Prima simulare de Bacalaureat în școlile cu predare în limba română. Tradițional, prima probă susținută de absolvenții de liceu a fost cea de română. Deși se spune că testul a fost similar celui de la examenul de BAC, mulți tineri au ieșit mult mai devreme, spunând că a fost mult mau ușor decât se așteptau.
La liceul Mircea Eliade din capitală, 60 de elevi au susținut proba la limba și literatura română. La ieșire, mulți elevi au spus că testul a fost mult prea ușor pentru ei.
„- Fără emoții, m-am pregătit demult și nu am emoții, au fost prea ușoare, cred că ar trebui să fie mai complicate.
- Ai scris totul?
- Da, am reușit să scriu totul”.
Chiar dacă până la Bacalaureat mai sunt doua luni, mulți susțin că dacă și atunci va fi la fel de ușor ca astăzi, ei se simt deja pregătiți de testul maturității.
„Testarea a fost destul de simplă, poate de nivel mediu, m-am descurcat la toate exercițiile și am scris destul de repede, adică nu am stat foarte mult pe gânduri, nu m-am oprit să mă gândesc că este complicat și trebuie să îmi amintesc ceva”.
„Pot să spun că testul de pretestare a fost destul de accesibil pentru elevi, pentru că majoritatea materialului l-am trecut la școală și deja din operele române studiate și acasă am reușit să dau exemple și să scriu totul”.
Se pare, însă, că testul nu a fost pentru toți floare la ureche. Unii s-au confruntat cu probleme și spun că e un semnal clar că trebuie să se apuce serios de învățat.
„Cea mai mare dificultate am întâlnit-o la ultimul exercițiu, la eseu, pentru că este cel mai voluminos și am mult de scris”.
„La eseu a fost operă lirică, însă eu m-am pregătit pentru operă epică sau cel puțin dramatică, de aceea a fost o surpriză pentru mine, însă bine că țin minte lecturile noastre din clasă și se pare că m-am isprăvit”.
În schimb, profesorii cred că elevii sunt bine pregătiți.
„Consider că elevii noștri sunt suficient de pregătiți pentru testul de astăzi, dar și pentru cel de la bacalaureat. Au asimilat cunoștințe suficiente și abilități de lucru cu textul, ceea ce le va permite să rezolve, să efectueze testul de la examen”.
Simularea examenelor de bacalaureat și a celor de absolvire a gimnaziului va avea loc până la cinci aprilie. Potrivit Ministerului Educației, anul acesta, în Moldova vor fi cca 29.000 de absolvenți ai clasei a IX-a, iar 19.000 vor susține examenul de Bacalaureat.