/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 780: Rușii au mai ocupat un sat din Donețk. Moscova cheamă rezerviști la instrucție militară

/VIDEO/ Reforma patentelor, un eșec? Comercianții susțin că noul sistem le aduce doar pierderi

missing
05 februarie 2024, ora 21:45

La jumătate de an de la reforma patentelor, foștii deținători de patente spun că inițiativa ministerului de Economiei a eșuat. Comercianții susțin că noul sistem le aduce doar pierderi și că mulți sunt nevoiți să-și închidă afacerea. De cealaltă parte, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba se declară convins că reforma a fost un succes și nici gând să se răzgândească.

„Mai mult de jumătate din cei cinci mii de patentari și atrageți atenție, nu doar 5000 de patentări, dar 5000 de familii, au plecat la muncă peste hotare, iar 90% din cei rămași, care au încercat să înregistreze o afacere individuală, nu și-au deschis firmele până la capăt, oprindu-se doar la etapa de a semna un contract de activitate cu piața, deoarece activitatea independentă necesită costuri suplimentare”, a declarat reprezentantul deținătorilor de patentă, Ruslan Verbițchi.

În același timp, reprezentanții patentarilor au semnalat că cei care au decis să treacă la o altă formă de activitate economică, se confruntă și cu probleme tehnice.

„Patentarii care câștigau o bucată de pâine pentru a supraviețui după pensie, nu se descurcă cu aparatele de casă care necesită o pregătire specială, iar o modalitate legală în cazul returnării mărfii nu a fost identificată. Ce avem la moment? Piețele sunt pustii, oamenii au fost nevoiți să plece peste hotare”, a menționat reprezentantul deținătorilor de patentă, Ruslan Verbițchi.

Solicitat de TV8, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a precizat că nu este cazul ca reforma să fie modificată și că cifrele prezentate de el acum câteva luni sunt probate. În septembrie, acesta afirma că 95% din foștii deținători de patente au trecut la altă formă de activitate.

„Eu nu am văzut această conferință de presă, eu tare mult sper ca noi, cu toții, să întoarcem această pagină, or, cum am promis încă peste un an în urmă, noi nu vom reveni la acest subiect. Această reformă a fost implementată și va rămâne astfel. Eu vă dau toate asigurările că acele cifre pe care vi le-am prezentat câteva luni în urmă sunt valabile”, a vorbit ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Amintim că din data de 1 iulie 2023, foștii deținători de patentă au fost obligați să-și ia aparate de casă. Atunci, ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a venit și cu o soluție pentru deținătorii de patente. Celor care trecut la activitatea în baza aparatelor de casă li s-a oferit un ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 10 mii lei. Potrivit Ministerului Economiei, peste 3.500 de persoane și-au creat întreprinderi individuale, iar aproape 700 de foști deținători de patente au trecut la SRL-uri.

Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.

/VIDEO/ Vot electronic pe hârtie: Primăria Chișinău a investit 1,3 milioane de lei în echipamentul ce adună praf pe mesele consilierilor
/VIDEO/ Vot electronic pe hârtie: Primăria Chișinău a investit 1,3 milioane de lei în echipamentul ce adună praf pe mesele consilierilor
/VIDEO/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/VIDEO/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/VIDEO/ Un nou concurs pentru alegerea șefului Procuraturii Generale? Proiectul, pe ordinea de zi a ședinței CSP
/VIDEO/ Un nou concurs pentru alegerea șefului Procuraturii Generale? Proiectul, pe ordinea de zi a ședinței CSP
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
Atenție, nu dați datele bancare! Escrocii s-au activat în schema colectării datelor pentru recensământ
Atenție, nu dați datele bancare! Escrocii s-au activat în schema colectării datelor pentru recensământ

/VIDEO/ Ecoul protestelor din iarnă. Sergiu Stefanco, fermier de la Căușeni: „Nimic nu s-a schimbat”

missing
13 aprilie 2024, ora 21:00

Am făcut popas a fost în gospodăria lui Sergiu Stefanco, un producător de cereale din sud-estul țării și care a devenit cunoscut în timpul recentelor proteste ale fermierilor. Bărbatul are în gestiune peste o mie de hectare, în raionul Căușeni, pe care cultivă, în mare parte, porumb și floarea-soarelui. Exact asta făcea atunci când ne-am dus să discutăm cu el despre cum a început anul agricol pentru gospodăria sa și dacă problemele invocate în timpul protestelor persistă sau au dispărut. Ne-a spus că practic totul a rămas pe vechi, cu aceleași dificultăți financiare. Dar a avut noroc să primească motorină de la Guvernul României, iar datorită acestui fapt, lucrările agricole se desfășoară în forță, deocamdată. Cu toate acestea, planurile de viitor sunt destul de sumbre. Dacă anul se va termina rău, este gata să renunțe la agricultură. 

„- Unde vă vedeți dumneavoastră în 3 ani de zile? - Dar nu 3 ani, noi la toamnă dacă... Dacă va fi un an greu, cu prețurile care sunt vehiculate la bursă, noi o să dăm mâinile în jos, nu o să avem ce face. Nu există șanse. Uitați-vă, este luna aprilie, dar vedeți ce temperaturi sunt. Se usucă rapid. Neam grăbit cu semănatul, dacă vine un am secetos, majoritatea pleacă din țară. Eu personal...”

