Rusia încearcă să transfere controlul asupra celor patru regiuni ucrainene parțial ocupate – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - la negocierile cu SUA din Arabia Saudită, au declarat surse pentru The Moscow Times. Totodată, Banca Centrală a Rusiei a avertizat factorii de decizie de la Kremlin că Statele Unite şi OPEC au capacitatea de a inunda piața petrolului, ceea ce ar putea declanșa o nouă prăbușire prelungită a prețurilor, similară celei din anii 1980, care a contribuit la colapsul Uniunii Sovietice.
Rusia a lansat un atac cu rachete care a vizat nord-estul Ucrainei, în timp ce oficiali americani şi ruşi s-au întâlnit pentru a face presiuni în vederea unei pauze în război, relatează BBC. Delegațiile ucraineană şi americană se vor întâlni marţi în Arabia Saudită pentru discuții care vor urma negocierilor dintre Rusia şi SUA, a anunţat postul național de televiziune ucrainean Suspilne. După atacul de luni, care a rănit zeci de persoane în oraşul Sumî, ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat că Rusia trebuie să pună capăt atacurilor în loc să „facă declarații goale de conținut despre pace”.
UPDATE Conținutul discuțiilor ruso-americane, care au avut loc, luni, la Riad, nu va fi făcut public, a declarat, marţi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. „Este vorba despre convorbiri tehnice. Acestea sunt convorbiri cu o semnificaţie profundă în ceea ce priveşte detaliile, așadar, în mod evident, conținutul acestor convorbiri cu certitudine nu va fi făcut public. Nu trebuie să vă așteptaţi la acest lucru”, a declarat, marți, Peskov jurnaliştilor, răspunzând la întrebarea dacă sunt programate declaraţii, în urma acestei runde de convorbiri. „În momentul de faţă sunt analizate rapoartele transmise către cele două capitale. Ulterior se va putea discuta despre unele înţelegeri”, a adăugat el. Consultările ruso-americane de la Riad s-au încheiat în seara zilei de luni, 24 martie, potrivit Rador.
UPDATE Rusia solicită la negocierile de pace cu Statele Unite să obțină controlul complet asupra regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, deși nu controlează pe deplin niciuna dintre acestea. Potrivit unor surse familiarizate cu gândirea Kremlinului, delegația rusă speră ca Washingtonul să facă presiuni asupra Kievului pentru a-și retrage trupele din regiunile parțial ocupate, notează Ziare.com.
UPDATE Negociatorii ruși Grigori Karasin și Serghei Beseda se vor întoarce la Moscova în cursul acestei, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale din Parlamentul rus, Vladimir Dzhabarov, pentru televiziunea Rossiya-24.
UPDATE Peste 90 de oameni, inclusiv 23 de copii, au fost răniți într-un atac cu rachetă care a vizat ieri orașul Sumî, în nord-estul Ucrainei, potrivit celui mai recent bilanț comunicat dimineață de autoritățile locale. Forțele ruse au atacat cartiere rezidențiale și infrastructura din oraș, inclusiv spitalul de copii, a anunțat primarul interimar Artem Kobzar. În total, cel puțin 30 de clădiri înalte, 15 case și un număr nespecificat de depozite, birouri și unități medicale au fost avariate în atac, a comunicat administrația militară regională citată de Kyiv Independent. Operațiunile de căutare și salvare au continuat până la ora locală 22:00 și au fost oprite în timpul nopții, scrie Spotmedia.
UPDATE „Declarațiile recente ale diplomaților și oamenilor de știință ruși sugerează că Kremlinul ar putea încerca să acorde prioritate discuțiilor bilaterale cu Statele Unite în detrimentul negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina și creează astfel de așteptări în societatea rusă” – ISW sugerează și îl citează pe Viaceslav Nikonov, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, care a declarat pentru New York Times că președintele rus, Vladimir Putin, consideră relațiile bilaterale ruso-americane „mai importante decât problema Ucrainei”. „Alți oficiali ruși au declarat pentru NYT că este mai important pentru Rusia să își atingă obiectivele în relațiile bilaterale ruso-americane de relaxare a presiunii sancțiunilor, de descurajare a NATO și de căutare a unei „înțelegeri mai largi” care să includă probabil condiții bilaterale ruso-americane înainte de a accepta orice încetare a focului în Ucraina”, se specifică în raportul ISW, potrivit Libertatea Cuvântului.
UPDATE Deşi Uniunea Europeană aplică o „presiune intensă” pentru ca Ucraina să se alăture blocului înaintea ţărilor din Balcanii de vest, un astfel de scenariu este „în afara discuţiei”, a declarat luni la Budapesta ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite agenția de știri MTI, citată de Agerpres.
