La Institutul Oncologic au început lucrările de construcție a unui complex radioterapeutic. Vor fi instalate două acceleratoare moderne, utilizate pentru procedurile de radioterapie. Utilajele moderne vor reduce din listele de așteptare, așa cum pacienții diagnosticați cu cancer sunt nevoiți să aștepte săptămâni bune să se elibereze un loc. Complexul radioterapeutic costă aproape 60 de milioane de lei, iar mai mult de jumătate din sumă sunt bani oferiți de Ambasada SUA la Chișinău.
Construcția complexului radioterapeutic pentru tratarea pacienților cu tumori a început deja, iar finalizarea lucrărilor este preconizată în toamna anului 2024. Odată finalizate toate lucrările, utilajele moderne sunt menite să micșoreze lista de așteptare a pacienților bolnavi de cancer, care acum sunt nevoiți să aștepte și mai mult de o lună pentru a începe radioterapia. Și asta deoarece, zilnic, peste 80 de persoane fac proceduri la un astfel de aparat.
„Dacă o să avem două buncăre, încă două aparate, sigur, capacitatea zilnică o să mărească, o să putem să tratăm cu mult mai mulți pacienți, nu o să fie momentele neplăcute de așteptare și desigur tehnicile noi, care ne permit să ajustăm doza maximă în tumoare, protejând organele învecinate”.
Acum la Institutul Oncologic sunt două acceleratoare, unul din 2009, care se defectează foarte des, iar altul, instalat în 2022, care este suprasolicitat. Ministra Sănătății, prezentă la evenimentul de prezentare a noului complex de tratament, a precizat că aparatele noi sunt mult mai inofensive pentru organismul uman decât cele vechi.
„După cum vedeți, instalăm acum două acceleratoare, și construcția acestui buncăr este pentru două echipamente, unul deja este procurat, stă și așteaptă și al doilea, noi am identificat echipamentul, de asemenea din granturi, gratuit pentru Republica Moldova”.
Costul complexului de echipamente moderne este aproape 60 de milioane de lei, iar mai mult de jumătate din sumă este oferită de Ambasada Amercii la Chișinău.
„Statele Unite se mândrește de colaborarea cu Republica Moldova și partenerii internaționali, pentru a oferi profesioniștilor moldoveni din domeniul medical, noi instrumente necesare, pentru un tratament avansat și eficient”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, instituțiile specializate pentru tratarea cancerului trebuie să fie dotate cu minimum 8 acceleratoare de acest tip.