Tarabele din piață prind culoare. Primele zarzavaturi de sezon au apărut deja în vânzare. Adevărat- se vând la prețuri destul de pipărate, uneori mai scumpe chiar decât carnea. Totuși, comercianții nu duc lipsă de cumpărători. Oamenii vin să își facă plinul de vitamine, de care spun că au mare nevoie după lunile de iarnă.
„- Spanacul este patru lei, salata cinci le, ridichea 15 lei.
- Lumea cumpără?
- Cumpără intensiv.
- În aceeași perioadă a anului trecut, prețurile erau aceleași?
- Au rămas aceleași, mai ales la noi, noi le creștem singuri, le aducem aici și avem prețuri reale, comparativ cu alții”.
„În piețe, în această perioadă, la mare căutare sunt urzicile. Kilogramul se vinde cu un preț cuprins între 80 de lei și 100 de lei, în funcție de tarabă”.
„- Urzică.
- Și cât costă un kilogram de urzică?
- 80 de lei.
- Cum vi se pare prețul?
- Cam scump, dar ce să facem dacă pofta este mare”.
„Ceapă verde, vitamine de primăvară”.
„Pentru un kilogram de castraveți moldovenești, cumpărătorii ar trebui să scoată din buzunare, în această perioadă, între 90 și 100 de lei, chiar mai scump decât unele asortimente de carne”.
„- Văd că nu ați cumpărat nimic, sunteți mai rezervat?
- Eu am întrat doar să privesc.
- Sunteți dispus să achitați 100 de lei pentru un kilogram de castraveți?
- Nu, pot să îmi iau doar unul sau doi, pentru o salată doar”.
Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit în piață ne-au spus că prețurile sunt piperate, cu toate astea nu au ezitat să procure câte ceva.
„- Scump, foarte scump, pătrunjelul și mărarul costă 85 de lei, ceapa este 50 de lei kilogramul, este foarte scump, doar oamenii trebuie cumva să trăiască.
- Am văzut că ați cumpărat și leurdă?
- Da, este foarte scumpă, la Șoldănești este zece lei, aici este un pic mai ieftină, probabil este mai aproape de pădure”.
„- Prețurile sunt cam usturătoare, dar nu ai încotro, când ai de făcut o zi de naștere, trebuie să cumperi.
- Cât ați cheltuit pentru legume?
- Numai pentru legume, 1250 de lei”.
„Ele sunt de la import, prețurile sunt destul de mari, însă fiind prima roadă, lumea își permite să cumpere câte un kilogram”.
Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ne dau asigurări că înainte să ajungă în piață marfa este minuțios verificată.
„Indiferent de timpul apariției pe piață a legumelor, fructelor, verdețurilor, acestea sunt monitorizate în permanență de către ANSA, mai mult decât atât, fiecare producător sau comerciant la momentul plasării pe piață este obligat să dețină un certificat care atestă inofensivitatea producției pe care el o comercializează”.
Zilele trecute, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat controale la 13 produse de origine vegetală, printre care spanac, mai multe tipuri de salate, rucola, varză și altele, iar rezultatele arată că acestea nu depășesc cantitatea de nitrați admisă de lege.