Achiziție importantă la Consiliul Audiovizualului pentru lupta cu dezinformarea și produsele media necalitative! Acolo a fost lansat astăzi un soft modern, care transcrie automat textele tuturor materialelor difuzate de posturile autohtone de radio și televiziune. Până acum, această muncă o făceau manual angajații instituției responsabili de monitorizarea conținutului. Toate cheltuielile pentru implementarea proiectului au fost asigurate de partenerii externi.
Noul soft funcționează extrem de simplu. Fiecare dintre cei 11 angajați ai departamentului de monitorizare are propriul cont, iar atunci când îl accesează, trebuie doar să încarce emisiunea sau orice alt produs difuzat la TV sau radio. Important e să fie indicată sursa materialului.
„În primul compartiment „Informații” avem câți vorbitori au fost identificați în acest video, câți actori, câte concepte sau câte evenimente au avut loc în acest reportaj. Cea mai importantă parte, cred eu, care ne ajută momentan este transcriptul”.
„Noi putem să edităm textul direct aici sau să-l descărcăm și să lucrăm apoi în Word”.
Până acum, transcrierea textului pentru fiecare material se făcea manual.
„Pe un program de o oră care ar fi luat trei sau patru zile de transcriere, acum se va face peste noapte și practic ai textul transcris. Asta înseamnă trei zile eliberate și puse la dispoziția monitorului pentru alte sarcini și alte tipuri de monitorizări”, a declarat președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu.
Transcrierea textului prin acest soft va fi posibilă atât în limba română, cât și în rusă. Asta va permite Consiliului Audiovizualului să reducă semnificativ timpul necesar verificărilor de conținut. Cei care au finanțat proiectul spun că au avut nevoie de acest soft pentru a lupta mai eficient cu dezinformarea în spațiul public.
„Republica Moldova se află într-un context informațional vulnerabil. Media tradițională și cea netradițională este folosită ca instrument de manipulare, iar adevărul este distorsionat”, a menționat ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, Fred Duijn.
„Acesta poate sprijini lupta împotriva dezinformării furnizând nu numai date despre proprietarii principali ai companiilor media în contextul privind interesele politice și economice, afiliate acestora pentru a influența opinia publică”, a vorbit ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.
„Cetățenii moldoveni merită să aibă acces la informații imparțiale și legate de fapte”, a declarat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.
Toate cheltuielile, în sumă de circa 346 de mii de euro, au acoperite din contul partenerilor externi.