Migrația primarilor de la un partid politic la altul este un proces normal în condițiile în care aceștia nu se mai regăsesc într-o formațiune. Opinia a fost exprimată de primarul orașului Edineț, Constantin Cojocari, în ediția de marți, 9 aprilie, a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
„Consider că este un proces normal. Doar un om care nu gândește, cu timpul, nu își schimbă părerea. Sunt anumite mișcări tectonice și în politică”, a spus Constantin Cojocari.
Primarul, ajuns la al cincilea mandat, a recunoscut că i s-a propus anterior să adere la PAS, doar că, deși a refuzat, admite că este natural ca partidul de guvernare să recruteze oameni cu imagine bună.
„Dacă caută oameni calitativi, bravo lor! Nu pun accentul pe nonvaloare”, a adăugat Cojocari.
Și directorul executiv CALM, Viorel Furdui consideră că este dreptul oricărui primar să facă parte din orice partid își dorește, mai ales că, spune el, „migrația” nu are loc în interes personal.
„Primarul, întotdeauna când își schimbă afilierea, primul lui gând e că o schimbă nu pentru beneficiile proprii, dar ca să aducă beneficii localității”, a spus Furdui.
Totuși, motivația de a-ți schimba partidul s-a redus în ultimii ani din câteva motive.
„Fondurile în mare parte vin deja după anumite criterii mai obiective, în bugete au început să vină bani după criterii obiective”, a explicat directorul executiv al CALM.
Stella Jemna, reprezentantă WNISEF în Moldova are o opinie similară.
„Ce se întâmplă azi, e altceva. Într-adevăr s-au diversificat sursele de finanțare inclusiv în primării. Ca să aplici la proiecte europene, sunt condiții foarte stricte, la care chiar nu le pasă de culoarea ta politică”, a menționat Stella Jemna.