/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Viața în cea mai rusească localitate din UE: Reportaj TV8 din orășelul estonian Narva. „Diferențele sunt imense”

missing
02 aprilie 2024, ora 08:07

Dacă credeați că doar în Republica Moldova se vorbește prea mult în limba rusă și doar la noi s-a cerut autonomie în unele regiuni, atunci greșiți. O situație similară a fost și găsim încă în Estonia, o țară care se află deja de 20 de ani în Uniunea Europeană. TV 8 a mers în orașul estonian Narva, care este situat la frontiera cu Federația Rusă și este în prezent cel mai rusesc oraș din Uniunea Europeană și din blocul țărilor NATO . Cum este viața oamenilor acolo și cu ce provocări se confruntă autoritățile aflați în următorul subiect, care face parte din seria de reportaje despre Estonia.

„Ne aflăm în orașul estonian Narva la frontiera cu Federația Rusă. Peste doar 170 de metri, dincolo de râul Narva, este orașul rusesc Ivangorod. Narva este al treilea oraș din Estonia ca mărime după numărul populației și se deosebește prin faptul că aici locuiesc cei mai mulți vorbitori de limba rusă din întreaga Uniune Europeană. În 1993, după ce s-a destrămat Uniunea Sovietică, iar Estonia și-a declarat independența, provocatorii ruși au organizat un referendum privind crearea unei autonomii în interiorul Estoniei. Scrutinul însă a eșuat”.

„Haideți să vedem cum trăiesc oamenii aici, dacă mai tind spre Federația Rusă și cum s-a schimbat viața lor după aderarea Estoniei la Uniunea Europeană".

În orașul Narva din nord-estul Estoniei, este practic imposibil să găsești pe stradă un vorbitor de limba estonă sau engleză. Toți vorbesc în limba rusă. Orașul are o populație de 54 de mii de oameni dintre care, 86 la sută sunt de etnie rusă. Katri Raik a fost primar în acest oraș în perioada 2020-2023, iar între 2018 și 2019 a fost ministru de Interne al Estoniei. Ea spune că, în ultimii trei ani, Uniunea Europeană a investit în modernizarea orașului și îmbunătățirea vieții locuitorilor peste 100 de milioane de euro.

"Narva și-a schimbat aspectul exterior, avem școli noi, drumuri noi, trotuare, parțial am renovat blocurile de locuit. S-au deschis fabrici, uzine cu susținerea UE, dar întotdeauna se poate mai mult. Multe s-au schimbat în bine, oamenii nu vor să plece de aici.”

Și populația care locuiește aici spune că schimbările care s-au produs odată cu aderarea la Uniunea Europeană sunt mai mult decât evidente.

„Se trăiește bine, m-am născut aici, pentru mine personal probleme economice nu sunt. Sunt probleme sociale, dar toți s-au obișnuit”.

„- Spune-ți vă rog peste râu este Federația Rusă, orașul Ivangorod, se văd diferențele?
- Ooo, diferențele sunt imense, merg des la cumpărături sau primesc colete de la mama. Nu pot spune că totul este rău în Rusia, dar, spre deosebire de Narva, sunt diferențe. + Cu timpul, bineînțeles că e mai bine, infrastructura, transportul public alte probele din oraș”.

Totuși, am întâlnit și oameni care spun că viața lor în orașul Narva nu prea s-a schimbat de când țara a aderat la Uniunea Europeană.

„Nu știu, eu nu am simțit nimic și trăiesc aici de mult timp, din anul 1978. După institut am venit aici, la Narva. Eu, de exemplu, nu văd nimic, cum a fost ,așa și este”.

Sunt și ruși care spun că se trăiește foarte bine în acest oraș, dar că ar fi și mai bine dacă nu li s-ar cere să învețe și limba acestei țări.

„În Narva la general este foarte bine de trăit, dar este o presiune pe vorbitorii de limba rusă. Acum mulți sunt concediați că nu cunosc limba estoniană la nivelul minim de bază. Dar cine dorește o poate învăța”.

După începutul războiului din Ucraina, cetățenii ruși nu mai pot merge în Estonia, iar estonienii au nevoie de viză pentru călătoriile în Rusia. Totuși, mulți dintre etnicii ruși care locuiesc în Narva, dețin pașaportul gri, deoarece nu au nici cetățenie rusă, nici estoniană. Asta le aduce mai multe avantaje decât dezavantaje și de aceea unii nici nu se grăbesc să învețe estoniana, pentru a obține pașaportul acestei țări.

„Dă posibilitatea să mergi prin Europa foarte liniștit și Rusia a dat posibilitatea celor cu pașaport gri să meargă fără nicio viză acolo. De aceea pentru oamenii care trăiesc aici pașaportul gri nu este un dezavantaj, ci dimpotrivă un avantaj”.

Zilnic, sute de oameni din Narva trec podul de la frontiera dintre Uniunea Europeană și Rusia. Unii merg acolo la muncă, alții pentru a cumpăra produse mai ieftine sau să-și viziteze rudele.

„Oamenii ies din autobuz, trec frontiera pe jos și se urcă în alt autobuz . Merg după cumpărături, sunt care lucrează în Ivangorod. Dimineața, la ora 9, cum e acum, întotdeauna la frontieră este lume”.

„Oamenii trăiesc bine aici. - De ce se duc în Ivangorod ?- Mulți merg doar la magazine, pentru că e mai ieftin și vizitează rudele, dar trăiesc aici că e mai bine”.

De la întâi septembrie 2024, în toate școlile din această țară, inclusiv din acest oraș rusesc, Narva, lecțiile vor fi predate doar în limba estonă. Regula va fi introdusă inițial doar în clasele primare. Iar autoritățile de la Tallinn încearcă să mai angajeze profesori și să-i motiveze pe cei din sistem, care predau în rusă, să treacă la predarea materiilor în limba estonă. Se vor alege în schimb cu o majorare salarială consistentă.

