În noaptea de 12 aprilie, armata rusă a trimis drone Shahed deasupra Ucrainei. Potrivit Forțelor de Apărare de Sud, inamicul viza infrastructura energetică a diferitelor regiuni. Munca intensă de luptă a apărătorilor cu apărare aeriană a durat aproximativ 5 ore. 4 obuze au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk și câte una în regiunea Herson, Nikolaev și Odesa.
Ca urmare a căderii de resturi de la o dronă doborâtă în Krivoi Rog, un incendiu a izbucnit la o instalație energetică. Oamenii nu au fost răniți. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au adăugat că rușii au lansat 17 drone de atac în toată Ucraina din Crimeea ocupată și o rachetă ghidată X-59 din spațiul aerian al regiunii ocupate Donețk.
UPDATE Procurorii belgieni au deschis un dosar privind interferența Rusiei în Parlamentul European după lansarea unor acuzații că parlamentari au fost plătiți să răspândească propaganda Kremlinului, a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo, citat de AFP.
UPDATE După luni de amânare, un republican de rang înalt din camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite a declarat că președintele Camerei Reprezentanților negociază cu Casa Albă pentru a avansa o finanțare pentru Ucraina printr-un pachet care s-ar abate de la ajutorul de 95 de miliarde de dolari al Senatului și care ar include mai multe cereri republicane, relatează Associated Press și The Guardian. Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari în ceea ce privește un pachet de ajutor pentru Ucraina, nu doar din partea lui Joe Biden, care i-a mustrat în repetate rânduri pe republicani, ci și din cauza unei revolte în interiorul partidului, deoarece membri de extremă dreapta se opun în continuare cu fermitate unui ajutor suplimentar pentru Kiev.
UPDATE Cinci persoane au murit și alte 13 au fost rănite în atacul masiv rusesc de joi care a vizat 11 regiuni ucrainene, au declarat vineri autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent.
UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina trece într-o nouă fază, în care echilibrul de forțe pare că se poate balansa în orice moment, după ce Kievul duce lipsă de muniții. Statele Unite avertizează prin vocea unui general de top că în curând apare un pericol iminent pentru Ucraina. Christopher Cavoli subliniază faptul că rușii vor depăși cu 10 la 1 în privința stocurilor de obuze de artilerie, ceea ce poate crea un mare avantaj pe front de partea Moscovei, potrivit Ziare.com.
UPDATE FBI este preocupată de posibilitatea comiterii unui atac organizat în SUA similar celui soldat cu zeci de morţi luna trecută la o sală de concerte din Rusia, relatează joi agenţia Reuters, citând declaraţii pregătite de directorul agenţiei, Christopher Wray, pentru o audiere în Camera Reprezentanţilor, conform Agerpres.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a adăugat 3.000 de foști mercenari Wagner în forțele speciale Ahmat, considerate un fel de „armată privată” a lui Kadîrov, care a preluat astfel controlul unei forțe considerabile din cadrul armatei ruse, potrivit Fox News.
UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că bombardamentele mortale vizând reţeaua energetică ucraineană, care au dus la importante întreruperi de curent, urmează obiectivul stabilit de Kremlin de "a demilitariza" Ucraina, scrie AFP.
UPDATE Cel puțin 16 membri ai Parlamentului European au colaborat cu propaganda rusă și au exprimat narațiuni convenabile pentru Kremlin. Politico scrie despre asta după ce a analizat 50 de videoclipuri pe canalul de YouTube Vocea Europei. Vocea Europei este o agenție de presă în limba engleză pe care autoritățile cehe și belgiene au descris-o în martie drept un front pentru propaganda și dezinformarea rusă. Autoritățile cehe au impus sancțiuni împotriva a doi lideri ai Vocea Europei, dintre care unul este prieten de multă vreme cu liderul rus Vladimir Putin, fostul oligarh ucrainean Viktor Medvedciuk. „Dacă acesta este un război al civilizațiilor, sper că civilizația din Ucraina va pierde. Cea mai bună modalitate de a obține pacea este să-i faceți pe ucraineni să se predea”, a declarat Marcel de Graaff, un parlamentar olandez de extremă-dreapta, la o dezbatere în studio găzduită de Vocea Europei.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în timpul unei întâlniri de la Moscova cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko, că Moscova încearcă să rezolve conflictele pe cale pașnică și a calificat drept „un spectacol ciudat” conferința de pace pentru Ucraina din Elveția, unde Rusia nu va fi prezentă, relatează agenția rusă de presă de stat TASS, citată de News.ro.
UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că serviciul special naval britanic a operat în Ucraina şi a ajutat forţele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva forţelor ruse, informează Reuters.
