În timp ce Bruxellesul este îngrijorat de posibilitatea ca prim-ministrul ungar Viktor Orban, cunoscut pentru mișcările sale anti-UE, să preia conducerea Consiliului European în iulie, după plecarea lui Charles Michel, Budapesta îndeamnă la calm, informează luni AFP.
„Toţi cei care se întreabă dacă Viktor Orban ar putea asigura interimatul dacă dl Michel va deveni deputat european: să ne păstrăm calmul nostru strategic”, a reacţionat luni pe platforma X (fosta Twitter) purtătorul de cuvânt al guvernului ungar Zoltan Kovacs.
El a reluat astfel o expresie utilizată în timpul campaniei pentru legislativele din aprilie 2022 din Ungaria, ca reacţie la îngrijorarea suscitată de invazia rusă împotriva Ucrainei, în luna februarie a aceluiaşi an. Liderul naţionalist, care susţinea că vrea "să vorbească puţin, dar de o manieră precisă şi responsabilă", a fost reales în funcţia de prim-ministru, scrie Agerpres.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va candida ca europarlamentar la alegerile europarlamentare din iunie și că va demisiona dacă va fi ales.
Astfel, președinția Consiliului European va fi preluată, temporar, de către țara care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene. Ungaria va fi cea care asigură președinția rotativă, iar premierului naționalist ungar, Viktor Orbán, ar putea deveni președintele Consiliului European, scrie The Guardian.
Fostul premier belgian este șef al Consiliului UE, grupul de lideri guvernamentali din cele 27 de state membre UE, din 2019.
„Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul în parlamentul european. Consiliul European poate anticipa și numi un succesor până la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie”, a spus el, adăugând că va candida în calitate de candidat principal al partidului său Belgian, Mișcarea Reformistă de centru-dreapta.
Această decizie surprinzătoare înseamnă că șefii de guvern din UE, care numesc împreună președintele Consiliului, se află sub o presiune semnificativă pentru a ajunge la un acord asupra unui succesor al lui Michel înainte de 1 iulie, când Ungaria urmează să preia președinția rotativă semestrială a Consiliului.
În conformitate cu normele UE, în absența unui președinte permanent al Consiliului, această funcție - care presupune prezidarea reuniunilor Consiliului și, împreună cu parlamentul, este esențială pentru formarea noii comisii - revine statului membru care deține președinția rotativă.
Astfel, Orbán, care a fost acuzat în repetate rânduri că a ținut ostatic sprijinul european pentru Ucraina, ar conduce de fapt Consiliul.
Duminică, Michel a reacționat la criticile aduse deciziei sale, spunând: „Vreau să fie clar că până în luna iunie trebuie să se ia decizia privind succesorul meu, iar decizia Parlamentului va fi în iulie, astfel încât este ușor pentru Consiliu să decidă, să anticipeze intrarea în funcție a succesorului meu”.
„Există multe instrumente dacă există voința politică de a-l evita pe Viktor Orbán”, a spus Michel.
Liderii europeni se vor întâlni pe 17 iunie și pe 27-28 iunie, după alegerile europene (din 6-9 iunie), pentru a începe negocierile legate de ocuparea principalelor funcții de conducere la nivelul blocului – inclusiv șefia Comisiei și a Consiliului European.