UPDATE Forțele aeriene ucrainene au lovit o concentrare de personal militar rus în Kondratovka, regiunea Kursk, ucigând până la 30 de soldați ruși, a informat Statul Major pe 25 martie, potrivit Știripesurse.
UPDATE Coaliția dronelor a alocat aproape 22 de milioane de dolari pentru susținerea capacităților de recunoaștere ale Ucrainei. Kateryna Chernohorenko, viceministrul ucrainean al apărării pentru digitalizare, a declarat: „Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru răspunsul rapid și flexibil. Aceste decizii sunt esențiale, mai ales acum, când Forțele de Apărare au cea mai mare nevoie de acest sprijin”.
UPDATE Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite au ajuns la un acord cu Ucraina privind împărțirea veniturilor pentru mineralele esențiale ucrainene și „va fi semnat în curând”. În timpul întâlnirii cu cabinetul său, Trump a declarat și că Statele Unite analizează cu Ucraina posibilitatea ca „firmele americane să dețină centrale electrice ucrainene”, scrie AlephNews.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a apărat onoarea Ucrainei atunci când s-a certat cu președintele american Donald Trump și cu vicepreședintele JD Vance într-o întâlnire calificată de mulți drept dezastruoasă, în Biroul Oval, luna trecută, scrie Digi24.
UPDATE Tensiunile cresc între guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, și Kremlin cu privire la ratele ridicate ale dobânzilor și politica financiară în contextul războiului împotriva Ucrainei. Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, Camera de Conturi a Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) a inițiat un audit al Băncii Centrale, ceea ce poate indica o presiune politică sporită asupra conducerii acesteia, potrivit Ziare.com.
UPDATE Ucraina încearcă să-şi convingă partenerii europeni să prelungească un acord care scutește de la plata taxelor vamale produsele agricole ucrainene – implementat în 2022 cu scopul de a o susţine pe timpul războiului rus de agresiune şi care expiră la 6 iunie - după ce Comisia Europeană (CE) a reintrodus taxele vamale impuse anumitor produse, iar negocieri în acest sens se anunță tensionate, relatează AFP, citat de news.ro.
UPDATE Scopul delegației ruse care a negociat, luni, cu cea americană, în Arabia Saudită, în cadrul celei de-a doua rundă de discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a avut un singur obiectiv: să câștige timp, relatează The Moscow Times , citând surse familiare cu planurile Moscovei, potrivit Adevărul.
UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, a refuzat să spună dacă administrația Trump recunoaște revendicările Rusiei asupra teritoriilor ocupate din Ucraina, relatează The Kyiv Independent. „Se poartă multe discuții,” a declarat aceasta, subliniind că SUA vor aștepta un acord de încetare a focului înainte de a face orice comentarii.
UPDATE O sursă de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că un „anunț pozitiv” este așteptat „în viitorul apropiat” după cele mai recente negocieri dintre SUA și Rusia, desfășurate pe 24 martie.
UPDATE Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat un atac de precizie asupra unei concentrații de personal militar rus în Kondratovka, regiunea Kursk, provocând moartea a până la 30 de soldați ruși, potrivit surselor militare, potrivit Mediafax.
UPDATE Statele europene de la Marea Neagră urmăresc cu nervozitate negocierile de pace SUA-Rusia cu privire la Ucraina, care continuă astăzi în Arabia Saudită, temându-se de un posibil acord care i-ar reda Moscovei o parte din influența pe care o avea asupra acestor ape disputate, arată o analiză a THE Financial Times, relatează Rador.
UPDATE Trei angajați ai presei de stat ruse au fost uciși într-un atac în districtul Kreminna, din regiunea ocupată Luhansk, potrivit lui Leonid Pasechnik, liderul instalat de Rusia în zonă. Acesta a susținut că atacul a dus și la moartea a trei civili, potrivit Mediafax.
UPDATE O nouă noapte de atac asupra Ucrainei. Forțele aeriene ale Kievului au anunțat că Rusia a lansat 139 de drone și o rachetă balistică Iskander-M în timpul unui atac nocturn. Forțele aeriene au doborât 78 de drone și alte 34 nu și-au atins ținta, au mai transmis ucrainenii, potrivit Reuters. Ei nu au spus ce s-a întâmplat cu celelalte drone și cu racheta Iskander-M.
UPDATE Președintele Donald Trump nu neagă că Rusia a influențat administrația de la Casa Albă, fiind întrebat ce părere are despre afirmația președintelui ucrainean Zelenski, potrivit căreia Moscova influențează echipa lui Trump. „Probabil că au fost influențați să rezolve această problemă, deoarece Ucraina vrea să o rezolve, cred că ar trebui să o rezolve, și Rusia vrea să o vadă rezolvată. Și cred că dacă nu eram președinte, acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată”, a afirmat Trump.
