/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Trei într-o cocioabă: punct și de la capăt. Ce s-a schimbat în viața Mariei, tânăra mamă înglodată în sărăcie?

missing
31 martie 2024, ora 15:00

S-a împotmolit în sărăcie familia Mariei, o tânără istoria căreia am spus-o, în premieră, acum un an și jumătate. Cu un copil mic acasă și cu un soț care lucrează cu ziua, traiul celor trei este mai mult decât modest. Soții, ambii fără studii, nu văd o altă ieșire din situație decât să trăiască de azi pe mâine. Primăria comunei Buda este la curent cu situația din familie, anterior li s-a dat un ajutor pentru a repara casa și pentru a conecta locuința la electricitate. „Cu forța pot să iei ceva de la om, dar să-i dai nu poți”, spune primarul. 

„- Sunteți singură acasă sau cu soțul? - Soțul e la lucru. - Unde lucrează? - Prin sat. - Cum vă descurcați? - Greu”.

Pe Maria am cunoscut-o în urmă cu un an și jumătate. I-am descoperit casa din întâmplare, în timp ce filmam un alt reportaj în localitatea Ursari, în care ea a ajuns să trăiască după ce s-a căsătorit. Atunci era cu un bebeluș de câteva luni în brațe. Ne primise în casă, ca să ne arate condițiile. 

Acum, fetița are aproape doi ani. Cât am stat de vorbă cu Maria, micuța era în locuință, fiind răcită. 

„Săptămâna aceasta am fost la spital, fata tușește. Soțul s-a dus azi la lucru ca să fac bani pentru sirop. Repede răcește. O bate oleacă vântul și gata”.

Casa modestă în care locuiește Maria, fetița ei și soțul a rămas la fel. Nu am văzut semne că a fost reparată. Nici nu prea au cu ce. Soțul Mariei este singurul care muncește. Lucrează cu ziua, iar munca este prost răsplătită și nesigură.

„Pe la pădure se mai duce. - Nu aveți ajutor social? - Nu. - De ce? - Nu ne face primăria. - Vă zice de ce? - Nu știu. Le face la cei bogați, nouă - la săraci nu ne dă. - Păi și nu ați întrebat de ce? - Am fost la primăria, au zis că trebuie să-l pună pe el la birjă. - Dar el unde să se ducă la birjă? - Păi și în zilele când nu este de lucru, ce faceți? - Mai tăiem și noi. - Aveți ce tăia? - Un iepuraș, o rață. Trebuie să luăm leacuri, de unde să luăm?”

Un alt venit, modest și el, este indemnizația pentru creșterea copilului. Femeia zice că poate ar lucra și ea, dar nu vrea să-și lase fetița, când încă este mică. Mai este o problemă. Să-i permită soțul. 

„Câte clase are soțul? - Nu a învățat deloc. - Iar dvs? - Nici eu nu prea. - Vă pare rău? - Ei, ce să fac? Anii s-au trecut. - Fetița o s-o dați la școală? La grădiniță? - O s-o dau. Depinde și de soț, dacă mi-a da voie. - Păi de ce să nu vă dea voie? E gelos sau ce? - Are oleacă”. 

Ne-a atras atenția pământul de lângă casă, care nu era lucrat. 

„Vara când plouă se face plin de apă. Nu poți pune nimic în pământ. Se mâlește. - Vă mai ajută cineva? - Nu dă nimeni nimic, nici ajutoare, nici bani, nimic. E greu așa. - Nu aveți decât să mergeți la lucru. - Dar nu pot, nu vreau nici să las fata, nu pot să o las”. 

La despărțire, am convenit să revenim când fetița va avea trei ani. Ca și data trecută, am mers la primărie pentru a discuta cu autoritățile locale. Am vrut să aflăm dacă familia nevoiașă, în care un copil crește în condiții insalubre, este la evidența autorităților și dacă este susținută cumva, pentru a ieși din acest cerc vicios. 