„Din septembrie vor fi clasele 1-4, ulterior se vor adăuga celelalte clase, astfel ca până în 2032 în școli să se predea exclusiv în limba estonă. Este o decizie a statului să le ofere un spor salarial de 50 de procente profesorilor care predau în limba estoniană, sau o pot vorbi la nivelul necesar și deja eu ca angajator le ofer bonusuri, un pachet motivațional”.

Pentru a motiva studierea mai intensă a limbii estone, recent în orașul Narva a fost construită o școală modernă pentru 400 de elevi. Investiția a fost de 15 milioane de euro și a fost făcută în mare parte cu suportul Uniunii Europene. Instituția este dotată după cele mai înalte standarde europene și dispune de săli digitalizate, bibliotecă, laboratoare și chiar o sală de teatru.

„Aici este o sală de clasă mobilă, elevii își pot pune aici ghiozdanul, pot avea o tabletă sau laptop. Au de asemenea o tablă inteligentă, interactivă. Dacă au nevoie să lucreze în grup ei pot ușor face acest lucru deplasându-se cu scaunul, după care care se pot întoarce la locul lor”.

„Aici e biroul directorului, iar aici este camera profesorilor, aici ei se pot odihni, pot discuta. După cum vedeți este un spațiu deschis, dacă un elev are nevoie de un profesor îl poate găsi foarte ușor, dacă au nevoie de director pot vedea dacă el este ocupat sau nu”.

Elevii din familiile rusești spun că acest mediu modern și prietenos îi motivează să învețe mai ușor limba estoniană.

„Inițial nu cunoșteam prea bine limba, dar după ce am început să fiu alături de colegii mei estonieni, să vorbesc cu ei, comunicarea în limba estonă m-a ajutat foarte mult. Cred că sunt condiții bune pentru a învăța limba estonă”.

Persoanele mai în vârstă spun însă că, pentru ei, e deja cam târziu să se apuce să învețe limba țării în care locuiesc.

„- Știți expresia: Este bine acolo unde nu suntem noi. Dar acolo unde suntem noi, neapărat sunt unele probleme, nu poate să fie totul bine, dar nu avem de ce ne supăra, este bine.
- Ați învățat estoniana?
-Nu, nu suntem pensionare cu cine aveam să vorbim, suntem în totalitate oraș de ruși.
- Nepoții noștri învață și deja știu”.

Am avut posibilitatea să vorbim și cu unii jurnaliști estonieni, care reflectă problemele din țară, dar și din orașul Narva.

„Eu cea mai mare parte a vieții mele am trăit în Uniunea Europeană, am o altă gândire. Dar oamenii mai în vârstă, care sunt mai atașați de propaganda rusă, au viziuni diferite. Totuși, sunt sigură că 80 -90 la sută din oamenii din Estonia înțeleg că nivelul de viață aici este mult mai ridicat ca în Rusia, datorită că suntem în UE. Obținem finanțări foarte bune și poți să dezvolți diverse proiecte pe banii UE, situația s-a îmbunătățit”.

Precizăm că, în perioada sovietică, Narva și Ivangorod au fost un singur oraș.

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
/VIDEO/ Zeci de lumânări în memoria Anei-Maria, aprinse în fața porții suspectului de la Chițcanii Vechi
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
/VIDEO/ Ana-Maria, victima unei crime îngrozitoare? Pe corpul neînsuflețit ar fi fost găsite semne de tortură
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/VIDEO/ Ilan Șor și Veaceslav Platon își pot înființa noi partide, prin interpuși. Șeful ASP: „Nu avem temei de refuz”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

Atac cu rachete rusești în regiunea Odesa: Șapte persoane au fost rănite, inclusiv doi copii

missing
23 aprilie 2024, ora 10:40

Trupele rusești au atacat în noaptea de 23 aprilie, regiunea Odesa cu drone Shahed. În urma bombardamentelor, șapte persoane au fost rănite.

Potrivit șefului administrației militare regionale din Odesa, Oleh Kiper, mai multe case particulare din oraș au fost avariate în urma atacului. Printre cei 7 răniți se numără 2 copii. Salvatorii au reușit să salveze 34 de persoane, inclusiv 3 copii, scrie Unian.

„Ca urmare a atacului inamicului în sectorul rezidențial din Odessa, mai multe case ale cetățenilor au fost avariate și a avut loc un incendiu. Serviciile de urgență lucrează pentru a elimina consecințele. Preliminar se știe despre șapte răniți”, informează autoritățile.

Șeful administrației militare regionale, Oleg Kiper, a precizat că au fost răniți copii în vârstă de 12 și 9 ani.

De asemenea, „trei adulți au fost spitalizați în unitățile medicale din oraș, sunt în stare moderată, alți doi au refuzat spitalizarea, primind tot ajutorul necesar la fața locului”, a adăugat oficialul.

Tot pe parcursul nopții, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 15 din cele 16 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, a anunțat Forțele Aeriene în dimineața zilei de 23 aprilie, relatează The Kyiv Independent. 

Dronele rusești au fost lansate de la Capul Chauda din Crimeea ocupată și din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina. De asemenea, Rusia a lansat două rachete balistice Iskander-M din regiunea Belgorod. 

Forțele aeriene ucrainene nu au furnizat nicio informație cu privire la rezultatul lansării rachetelor rusești.

Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Mikolaiv, Odesa, Kiev și Cerkasî.

Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”
/VIDEO/ Când vor fi despăgubiți pasagerii Air Moldova? Spînu: „Unele procese de judecată pot dura la nesfârșit”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram