R. Moldova va beneficia de expertiza României și Greciei în procesul de integrare în Uniunea Europeană. În context, marți, 9 aprilie, la Atena, a fost un Memorandum de înțelegere în cadrul Reuniunii trilaterale a președinților comisiilor afaceri externe din Parlamentul Republicii Elene, al României și al Republicii Moldova.
Semnatarii Memorandumului de înțelegere au reiterat angajamentul pentru un viitor în Uniunea Europeană, inclusiv în contextul procesului de integrare în UE a Republicii Moldova.
Documentul va facilita crearea unui mecanism de schimb de informații și cooperarea în domenii de interes comun.
„Memorandumul va pune baza pentru implementarea mai multor programe europene de cooperare între parlamentele naționale în colaborare cu experți internaționali în cadrul cărora vor fi identificate sectoarele cheie în care Republica Moldova necesită suport așa încât vor fi create programe specifice acestor nevoi. În acest fel, procesul integrării europene și consolidarea capacităților administrative va beneficia de expertiza Greciei și României și va ajuta la realizarea cu succes a dezideratului strategic al Moldovei – integrarea europeană”, a menționat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
De asemenea, în cadrul evenimentului, delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut o întrevedere cu prim-vicepreședintele Parlamentului elen și președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Ioannis Plakiotakis.
Discuțiile s-au axat pe avansarea în parcursul european al Republicii Moldova, precum și pe suportul acordat de autoritățile elene țării noastre.
„Anul 2023 a fost un an al intensificării fără precedent a colaborării bilaterale. Un exemplu fiind decizia autorităților elene de a deschide o ambasadă la Chișinău, care va fi în curând inaugurată. De un an de zile a intrat în vigoare Acordul de Securitate Socială și domnul Plakiotakis a relevat reputația foarte bună pe care moldovenii o au în Grecia, contribuind la prosperitatea și dezvoltarea societății grecești”, a adăugat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
La Atena, delegația Parlamentului Republicii Moldova a avut discuții cu deputații din Grupul de prietenie cu Republica Moldova al Parlamentului Greciei și cu cetățenii moldoveni stabiliți în Grecia.
În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova, iar în decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.
Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.
Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.
De asemenea, Consiliul a încurajat R. Moldova să continue să acționeze pentru o reformă profundă a justiției, inclusiv a procesului de verificare, și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției.
În acest sens, R. Moldova trebuie să obțină un bilanț solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazuri de nivel înalt.
Consiliul a subliniat importanța continuării reformelor economice transformatoare, a cooperării sectoriale și a integrării R. Moldova pe piața internă a UE pentru realizarea de noi progrese în reformele din sectorul economic și financiar. Acestea ar trebui realizate pe baza acordului de asociere UE-R. Moldova și a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE, Georgia, R. Moldova și, respectiv, Ucraina.
Consiliul a salutat, de asemenea, eforturile susținute ale R. Moldova de consolidare a administrației sale publice și gradul său tot mai ridicat de aliniere la pozițiile și măsurile restrictive din cadrul politicii externe și de securitate comune a UE.