„Căsuța aia era a mamei și tatălui. Fostul primar, când ei au devenit social-vulnerabilă, li s-a dat ardezie ca să construiască altă casă. Când erau ei câte 6-7, părinții lui au beneficiat de ajutor. - Unde au trăit ei 7? - În căsuța aia, da. I-am zis fetei ca să beneficiezi de ajutor, trebuie să te duci la oficiul de ocupare a forței de muncă, la Călărași. Ei nici lumină nu aveau. Dar știți cum, ajutorul se dă pe 3 luni. Păi n-o să mă duc eu să te iau de acasă ca să te semnezi. Nu vor să muncească.  Copilașii ăia, săracii, tot așa o s-ajungă. Ei altceva nu văd. E riscantă situația. - Noi încercăm să îi ajutăm, dar dacă ei nu doresc? - Cu forța - nu. - Cu forța poți să iei, dar să dai nu poți”, a spus primarul localității Buda, Tatiana Timofte.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Constantin Niculae 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
/VIDEO/ Record meteo: În ultimii 26 de ani nu au mai fost înregistrate temperaturi atât de ridicate în luna aprilie
Prezența Moscovei în formatul de negocieri 5+2, formală? Flenchea: „De cinci ani deja, discuțiile au loc fără Federația Rusă”
Prezența Moscovei în formatul de negocieri 5+2, formală? Flenchea: „De cinci ani deja, discuțiile au loc fără Federația Rusă”

/VIDEO/ Regulile de aur pentru viitorul agriculturii. Cum vede ministerul de resort dezvoltarea acestui sector vital

missing
16 aprilie 2024, ora 10:00

Necazurile fermierilor nu trec pe alături de Ministerul Agriculturii, ne asigură instituția, misiunea căreia este să dezvolte politici și strategii noi, prin care sectorul să ofere maximă profitabilitate. Dar, pentru a beneficia de susținere, fermierii trebuie să respecte cel puțin două reguli de bază: să-și schimbe abordarea și să adopte, prin investiții, metode și tehnologii noi de lucru și să colaboreze cu alți fermieri din domeniu, prin organizarea în cooperative, asociații și alte forme. Doar unindu-și forțele, vor putea evita falimentul, spune secretarul de stat al ministerului. De ani buni, agricultura de la noi este susținută financiar și de Guvernul american. După ce a studiat piața, s-a decis ca investițiile să fie în domenii precum apicultura ori pomicultura. Cu bani americani, fructele noastre ajung mai ușor pe noi piețe de desfacere, se irigă și se prelucrează terenurile, prin implementarea unor tehnologii de ultimă generație. 

„Este o opțiune pe partea de tehnică și utilaj agricol care este subvenționată, vorbesc de agricultura conservativă. Noi avem proiectele de implementare cu ajutorul Băncii Mondiale, care iarăși dau grant, în proiectul „Managementul Dureabil al Terenurilor”. În acest scop sunt finanțări, doar trebuie de a avea încredere. Foarte mare nemulțumire noi am avut din partea producîtorilor agricoli atunci când am scos plugul de la subvenționare, dar elementele de subvenționare sunt promovate de stsat pentru a promova politic moderne care în continuare ar asigura producătorul de anumite riscuri, de a-l reorienta către culturi de perspectivă, tehnologii de perspectivă, riscuri climatice care ar apărea. Politica de subvenționare urmărește acest scop, să orienteze producătorul agricol pentru a efectua o investiție corectă”, a spus secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

„Este vorba de abordare, că ea trebuie să fie științifică, ea trebuie să fie cu amprentă de specialitate, ea trebuie să fie adaptată la tehnologiile moderne, la condițiile pedoclimaterice pe care le avem noi acum. Clar lucru că cei care au mai multe mijloace financiare și își pot permite să investească, ei mai rapid pot să se adapteze și pe suprafețe mai mari inclusiv. Cei care nu au această posibilitate, ar trebui să o înceapă de la suprafețe mici. Și dacă e să vorbim despre irigare, sau despre plantații pomicole, nu este neapărat să începem de la zece, douăzeci sau o sută de hectare. În dependență de situația financiară, o începi de la ceva ce poți gestiona, menține și întreține, pe o perioadă până intră pe rod. Toate acestea se fac prin intermediul planificării”, a adăugat el.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a atras atenția că o bună parte dintre fermieri produc mai mult decât pot vinde sau gestiona, iar asta duce uneori la pierderi. O altă problemă e reprezentată de lipsa cunoștințelor de marketing, de care toți fermierii au nevoie, pentru a putea valorifica produsele pe care aceștia vor să le aducă pe piață.

