Cei mai ingenioși elevi din Republica Moldova au concurat astăzi la competiția națională First Lego League. Aceștia au îmbinat competențele în robotică cu arta, care a fost și tema concursului din acest an. Astfel, pe lângă construcția de roboți, participanții și-au prezentat și proiectele inginerești inedite.
În cadrul celei de-a noua ediții a First Lego League, echipele participante au avut sarcina de a proiecta, construi și programa roboți lego autonomi. Pe lângă aceasta, ei au avut misiunea de a elabora și un proiect de inovare.
„Tema ediției este masterpiece, opera de artă și, de fapt, copiii au fost provocați să exploreze fuziunea dintrea artă și tehnologie și să vină cu soluții la niște probleme din comunitatea lor”.
De exemplu, una din echipele participante s-a gândit la arta fotografiei. Tinerii din Ialoveni au inventat un aparat foto pentru persoanele cu dizabilități de vedere.
„Facem așa o poză echipei Elevii sunt de vârste apropiate, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Profesorul este un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani. El este îmbrăcat într-un costum și poartă o cravată. Elevii poartă uniforme”.
Un alt grup de copii s-a gândit la un dispozitiv de reciclare a hainelor.
„Proiectul nostru se numește „Reciclare prin artă”. Noi încercăm să dăm o altă viață hainei utilizate, demodate și deteriorate”.
„Astfel, noi am făcut o aplicație, nu este bine structurată, însă aceasta va ajuta ca fiecare persoană să poată să-și reînoiască haina cea veche în una nouă, una stilizată”.
Unii copii sunt veterani în acest concurs. Ei spun că de fiecare dată, numărul celor înscriși în competiție este din ce în ce mai mare.
„La noi la școală este centrul acesta de robotică și profesoara de informatică mi-a zis „hai încearcă, să vezi cum o să fie” și de atunci deja am ajuns și la First Lego League. Anul trecut eram trei membri în echipă și acum suntem opt, deci sunt foarte mulți tineri acum care sunt pasionați, este tehnologia viitorului”.
Unii însă au trăit emoțiile începătorilor, venind pentru prima dată.
„Este foarte interesant aici și chiar mă bucur că particip la acest concurs. Sunt foarte bucuroasă și am niște emoții pozitive. Suntem prima dată și dacă pierdem, nu cred că este o problemă”.
Din cele 29 de echipe finaliste, două au fost din România. Aceștia au inventat o aplicație pentru gătit.
„Pe fiecare utilizator, aplicația noastră îl învață să gătească de la zero, complet de la zero, cum să tai o ceapă, cum să tai morcov și tot așa să ajungi la rețete tot mai avansate pentru noi este o experiență complet nouă, este o atmosferă, nu ne-am imaginat că o competiție poate să aibă o astfel de atmosferă”.
Potrivit organizatorilor, robotica este unul dintre cele mai solicitate obiecte opționale, astfel numărul profesorilor și a cluburilor de robotică este în creștere.
„La moment avem peste 270 de cluburi de robotică în toată Republica Moldova. Aceste cluburi activează având ore extracuriculare sau profesorii își stabilesc orarul la educația tehnologică, astfel încât la educația tehnologică să aibă acest modul de robotică”.
În acest an, echipa câștigătoare va pleca în Statele Unite ale Americii la un campionat internațional. Competiția First Lego League Moldova este organizată cu suportul partenerilor externi și Ministerul Educației.