Părintele Nicolae, duhovnicul administrator al Mănăstirii Ciuflea, a fost astăzi hirotonit în funcția de episcop de Ceadîr Lunga și Vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat. Ceremonia a avut loc la Catedrala Mitropolitană, acolo unde a fost prezentă și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care deseori este surprinsă alături de mai mulți preoți.
Evenimentul a fost condus de Mitropolitul Vladimir, recent revenit de la Moscova, iar la el au venit și Episcopul de Bălți și Fălești, Markel, Mitropolitul de Tașkent și Uzbekistan, Vichentie (Biserica Rusă) și alte fețe bisericești.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu. Mă voi strădui să păstrez pacea interetnică. E o regiune deosebită unde trăiesc mai multe etnii: găgăuzi, bulgari, ruși ucraineni, moldoveni. Cu acea practică făcută la Comrat, 25 de ani ma voi strădui sa îi împac pe toți. Misiunea mea este să promovez pacea Sus și peste tot în lume”, a spus pentru TV8 noul episcop.
Pe final de hirotonire, preoții au făcut fotografii de grup.
Decizia privind avansarea în cinul bisericesc al arhimandritului Nicolae, până acum administrator al Mănăstirii Ciuflea, a fost luată, luna trecută, la Moscova, de Sinodul Bisericii Ruse. Unele fețe bisericești, inclusiv din cadrul Mitropoliei Moldovei, ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că numirea unui nou episcop are drept scop consolidarea Mitropoliei Moldovei, parte a Bisericii Ruse, într-o perioadă în care structura este într-o criză de imagine. Alianța Patriarhului Kirill cu liderul de la Kremlin în justificarea invaziei în Ucraina a atras după sine un nou val de migrație a preoților către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română).
Avansarea lui Nicolae Roșca vine la doar câteva zile de la revenirea de la Moscova a Mitropolitului Moldovei, Vladimir. Acesta a petrecut în capitala rusă aproape o lună, timp în care a suferit și o intervenție chirurgicală. În această perioadă, însă, la Moscova a avut loc așa-numitul sobor mondial al lumii ruse. Evenimentul a zdruncinat lumea ortodoxă prin declarația votată pe final, în care participanții întrunirii numesc război sfânt invazia rusă din Ucraina.
Precizăm că, până astăzi, Mitropolia Moldovei, parte a Bisericii Ruse, nu a condamnat declarația ce justifică ororile războiului din Ucraina. Anterior, însă, conducerea Bisericii Ortodoxe din Moldova a precizat că se roagă pentru pace și condamnă războiul din Ucraina.