„Noi nu îi învinuim aici pe producătorii agricoli de faptul că ei s-au creditat și că ei au putut să facă una sau alta, noi îi învinuim aici de faptul că ei puteau să se limiteze într-un anumit timp. Ei știau cât e datoria lor, cel mai bine ei știau asta, ei știau care este potențialul terenului pe care ei îl gestionează. Ei nu au contrapus acest potențial, cu riscurile care pot interveni pe parcursul unui an de vegetație. Ei au vrut să gestioneze aceeași suprafață de teren, vorbim de sute sau mii de hectare, chiar dacă ei deja erau în dificultate financiară. Înțeleg că asta a fost o loterie, în cazul în care era un an bun ei reușeau să-și întoarcă toate datoriile. - Au riscat. - Au riscat și acest risc fiecare și-l asumă”.

De asemenea, reticența producătorilor agricoli față de agricultura performantă continuă să genereze costuri mai mari de producție și, pe termen lung, duce la distrugerea solului.

„Se poate, dar pe lângă acest se poate, trebuie să avem încredere și să facem o planificare bună. Trebuie să avem ambiție și încredere în ceea ce noi facem, dar încrederea asta trebuie să fie bazată pe cercetări științifice, care sunt. Dacă nu sunt în Moldova, ele sunt peste hotare. Agricultura conservativă nu a descoperit-o Republica Moldova, ea este implementată inclusiv în Republica Moldova și ea aduce rezultate celor care o implementează așa cum este descrisă ca tehnologie. Da, ea necesită alte utilaje”.

O soluție pentru susținerea producătorilor care vor să investească în echipamente moderne, metode și material săditor cu caracteristici noi, este subvenționarea unei părți a investițiilor.

„Noi trebuie să investim concomitent cu producătorul și pe etape. Dacă e vorba de un proiect care presupune mai multe etape de implementare până la finalizarea investiției, statul vine cu partea lui, dacă e vorba de 50 de procente, 50 de procente, sau dacă e 30, atunci 30. Agentul economic vine cu partea lui. E vorba de înființarea plantației, au venit ambii cu aport pentru înființare, trebuie instalată plasă antigrindină, ambii au venit și au contribuit cu mijloace financiare și au procurat sistemul antigrindină. Trebuie tehnică sau echipament, iarăși au venit ambii. Am venit, am subvenționat din start și se face plata în avans, până a procura acea tehnică. Pe urmă se verifică dacă s-a procurat sau nu s-a procurat și se verifică legalitatea utilizării banilor. Dar nu trebuie să ducem producătorul spre credite”.

Iar pentru a deveni mai puternici și pentru a evita falimentul, fermierii ar trebui să se unească în asociații sau cooperative, mai crede secretarul de stat. 

„Ea este privită de către producători ca o readucere a colhozurilor. Nu este corect. Producătorii agricoli din lumea civilizată lucrează prin cooperare, pentru diminuarea costului de producție, adică ei cumpără mai mult, cumpără în comun, contribuie toți, repartizează și tot așa. Sau se orientează spre comerț. Ei formează loturi mai mari de un anumit produs, încheie niște contracte cu o valoare mai mare pe kilogram și pot să obțină profit”.

Protestele producătorilor de cereale au determinat autoritățile din domeniu să modifice politica de creditare.

„Politica statului este orientată spre oferirea acesului mai bun al producătorului la finanțe. Noi vrem să schimbăm politica de credit revolving la această agenție de dezvoltare și modernizarea agriculturii, sa-l trecem de la trei ani dintre care unul este de grație, dobânda va fi de două procente, două jumate sau trei, va fi examinat, trebuie să prelungim această perioadă a creditării până la șase ani, pentru că tehnica agricolă are perioadă de exploatare de șapte ani, deci nu trebuie să depășim perioada de exploatare. Deci până la șase ani, cu doi ani de grație, ca agentul economic să-și revină, să poată produce bani și să aibă cu ce achita. Deci este un început, noi vom vedea cum va funcționa acest lucru, vom discuta în continuare cu Ministerul Economiei, cu ODA și vom vedea care sunt posibilitățile ca noi să facem un pachet de credit pentru agricultor. Nu știu dacă noi economic am putea să facem niște restricții sau să punem niște prețuri de referință la import. Și consumatorul are un drept ca să aibă acces la niște produse de calitate și mai ieftine. Este urât din partea mea să vorbesc despre asta, dar noi trebuie să muncimca producătorul nostru să fie competitiv cu acel producător. El trebuei să producă mult, calitativ și ieftin. Și el trebuie să fie mai ieftin decât cel de import, pentru că nu are costuri de logistică și dacă acela poate, înseamnă că și noi aici trebuie să putem”.

