Joi, 11 aprilie, în cadrul ședinței Parlamentului a fost prezentat raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2023, comunicat de către șefa Liliana Vițu. Potrivit ei, în anul trecut suma totală a amenzilor aplicate instituțiilor media a constituit 3.140.500 de lei.
Potrivit raportoarei, CA a eliberat nouă licențe de emisie, șapte autorizații de retransmisiune, a retras și a declarat nevalabile șase autorizații de retransmisiune și a reperfectat 33 de autorizații de retransmisiune. Totodată, CA a aplicat, în total, furnizorilor și distribuitorilor de servicii media audiovizuale 371 de sancțiuni, dintre care 103 avertizări publice, 266 de amenzi și două suspendări de licență de emisie pentru o perioadă de două luni.
De asemenea, potrivit informațiilor prezentate de CA, numărul derogărilor depistate la capitolul informării corecte a scăzut, comparativ cu anul 2022, fiind aplicate 72 de sancțiuni sub formă de avertizări și amenzi. Instituția a întreprins și eforturi de protejare a spațiului audiovizual național în vederea combaterii dezinformării și a discursului de ură. Astfel, distribuitorii de servicii media ce difuzau știri cu mesaje de susținere a invaziei și agresiunii militare asupra Ucrainei, interzise prin legislație, au fost sancționați.
Totodată, în contextul procesului de aderare la UE, CA a realizat acțiuni de combatere a concentrării proprietății media și a finanțării netrasparente a mass-media pentru a garanta pluralismul mediatic. Au fost ajustate cerințele de transparență a proprietății la standardele europene și au fost introduse sancțiuni pentru refuzul de a divulga informații legate de transparența surselor de venituri.
Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023 a încins atmosfera la ședința de astăzi a Legislativului. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vladimir Odnostalco, și-a arătat indignarea după audierea raportului, menționând că în R. Moldova ar fi „puține surse de informare”, subliniind că „Europa e atunci când poți vorbi despre ce vrei, atunci când privești ce vrei”.
Imediat după încheierea discursului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a ripostat opoziției, sugerând că de fapt, prin pluralismul de opinii la care face referință BCS, s-ar urmări răspândirea mesajelor pro-Kremlin.
„Cum poți fi atât de ipocrit. (...) Ați ieșit la tribuna Parlamentului. Ați vorbit despre războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și despre faptul că nu aveți surse media prin care, de fapt, să vă puteți duce până la capăt propaganda. Voi chiar credeți că trebuie să existe în R. Moldova televiziuni care să bată din palme și să prezinte războiul ca fiind o normalitate. Vladimir (deputat Vladimir Odnostalco) tu chiar crezi că pentru război trebuie să existe televiziuni?
Voi sunteți niște ipocriți dăcă voi credeți că moarte unor copii sau casele distruse în Ucraina trebuiesc promovate prin televiziunile pe care voi le controlați. Dacă voi considerați ca fiind o normalitate - voi nu sunteți sănătoși. Sute de mii de oameni și-ai pierdut casă, iar câteva milioane au plecat de acolo din cauza prietenilor voștri care vă sponsorizează și vă dau bani pentru a vă cumpăra televiziuni. (...) Normalitatea este numai în pace. Dacă vă place să trăiți în război, înseamnă că aveți probleme”, a susținu Carp de la tribuna Parlamentului.