UPDATE Cel mai recent eurobarometru realizat de Parlamentul European (PE), publicat marți, 25 martie, arată că cetățenii UE își doresc ca Uniunea să se concentreze mai mult asupra apărării și securității. 58% dintre români ar vrea ca UE să joace un rol mai important în lume, scrie HotNews.
UPDATE Oficialii ucraineni au raportat că 88 de persoane, inclusiv 17 copii, au fost rănite în atacul de luni din Sumî. Orașul, situat aproape de granița cu regiunea Kursk din Rusia, a fost frecvent ținta atacurilor rusești. Autoritățile au declarat că o școală, un spital și blocuri de apartamente au fost avariate în urma atacului cu rachete. Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a declarat că „Rusia trebuie să pună capăt atacurilor în loc să facă declaraţii goale despre pace”, scrie Libertatea.
UPDATE Postul național de televiziune ucrainean Suspilne a anunțat că delegațiile ucraineană și americană se vor întâlni marți în Arabia Saudită. Aceste discuții vor urma negocierilor dintre Rusia și SUA. Deși delegația ucraineană se află în aceeași clădire cu cea rusă, nu există planuri pentru o întâlnire directă între părțile aflate în conflict. Ucrainenii au rămas acolo după întâlnirea cu omologii americani de duminică seara, potrivit Libertatea.
UPDATE Grigori Karasin a subliniat importanța implicării comunității internaționale în viitoarele negocieri. „Vom continua să facem acest lucru, implicând comunitatea internațională, în primul rând, Națiunile Unite și țările individuale. În general, rămâne impresia unui astfel de dialog constructiv, care este necesar și necesar. Și americanii sunt interesați de acest lucru”, a spus șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației Ruse.
UPDATE Grigori Karasin, șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației Ruse și membru al delegației ruse la Riad, a declarat pentru TASS: „S-a discutat totul, a fost un dialog bogat, dificil, dar foarte util pentru noi și pentru americani. S-au discutat multe probleme”. „Bineînțeles, nu s-a rezolvat totul, nu s-a convenit totul, dar faptul că o astfel de conversație a avut loc, mi se pare foarte oportun având în vedere sosirea noii administrații și a noii politicieni care au venit la ședința de grup de experți”, a adăugat reprezentantul Rusiei la negocierile de pace, notează Libertatea.
UPDATE Negocierile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii au fost provocatoare, dar utile, iar ONU și alte țări vor fi implicate în discuții suplimentare, a declarat un membru al delegației ruse pentru agenția de presă TASS, citată de Reuters.
UPDATE După atacul de luni, care a rănit zeci de persoane în oraşul Sumî, ministrul ucrainean de Externe Andrii Sybiha a declarat că Rusia trebuie să pună capăt atacurilor în loc să „facă declaraţii goale despre pace”, relatează AFP.
UPDATE Ucraina a acuzat Moscova că face „declarații goale despre pace”, după ce 88 de persoane au fost rănite într-un atac cu rachete rusești, în timp ce oficialii americani și ruși au început negocieri pe care Washingtonul speră să le transforme în primul pas către o pace durabilă, informează ziarul The Guardian. „În fiecare zi ca aceasta, în toate nopțile cu rachete și drone rusești împotriva țării noastre, fiecare zi de război înseamnă pierderi, dureri și distrugeri pe care Ucraina nu și le-a dorit niciodată”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video de azi-noapte.
UPDATE Negocierile dintre Rusia și Statele Unite privind conflictul din Ucraina au avut loc luni la Riad, capitala Arabiei Saudite. Întâlnirea a durat peste 12 ore și a implicat reprezentanți ai ambelor țări. Potrivit agenției TASS, părțile au convenit asupra unei declarații comune care urmează să fie publicată.
UPDATE Comisia pentru investigarea intervențiilor statelor străine în treburile interne ale Rusiei din cadrul Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) a trimis Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Externe ale Rusiei materiale despre acțiunile ostile ale autorităților din România față de Federația Rusă, relatează agenția rusă de stat Tass. Informațiile au fost furnizate de către președintele comisiei, Vasilii Piskarev, șeful Comisiei pentru securitate și combaterea corupției din cadrul Dumei de Stat. Parlamentarii ruși susțin că, în cadrul evenimentului de la București, s-au făcut „apeluri repetate către statele occidentale pentru înfrângerea militară a Rusiei și dezmembrarea sa în mai multe state independente”. De asemenea, Piskarev afirmă că au existat propuneri de „scoatere a Rusiei din Marea Neagră”, ceea ce, în opinia Moscovei, constituie „apeluri publice la acțiuni împotriva integrității teritoriale a Rusiei și la declanșarea unui război agresiv”, potrivit NewsWeek.