Reparație de mântuială la trecerea subterană de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău. La aproape jumătate de an de la finalizarea lucrărilor, faianța a început să se desprindă. Astăzi, acolo erau doi muncitori care schimbau plăcile care stăteau să cadă. Aceștia au refuzat să discute cu noi, iar pretorul sectorului Centru ne-a spus că lucrările nu au fost încă recepționate și că agentul economic va remedia totul din cont propriu.
După ce acum câteva zile pe rețele sociale au apărut fotografii în care se vede că mai multe bucăți de faianță de pe pereții subteranei de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare lipsesc, astăzi acolo erau doi muncitori care înlocuiau plăcile care stăteau să cadă. Aceștia nu au fost prea vorbăreți cu noi.
„- De când efectuați lucrări și de ce se schimbă? Această subterană a fost reparată anul trecut.
- Suntem prima zi aici.
- Dar de ce schimbați? Există o problemă?
- ...”.
Cert este lucrările de reabilitare a pasajului au fost finalizate încă la finele anului trecut, iar faianța a ținut aproximativ cinci luni. Oamenii care trec zilnic prin subterană cred că reparația putea fi făcută calitativ din prima.
„Desigur că se putea puțin mai bine. Mai calitativ și gresia și lucrările, dar mulțumim. Noi suntem aici locatari și e foarte comod. Avem o mulțime de instituții de verificare, de control, de inspecții. Era cazul de verificat”.
„- E făcut prost.
- De ce?
- Calitatea lucrărilor e proastă, se vede”.
L-am sunat pentru o reacție pe pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon. Într-un mesaj, însă, ne-a comunicat că lucrările încă nu au fost recepționate, așa că pretura i-a solicitat agentului economic responsabil să remedieze problema. Hîncu dă asigurări că autoritățile nu vor cheltui suplimentar niciun ban din bugetul municipal. Subiectul a ajuns să fie discutat și la ședința Consiliului Municipal de astăzi.
„Cerem să vină domnul pretor al sectorului Centru, Hîncu Vadim și să raporteze cum au decurs lucrările la subterana de la Unic, deoarece pe rețele au apărut imagini cu teracota căzută. Nu trebuie să oftați! După cinci luni de zile după ce s-au făcut lucrări”.
„Cinci luni cade teracota de pe o trecere subterană. Dumneavoastră de patru luni aveți mandat de consilier municipal și dumneavoastră nu ați scris două cuvinte cu pixul ca să atenționați nu doar opinia publică, dar și organul executiv. Dar veniți aici în Consiliul Municipal. Va fi supusă propunerea votului, indiscutabil”.
Solicitarea nu a acumulat suficiente voturi pentru a fi introdusă pe ordinea de zi. Reabilitarea intrărilor în trecerea subterană au costat primăria patru milioane de lei. Nu este pentru prima dată când lucrările publice din municipiu se fac de mântuială. În octombrie 2022, izolația de polistiren a pereților externi de la intrarea în trecerea subterană de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Ciuflea s-au desprins. Asta, deși muncitorii dădeau asigurări de zece ani pentru lucrările efectuate.