În planurile ministerului se mai regăsește și înființarea unor instituții de cercetare, prin care producătorii și cercetătorii să fie tot timpul în contact. Supraviețuirea, în opinia secretarului de stat, este ca agricultorii să accepte schimbările și să se adapteze. 

„Să nu opună rezistență la schimbări și la cerințele de piață. Asta, pur și simplu, prelungește moartea lor, este clar”.

De trei decenii, agricultorii din Moldova mai au un partener de încredere alături. Guvernul american, prin reprezentanța USAID Moldova. În tot acest timp, a investit 130 de milioane de dolari pentru a schimba la față agricultura țării. Recent, a fost lansată o nouă etapă din această susținere. 

„Proiectul a fost lansat în toamna anului 2022, având un scop dublu. Cu ajutorul nostru, Guvernul Statelor Unite dorește să susțină sectorul agricol, vitivinicol și cel al turismului, în gestiunea factorilor negativi care au apărut în urma războiului din Ucraina”, a spus directorul adjunct, Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Viorel Leahu.

Prin acest proiect sunt susținute proiecte din domenii cu valoare adăugată înaltă și anume, sectorul horticol, sectorul apicol și agricultura ecologică.

„Ajutăm producătorii agricoli să implementeze tehnologiile necesare în domeniul producerii, gestiunii post recoltă, a procesării, astfel ca produsul lor să corespundă cerințelor piețelor din vest”.

Sprijinul oferit prin intermediul acestor proiecte a făcut ca, după toate crizele prin care au trecut producătorii de fructe, aceștia să ajungă pe piețele europene și nu numai, oferind produse calitative și pe gustul cumpărătorilor.

„Exporturile noastre au început cu România, apoi s-au extins către Polonia, dar în ultimul timp există exporturi către Italia, Franța, Olanda, Marea Britanie, Suedia. Golful Persic reprezintă o piață deja tradițională pentru merele din Republica Moldova, iar cu ajutorul nostru și în parteneriat cu Moldova Fruct, în prezent deschidem alte piețe, cum ar fi piața Indiei, care reprezintă o piață foarte mare și alte țări din Asia de sud est, cum ar fi Thailanda sau Malaezia. Unii exportatori deja au succes pe piețe din Africa, cum ar fi Egypt sau Kenya”.

Acest proiect finanțat de Guvernul Statelor Unite are, în acest moment, un buget de 50 de milioane de dolari. 

„Mult am dori ca în perioada următoare să susținem crearea unor parteneriate între producători și exportatori. Producătorii din Republica Moldova sunt fragmentați, pe când piețele din vest au cerințe foarte stricte privind volumurile, consistența livrărilor, trasabilitatea, omogenitatea calității”.

Ca și în cadrul programelor oferite de stat, și Guvernul Statelor Unite finanțează proiecte care insistă pe folosirea inovațiilor tehnologice, a metodelor noi de producție și soiurilor noi de plante. 

„Suportul nostru este anume pentru asemenea inițiative cu ulterioara diseminare a experienței către alți colegi și aici este rolul important al asociațiilor sectoriale, prin care toată această experiență este diseminată, prin toate evenimentele organizate de aceste asociații. Atât evenimente regionale cât și conferințe naționale pe care des le susținem”.

La programele desfășurate de USAID Moldova nu pot aplica producătorii de cereale, din câteva motive. 

„Când se determină care sector va fi susținut, se analizează care va fi impactul acestor investiții. Agricultura cu valoare adăugată, sectorul vitivinicol, turismul, demonstrează posibilitate de profitabilitate mai înaltă, dacă e să luăm la unitate de investiții sau de suprafață. Plus la asta, ele au potențial de creare de locuri de muncă. Noi înțeleg foarte bine că, comunitățile pentru a fi sustenabile, ele au nevoie de locuri de muncă pe durata întregului an, nu doar sezonier. De aceea, aceste sectoare au potențialul cel mai mare, de aceea ele sunt susținute în mod speial de către USAID, dar multe reforme promovate de noi sunt în beneficiul tuturor fermierilor”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

/VIDEO/ Ecoul protestelor din iarnă. Sergiu Stefanco, fermier de la Căușeni: „Nimic nu s-a schimbat”

Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!
/PROMO/ O nouă premieră la TV8: Emisiune socială LIVE, cu apeluri în direct!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram