Zeci de șoferi ucraineni de camioane așteaptă blocați de ieri la ieșirea din Polonia, din cauza protestului transportatorilor polonezi. Coada de la frontieră se întinde pe o distanță de 12 kilometri. Oamenii spun că îndură frigul și se tem că ar putea rămâne fără baterie sau motorină, asta în timp ce în zonă se așteaptă - 18 grade.
„Astăzi se așteaptă chiar și minus 18 grade. Bateria s-ar putea opri și motorina ar putea îngheța. Ne așteptăm la orice”.
„Mașinile poloneze chiar dacă așteaptă pe partea ucraineană, sunt înregistrate în rând electronic și stau la parcare. Șoferilor dacă le este frig pot merge în încăpere alături să se încălzească. Noi umblăm de la unul la altul pentru a ne încălzi. La două vehicule au înghețat deja bateriile”.
„Sper că se va termina curând, pentru că toată lumea s-a săturat. Colegii noștri polonezi stau și ei la coadă la noi. Oamenii din domeniul transportului cu care am vorbit când eram la Varșovia, nu știu nici ei de ce se întâmplă blocajul. Nimeni nu poate oferi răspuns clar la întrebare”.
Transportatorii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina din 6 noiembrie. Aceștia cer ca Uniunea Europeană să reintroducă autorizațiile pentru companiile ucrainene, la care s-a renunțat după invazia rusă în Ucraina și blocarea porturilor ucrainești de la Marea Neagră.
„Este vorba despre sistemul de permise care exista înainte și acum a dispărut și ucrainenii vin aici și fac ce vor. Ne iau locurile de muncă, au proprii lor expeditori. Tarifele lor sunt mai mici. Doi colegi de-ai mei au dat faliment, alte două companii și-au suspendat activitatea”.
Până se va găsi o soluție la nivel înalt, voluntarii polonezi de la Crucea Roșie au decis să-i ajute pe șoferii care îngheață așteptând. Aceștia au instalat un cort cu generator în care oamenii se pot încălzi.
„Din cauza temperaturilor scăzute, oferim un adăpost cald, cafea și ceai fierbinte. Voluntarii noștri trec și pe la cei care stau în coloană și le livrează băuturi calde”.
De rând cu transportatorii, până ieri la frontieră au protestat și agricultorii polonezi. Aceștia au renunțat la proteste însă după ce Guvernul de la Varșovia le-a acceptat o parte din revendicări. Fermierii cereau ca autoritățile să-i apere de concurența neloială, generată de importurile de cereale ucrainești, dar și o serie de măsuri de sprijin financiar fără legătură directă cu țara vecină.