Și trotuarele au arătat astăzi ca oglinda. Din cauza poleiului, unii abia de-și mișcau picioarele, de frică să nu cadă. Iar zeci de oameni nu au mai avut norocul să ajungă unde s-au pornit, ci în punctele traumatologice. Medicii spun că numărul adresărilor cu traumatisme a crescut cu 50% față de o zi obișnuită, o treime din pacienți fiind internați cu fracturi serioase.
Aceste imagini au fost surprinse de jurnaliști în această dimineață. Oamenii pur și simplu patinau pe trecerile de pietoni. Mulți au căzut, iar cei mai puțin norocoși s-au ales cu traumatisme.
„În ultimele 24 de ore în departamentul de primiri urgențe s-au adresat în jur de 120 de pacienți la medicul traumatolog și ortoped. Doar pe parcursul acestei zile, 50 de pacienți sunt înregistrați cu diverse luxații, entorse sau fracturi. 20 dintre ei au necesitat spitalizare sau intervenții chirurgicale”, a declarat purtătoarea de cuvânt a IMU, Dorina Arsene.
Și la Bălți, în ultimele 24 de ore, cinci persoane au ajuns la spital cu traumatisme.
„Noi acuma am pus ghips, aici este o fractură la osul patru, am pus ghips, acesta este pe o lună de zile. De mâine analgezice, antiinflamatoare, peste o lună scoatem ghipsul. Mai departe cu medicul de familie toate întrebările”.
„În ultimele 24 de ore, la Spitalul Clinic Bălți au fost înregistrate 5 adresări traumatologice. Mai exact persoanele au ajuns la medic după ce au alunecat și au căzut. Niciuna dintre ele nu a fost spitalizată. Recomandăm oamenilor să fie prudenți când se deplasează pe drumuri înghețate”, a menționat purtătoarea de cuvânt a spitalului clinic Bălți, Andreea Galici.
Întrebați ce fac ca să reducă riscul de a cădea pe gheață, mulți trecători ne-au spus că își caută încălțăminte care să nu lunece.
„Este foarte greu de mers, foarte greu, dar dacă se topește și iar îngheață este strașnic. În unii ani încă mai curățeau, era un tractor mic, dar acum mă uit că nu-i nimic”.
„Trebuie de ales încălțămintea bine, cu talpă bună. În general de mers atent”.
„Încercăm și noi să mergem atent ca să nu cădem jos și să ne traumăm. Ce să face dacă asta e situația. E mai greu pentru bătrâni, dar noi suntem tineri și mai evităm”.
„Încălțămintea trebuie să fie cu talpa groasă, la mine este foarte groasă. Dacă talpa este subțire, desigur că poți să cazi jos”.
În total, săptămâna trecută, 48 de persoane au solicitat ajutorul medicilor, după ce au căzut pe gheață în orașul Bălți. Iar la Chișinău, din opt ianuarie, când a nins abundent, și până astăzi, numărul victimelor poleiului a trecut de 700. Pentru prevenirea unor consecințe nefaste, cei care au ghinionul să intre în aceste statistici trebuie să se adreseze la medic, mai ales dacă se lovesc în zona capului.