Echipamente agricole de ultimă generație și tehnologii moderne, unele fabricate chiar în țara noastră, pot fi găsite începând de astăzi la expoziția Moldagrotech. Evenimentul întrunește peste 60 de producători agricoli din opt țări. Vremea rea de afară nu i-a împiedicat pe agricultori să vină la expoziție. Totuși, aceștia spun că pierderile din ultimii ani nu le permit să-și înlocuiască tehnica veche cu una modernă care se vinde și la prețuri pe măsură.
Sute de agricultori din diferite colțuri ale țării au venit la Moldagrotech pentru a fi în pas cu cele mai recente noutăți și tehnologii din domeniu. La eveniment pot fi găsite produse și tehnologii fabricate în Italia, Estonia, Austria, Ungaria, Polonia, Ucraina, România, dar și Moldova.
„Una din atracțiile expoziției este acest mini avion, care poate fi folosit în agricultură. Este produs în exclusivitate în Moldova de specialiștii noștri, iar în scurt va începe să fie produs în serie. Pe avion pot fi instalate diverse echipamente pentru monitorizarea terenurilor agricole, cartografierea acestora, dar și monitorizarea condițiilor climatice. În funcție de dotări, prețul avionului pornește de la zece mii de euro și poate trece de cincizeci”.
Deși aparatul zboară fără pilot și este ghidat de la sol, producătorul a decis să îl numească avion și nu dronă. La ediția din această primăvară un accent deosebit este pus și pe tehnologiile digitale din agricultură cum ar fi: stațiile meteorologice, capcanele digitale pentru diverși dăunători și aplicațiile agricole.
„Complectația o alegem în funcție de nevoile companiei, dar ele oferă date gen, viteza vântului, umiditatea pe frunze, umiditatea în sol, precipitațiile desigur și deja facem proiecte foarte complexe. Trebuie să analizăm ce microclimă are clientul. Aceleași hectare pot avea nevoie de diferite stații meteo. Un produs foarte interesant de a monitoriza fără a ieși în câmp”.
Totodată, pe piață au apărut și mini benzinării care pot fi instalate la gospodăriile agricole.
„Noi o digitalizăm, o punem de la zero sau punem contor dacă clientul deja o are și atunci se vede care echipament, la ce oră și cu ce cantitate de combustibil a luat. În jur de câteva mii de euro, dar avem cazuri în care absolut din prima săptămână clientul a întors banii, depistând anumite scurgeri voluntare sau involuntare”.
La expoziție sunt prezentate și linii de sortare și procesare a fructelor și legumelor. Odată cu accesarea piețelor europene, producătorii autohtoni trebuie să garanteze o calitate înaltă a produselor, așa că investițiile în astfel de linii sunt necesare. Tehnica este vândută cu o garanție de doi ani.
„Avem de bază două linii mari de procesare și producție sucuri, gemuri, marmeladă, sosuri. Se pune apa, se spală fructul, care primește un jet de apă curată, intră la tocător și după asta putem pune direct la o presă. Începe de la 60 de mii de euro și dacă vorbim de o linie mai mare, care începe de la 400- 500 de kilograme pe oră până la 3,5 tone pe oră, atunci prețurile încep de la 80 de mii de euro”.
Unii producători moldoveni de îngrășăminte și fertilizanți se laudă cu produse unice în Europa.
„Toți cunosc că orice plantă la o anumită fază, necesită un microelement cu concentrație mai ridicată. Noi am făcut un produs- de exemplu dacă vorbim de măr, struguri el necesită mai mult Kaliu mai mult Calciu. Fix așa pentru floarea-soarelui când se dezvoltă necesită Bor”.
Pentru a stimula dezvoltarea domeniului, Guvernul propune mai multe tipuri de subvenții la cumpărarea utilajelor agricole noi.
„Este programul AGRI prin intermediul căruia poți să-ți cumperi și să plătești două procente dobândă sub formă de creditare. După care depui la Ministerul Agriculturii la AIPA utilajul și primești subvenția din partea statului și a doua fază subvenționezi și dobânda la creditul pe care tu îl ei pentru a cumpăra această tehnică agricolă”.
De cealaltă parte, agricultorii spun că tehnica agricolă și inovațiile le-ar prinde foarte bine la început de primăvară, doar că nu au bani și nici nu vor să se împrumute.
„E o prezentare generală, o cunoștință, dar să-ți permiți în situația în care se află agricultura Republicii Moldova și noi să cumperi așa tehnică e cam problematic”.
„E tehnică nouă performantă mai trebuie bani să avem cu ce o procura”.
„Mă duc la Aeroport să văd biletele la avion când sunt și gata nu mai stau un pic aici.- Se încep lucrările de primăvară acum?- Am semănat oleacă de mazăre așa o las, plouă o să iasă o să o strângă cineva, ce să mai stai aici”.
Faptul că puterea de cumpărare a agricultorilor a scăzut în ultima perioadă îl spun și producătorii.
Cea de-a 43-a ediție de primăvară a Moldagrotech va dura patru zile și se va încheia pe 16 martie.