UPDATE România trebuie să-și refacă rezerva armatei într-un timp cât mai scurt, în condițiile în care armata se confruntă deja de 7 ani cu un deficit acut de rezerviști voluntari, în vreme ce „vechea” rezervă, alcătuită din persoanele care au făcut armata obligatorie până în 2007 este tot mai îmbătrânită și - implicit - aproape imposibil de folosit ca forță capabilă să lupte eficient în prima linie în caz de mobilizare. Criza de personal e accentuată de situația militară critică din Ucraina, unde trupele ruse continuă să concentreze forțe în vederea unei spargeri a liniei frontului, care s-ar putea concretiza anul viitor în deschiderea „unei noi direcții ofensive” cu obiectivul ajungerii la gurile Dunării, a avertizat, într-o declarație făcută pentru Digi24.ro, generalul în rezervă al armatei române, Virgil Bălăceanu.
UPDATE Preşedintele Vladimir Zelenski a comentat adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei a unei noi legi privind mobilizarea. Potrivit unui corespondent UNIAN, șeful statului și-a prezentat evaluarea documentului în cadrul unui briefing comun cu președinții Lituaniei, Gitanas Nauseda și Poloniei, Andrzej Duda, la Vilnius. În special, președintele Ucrainei a fost întrebat dacă noua lege privind mobilizarea ucrainenilor care au călătorit în străinătate îi va forța să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei. „În primul rând, aș dori ca toată lumea să înțeleagă: avem un război. Și începutul unui război este legea marțială. Odată cu introducerea legii marțiale, se introduce mobilizarea. Mobilizarea este în desfășurare și în conformitate cu termenii legislației relevante, a continuat la fiecare trei luni de către parlamentul ucrainean. În mod constant de la începutul războiului. Nu este nimic nou”, a spus Zelenski.
UPDATE Rusia continuă să lovească infrastructura critică din Ucraina. Din această cauză, există posibilitatea ca odată cu apariția vremii reci să nu se poată asigura încălzirea centralizată. Această declarație a fost făcută la postul de televiziune Kiev24 de către șeful biroului de la Kiev al Secretariatului Comunității Energetice, ministrul Energiei și Protecției Mediului al Ucrainei (2019-2020) Alexei Orzhel. El a menționat că rușii continuă să atace centralele termice care furnizează căldură. „Ei continuă să lovească centrale termice. Am văzut că CCE Sumî a fost atacată. Iar centralele termice sunt tocmai acele instalații care furnizează căldură. Prin urmare, trebuie să ne pregătim în mod obiectiv pentru faptul că pot exista cazuri când nu va să fie posibil să se asigure încălzire centralizată”, a spus el. Dacă există încălzire centralizată, atunci există posibilitatea ca acesta să nu poată transporta o astfel de încărcătură care să vă permită să stați confortabil în cameră.
UPDATE Statele Unite ale Americii au reacţionat la ultimul atac masiv al trupelor ruse asupra sectorului energetic al Ucrainei. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe capacități de apărare aeriană și de interceptare pentru a se proteja împotriva rachetelor rusești. Rusia a efectuat o nouă serie mare de atacuri aeriene asupra rețelei energetice a Ucrainei peste noapte, în timp ce Vladimir Putin continuă să încerce să rupă spiritul poporului ucrainean și să-l cufunde în întuneric. Rusia a lovit cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev, precum și instalații energetice în alte cinci regiuni ale Ucrainei. „Așa cum a spus președintele Zelenski în ultimele zile, Ucraina are nevoie de mai multe capacități de apărare aeriană și de interceptare pentru a-și proteja oamenii și infrastructura critică de rachetele și dronele rusești furnizate de Iran”, a spus ea, în timpul unui briefing. Ea a cerut Camerei Reprezentanților SUA să ia măsuri imediate pentru a aproba un proiect de lege bipartizan de securitate națională, astfel încât Statele Unite să poată trimite Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană.
UPDATE Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un „punct de cotitură” în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, în faţa Consiliului Guvernatorilor agenţiei sale, format din 35 de naţiuni. Cu acest prilej, AIEA a avertizat din nou asupra pericolului unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, dacă vor continua atacuri precum cele de duminică şi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei. „Nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor asupra unor instalaţii nucleare”, a ţinut să sublinieze Rafael Grossi.
UPDATE Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege pentru a revizui normele ce guvernează modul în care armata mobilizează civili în rândurile sale. Rămâne neclar câți noi recruți vor putea fi mobilizați, dacă aceștia vor avea armele necesare și când anume vor fi lăsați la vatră militarii care se află pe front de la debutul războiului.