Am putea încheia anul cu o inflație de cinci la sută. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională, luna trecută aceasta a ajuns la nivelul prognozelor instituției, de 6,3 la sută. Astfel, prețurile la alimente, bunuri, dar și servicii se scumpesc mult mai lent decât acum un an, când s-a înregistrat o inflație de cinci ori mai mare. Conform guvernatorului BNM, Octavian Armașu, trendul va rămâne descendent și la începutul anului viitor.
„Așa cum am și prognozat anterior, la sfârșitul lunii octombrie, inflația a intrat în intervalul de variație. Biroul Național de Statistică a constatat nivelul de 6,3% a inflației anuale la sfârșitul lunii octombrie. Toate componentele inflației manifestă un trend descendent”, guvernator BNM, Octavian Armașu.
Altfel spus, creșterea prețurilor este din ce în ce mai lentă, mai ales după ce exact acum un an, moldovenii au trecut printr-un șoc inflaționist.
În octombrie 2022, rata anuală a inflației a ajuns la 34,6%, iar cea mai mare scumpire înregistrată a fost la gazele naturale, prețul cărora a crescut de cinci ori față de aceeași perioadă a anului 2021. Dintre produsele alimentare cele mai mari scumpiri se înregistrau la fructe, legume și ouă.
Luna trecută, în schimb, s-a înregistrat o inflație cu peste 28 de puncte procentuale mai mică. Cea mai mare creștere de preț s-a înregistrat la încălzirea centralizată, cu peste 53 la sută, iar dintre produsele alimentare, fructele și legumele s-au scumpit cu aproximativ nouă procente.
În același timp, comparativ cu anul trecut, în octombrie 2023, au fost înregistrate și scăderi de prețuri la gaze, energie electrică, carburanți, dar și ulei vegetal.
Ținta Băncii Naționale a Moldovei pentru acest an este de cinci la sută, iar intervalul de variație pentru anul următor este cuprins între 3,5 și 6,5 la sută.
„La sfârșitul lunii octombrie am revenit în intervalul de variație și noi vom întreprinde toate măsurile ca să menținem inflația în limita intervalului de variație la ținta de 5%.Putem constata că acel val inflaționist s-a consumat și acum noi suntem în faza când trebuie să susținem recuperarea economică și să aducem creșterea economică la potențial.”, guvernator BNM, Octavian Armașu.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna octombrie 2023 față de septembrie anul curent, s-au înregistrat majorări mai accentuate a prețurilor medii de consum la legume, cu peste 14% și la ouă, cu mai mult de 10 la sută. Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la fructe, ulei vegetal și zahăr.