Agricultorii polonezi blochează din nou drumurile din țară, dar și granița cu Ucraina, în cadrul unor proteste tot mai intense împotriva politicii agricole europene. Demonstrațiile au loc după ce ieri Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu de a prelungi cu încă un an scutirea agricultorilor ucraineni de plata taxelor vamale pe piața UE.
Fermierii se revoltă de luni de zile față de importurile ieftine ale produselor agricole din Ucraina, despre care spun că au invadat piața UE, dar și față de politicile de mediu ale blocului comunitar.
„Nu putem fi de acord cu ce face astăzi dictatul Uniunii Europene în Polonia. Nu suntem de acord cu întregul 'Green Deal', nu îl vom analiza acum și nu vom discuta”.
„Când te uiți la prețul cărnii de vită și de porc din magazine și supermarketuri și le compari cu ceea ce primește fermierul, înțelegi că sunt bănuți, este ridicol”.
„Luptăm, în esență, pentru abolirea pachetului Green Deal. Aceasta este prioritatea noastră. Și vrem, de asemenea, ca granița cu Ucraina să fie închisă”.
Organizatorii au anunțat că la protestele de amploare sunt așteptați să participe aproximativ 70 de mii de oameni. Greviștii promit să blocheze cu tractoare drumurile în peste 500 de localități, inclusiv căile de acces în capitală. Poliția a avertizat populația că manifestațiile vor afecta transportul public, îndemnând oamenii să treacă la transportul public, dacă este posibil. Și fermierii din Republica Cehă au organizat proteste similare, astăzi.
Ieri, Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru ca agricultorii ucraineni să beneficieze până în iunie 2025 de scutirea de la plata taxelor vamale pe piața UE. Decizia corespunde unei propuneri a Comisiei Europene din ianuarie și prevede, totuși, „o frână de urgență” pentru produsele agricole deosebit de sensibile, precum păsările de curte, ouăle și zahărul. Prin urmare, dacă în acest interval, importurile vor depăşi nivelurile medii din anii 2022-2023, vor fi impuse taxe. Mai mult, legislatorii europeni au extins lista pentru a include și ovăzul, porumbul, crupele şi mierea.
Parlamentul de la Bruxelles mai spune că a obţinut angajamente din partea Comisiei pentru a lua măsuri dacă importurile de grâu ucrainean vor creşte brusc. Legislativul și Consiliul UE sunt așteptate să dea undă verde finală acordului provizoriu.