Sergiu Stefanco este un fermier care prelucrează 1200 de hectare de pământ în satul natal, Ucrainca, pe care seamănă cereale. Tot aici, în urmă cu 15 ani, a pus bazele unei ferme de oi. În timpul protestelor fermierilor, care au fost cap de afiș o bună perioadă de timp, și au dus inclusiv la blocarea vămii Leușeni, el a devenit unul dintre liderii acestor manifestații. 

Acesta a fost un gest de disperare, dacă ați urmărit protestele, singura cerință era ca dl prim-ministru, dl Grosu să seteze o întâlnire. Atât trebuia sa facă, dumnealor ne-au ignorat. Noi eram în stradă și în 2020, ne susțineau atunci, erau cu noi. Ce s-a întâmplat când au trecut de partea cealaltă a ușii, nu știu”. 

Prins cu munca pe câmpuri, ne-a dat întâlnire chiar în timpul semănatului de primăvară. 

„Noi am cerut ca statul să vină să ne susțină, așa cum se face și în țările vecine, chiar și Ucraina. Noi nu ne putem compara cu vecinii noștri. Orice am produce noi, la noi în țară, este mai scump ca la vecinii noștri. Nu putem face concurență, de asta suntem aici. Ne-a bătut și seceta, timp ce patru ani. Anul acesta începutul nu este rău, ne îngrijorează temperaturile bruște. A fost frig, frig, și acum vedeți cum e”.

Exact acum un an, fermierul nu se declara atât de pesimist. Într-un reportaj semnat de Agora, experiența lui Sergiu Stefanco era prezentată drept o istorie pozitivă. Acesta a povestit că a decis să vină acasă, după ce a muncit ani buni în Statele Unite și Irak. Oieritul a început ca o afacere de familie, de la câteva oi procurate, ca acum să numere peste 300 de animale. Spunea, atunci, că și acasă se pot face bani. Mai crede acum același lucru? 

„Povestea de succes, știți cum, toți așa o desenează. Am venit cu bani din afară, am primit un grant de la stat, dar când ajungi mai departe, alți bani nu vin, tot ce faci reinvestești, apare seceta, iar băncile măresc dobânda cu 10%, costurile devin mari, dar marfa o vinzi la fel, nu ai cum să reziști. Un an, doi, trei, trăiești, apoi gata”.

În tot acest timp, spune că a rezistat datorită oieritului și din prestarea serviciilor altor agricultori.

„Ca să asiguri, mai întâi trebuie să ai bani. Companiile de asigurare abia anul acesta o să asigure porumbul la seceta. Dar nu va aplica nimeni, pentru ca vor da doar 6 mii de lei, tu investești 15 mii și îți dau 6. Dar tu plătești asigurarea o mie de lei. Da, noi poate și om achita 1000 de lei, dar măcar cheltuielile să ne fie restituite”.

Subvențiile pe care le-a primit în acești ani secetoși au acoperit puțin peste 10 la sută din banii investiți în prelucrarea pământului. 

„O persoana mi-a scris în privat, mă acuza de informații false, i-am spus: în 5 ani de zile, gospodăria mea a primit 1,5 milioane de lei subvenții. Ca sa primesc aceste subvenții eu am investit 10 milioane”.

Supărarea fermierului pe Guvern este că producătorii locali nu sunt protejați în fața concurenților din țările vecine. 

„Știm să producem, suntem țară agrară. Putem produce a noi acasă. Avem nu departe o companie cu capital străin și zice: cât îți dă Sergiu: 2000 de lei la hectar, noi îți dăm 3000 de lei. Eu nu am așa bani. Mie banca îmi dă cu 12%, iar lui îi dă cu 1%. Pot concura? Acum am o întrebare către Guvern: bani reali în economie vin de la ce producem noi și de la cei din afara țării. Acum, cei care lucrează peste hotare se duc acolo cu totul, își iau și copiii, bani nu trimit ca înainte. Întreb Guvernul: în 2-3 ani, de unde o să plătiți toți bugetarii?”

Nici protestele nu au dat roadele dorite, spune fermierul. Discuțiile cu Guvernul s-au oprit la sfârșitul lunii februarie, atunci când premierul a prezentat grupului de protestatari planul de suport. Printre altele, Dorin Recean anunțase că, în acest an, fondul de subvenționare pentru sectorul agricol constituie 1,6 miliarde de lei, plus granturi de 1,5 miliarde. Iar pentru producătorii de cereale, care au înregistrat pierderi din cauza crizelor din ultimii ani, a fost pus la dispoziție un credit agricol de urgență. Acest lucru înseamnă că întreprinderile micro și mici pot beneficia de credite de până la 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului.

Fermierul se bucură însă de un singur lucru. În această primăvară, gospodăria sa agricolă a primit motorină de la Guvernul României. 

„Eu personal am primit motorină și am ajutat și pe alții. Că așa facem. Noi am primit 15 mii de litri de motorină. 7 mii am dat înapoi, ca am luat pe datorită. Credite - nu, reeșalonări - nu, subvențiile pentru care am insistat, au fost pentru luna martie și atât. Nimic altceva. Niciun suport. - Unde vă vedeți în trei ani? - Noi dacă la toamnă... La ce prețuri se prevăd la piețe, dacă mai e și un an secetos, o să dăm mâinile în jos. Nu există șanse”.

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii

Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/VIDEO/ Moldova gândește: Agricultura - business sau la mila statului?
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram