missing
23 ianuarie 2024, ora 21:16

Suntem cea mai săracă țară din Europa, cu salariu mediu pe economie și de câteva ori mai mic decât în UE, dar la chirii concurăm cu capitalele de acolo. În prezent, un apartament cu două camere din Chișinău poate ajunge și la 700-800 de euro. Potrivit analiștilor, saltul substanțial al prețurilor a avut loc odată cu fluxul de refugiați ucraineni, dar și din cauza scumpirii apartamentelor scoase în vânzare.

Oricine se apucă să examineze anunțurile cu apartamentele scose în chirie în Chișinău, dă peste prețuri exorbitante. De exemplu, apartamentele cu două camere, cele mai solicitate, pornesc de la 350 de euro și trec de 700, unele ajungând chiar și la 800 de euro. Potrivit agenților imobiliari, principalul motiv al scumpirii substanțiale a chiriilor din capitală este fluxul de refugiați ucraineni. În mare parte, aceștia închiriază locuințe pe termen scurt și sunt gata să scoată din buzunar mai mulți bani.

„Cum a început războiul din Ucraina, la noi prețurile au crescut, fiindcă solicitările au devenit mai multe, iar ofertele au rămas aceleași. Aceste cereri închid un anumit tip de solicitări și anume persoanele care vin Ucraina, care vin pe un termen scurt, două, trei săptămâni, o lună, două luni, pentru aceste persoane se fac așa prețuri mari”, a declarat directorul unei agenții imobiliare, Ilie Sopivnic.

Astfel, din februarie 2022, când a început războiul în Ucraina, prețul apartamentelor închiriate din capitală a crescut cu, cel puțin, 200 de euro.

„Comparativ cu perioada de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, prețurile la chiriile din Chișinău au crescut cu peste 50 la sută. De exemplu, pentru un apartament cu două camere, într-un bloc nou, prețul chiriei în 2019, ajungea la 350 de euro. Acum, însă, pentru același apartament, chiriașii ar trebui să scoată din buzunare și 550 de euro”.

Cel mai mult suferă oamenii care locuiesc în capitală, dar nu au propria locuință. Aceștia spun că sunt nevoiți să-și dea toți banii pe chirie și utilități.

„- Împreună cu tot cu comunale, vreo opt mii de lei pe lună.
 - Ți se pare scump?
 - Foarte scump. Chiria 400 de euro, plus comunale, exagerat chiar.
 - Cam cât crezi că ar trebui să fie un preț ok?
 - Nu știu, 200 de euro cu două camere, 250, ok”.

„- Foarte mari.
 - Dar cam cât ar trebuie să fie ok pentru Chișinău?
 - Cred că un preț real, care să corespundă salariilor cetățenilor”.

„Depinde și ce apartament. Dacă este reparație și dacă apartamentul e bun, atunci desigur că acesta costă, dar e foarte scump. Eu cred că și cel mai bun apartament ar trebui să se încadreze în 500 de euro. Am un prieten care nu demult a luat o chirie cu 200 de euro, un apartament destul de bun, la Rîșcani, dar în principiu, locuințele s-au scumpit”.

Cei care nu-și permit să dea prea mulți bani pe chirie, sunt nevoiți să se înghesuie în apartament mici, vechi sau de la periferie.

„Apartamentele cu trei camere, deseori se împart în camere, în două camere la fel, apartamentele cu o cameră pot să le închirieze două persoane. Deseori dacă ei doresc ceva mai nou, dar în bugetul lor, ies cumva din niște granițe geografice pe care și le-au setat, poate să-și ia și aceeași suburbie numai ca să o ia mai ieftin”, a menționat team-leaderul agenției imobiliară, Victor Romanescu.

În pofida prețurilor exorbitante, cererea pentru chirii rămâne în continuare una ridicată. Este și din cauza scumpirii locuințelor, dar și din cauza dobânzilor la credite, care au tot crescut în ultimii ani.

„În ultimii doi ani, cererea la chirii a fost mai mare decât de obicei. Asta a fost condiționat și de valul de refugiați din Ucraina, dar și de creșterea dobânzilor la credite, pentru că cu creditele ieftine mulți optau pentru a cumpăra un apartament în locul chiriilor”, a menționat team-leaderul agenției imobiliară, Victor Romanescu.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, numai în 2023, sumele provenite din impozitul pentru darea în locațiune a apartamentelor a crescut cu peste 15 milioane de lei, adică cu 37 la sută. Și asta în timp ce o bună parte din proprietari preferă să-și dea locuințele în chirie fără a încheia contracte. 

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Dezastrul provocat de furtună la Chișinău: Râuri pe străzi, crengi rupte și plăcuțe auto pierdute
/VIDEO/ Dezastrul provocat de furtună la Chișinău: Râuri pe străzi, crengi rupte și plăcuțe auto pierdute
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Incendiu uriaș la Bălți: Peste 60 de pompieri au luptat aproape cinci ore pentru a controla focul
/VIDEO/ Incendiu uriaș la Bălți: Peste 60 de pompieri au luptat aproape cinci ore pentru a controla focul

Ploile schimbă planurile organizatorilor Festivalului Pădurilor. Evenimentul, amânat cu o săptămână

missing
12 septembrie 2024, ora 19:28

Ploile care sunt așteptate în acest weekend dau peste cap planurile organizatorilor Festivalului Pădurilor. Evenimentul care urma să aibă loc sâmbăta aceasta, pe 14 septembrie, la reședința prezidențială de la Condrița, a fost amânat cu o săptămână, pentru data de 21 septembrie. 

Evenimentul este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Societatea Ecologică "Biotica" cu sprijinul Suediei, în parteneriat cu Președinția Republicii Moldova, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Norvegia, Primăria mun. Chișinău, Lafarge Moldova, EcoRep Moldova, Orange Moldova, MoldControl și EcoLocal și face parte din acțiunile Programului Național de Împădurire.

Prin organizarea festivalului, un eveniment cu expoziții, ateliere, discuții, activități, distracții, relaxare, iarmaroc și programe artistice, organizatorii își propun să vorbească unui public cât mai numeros despre necesitatea și oportunitățile pe care le avem pentru împădurirea republicii.

Programul Național de Împădurire, creat la inițiativa președintei Maia Sandu, a fost lansat în toamna anului 2023 și urmărește mobilizarea întregii țări pentru plantarea a peste 145 000 de hectare de păduri în următorii 10 ani.

Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.