Membrii organizațiilor din sectorul cultural independent din Republica Moldova își manifestă decepția față de decizia conducerii statului de a vinde terenul fostului Stadion Republican către Ambasada SUA. Ei sunt indignați de lipsa transparenței tranzacționale, dar și lipsa consultărilor și dezbaterilor publice, așa cum li s-ar fi promis de către oficialii de prim-rang din stat.
Într-o notă semnată la 5 aprilie curent, membrii organizațiilor au solicitat demararea unui proces transparent referitor la reamenajarea terenului fostului Stadion Republican.
„În privința vânzării terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, constatăm absența transparenței procesului decizional. Locuitorii orașului nu au avut posibilitatea să își exprime opiniile față de proiect în cadrul unor proceduri de dezbatere și consultare publică conform legislației în vigoare. Mai multe grupuri civice, grupuri de cetățeni, persoane publice și-au exprimat dorința ca atât autoritățile publice centrale, cât și Ambasada SUA să asigure transparența și participarea cetățenilor în procesul decizional. A circulat chiar și o petiție care a adunat peste 8.000 de semnături, au fost organizate mai multe evenimente publice de către comunitățile activiste, artistice și civice.
Amintim că, declarații precedente ale oficialităților de prim-rang ale statului au confirmat nevoia de discuții publice pe această chestiune – fosta prim-ministră Natalia Gavriliță și președinta Maia Sandu au promis în mod public că vor asigura discuții largi cu societatea și grupurile interesate. Aceste discuții și consultări largi cu societatea nu au mai avut loc niciodată, riscând să devină promisiuni încălcate.
Solicităm demararea unui proces transparent referitor la reamenajarea fostului Stadion Republican”, se arată în nota publicată.
Mai mult, lucrătorii culturali speră totuși ca ministerul Culturii să „aibă puterea să se poziționeze de partea cetățenilor și a interesului public care apără obiectele și clădirile de patrimoniu”, subliniind că patrimoniul este supus unei presiuni „fără precedent” în Republica Moldova.
„Au fost promise multe, s-au schimbat probabil cinci guverne de atunci, dar tema stadionului permanent cumva era clasificată ca fiind strict secretă. Adesea, guvernarea își ascunde scopurile și ideile în numele unor «interese superioare». (...). În 2024, planul măreț se apropie de un deznodământ. Săptămâna trecută, Guvernul, cu o bucurie de proporții, ne anunța că a decis inițierea negocierilor privind vânzarea acestui teren ambasadei SUA. Iar banii câștigați să «ni-i transmită» tot nouă, celor care am protestat de-a lungul anilor pentru cauza stadionului. Ca să ne alegem în sfârșit cu un centru de artă contemporană al scenei independente. What a beauty! (...).
Spațiu public, patrimoniu republican, monument important pentru cultură, sport și memorie colectivă. Ștergem totul și scriem — o…ambasadă! Din păcate, nu mai avem așa de multe locuri de memorie colectivă, iar importanța lor este crucială. Soluții se vor găsi, și nu neapărat scumpe — ideile bune pot avea costuri minime. E nevoie doar ca Guvernarea și miniștrii să dea dovadă de caracter și voință”, susține Pavel Braila, artist vizual, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Semnatarii și-au manifestat dorința de a se delimita de proiectul viitorului sediu al Ambasadei SUA și resping tentativele de „artwashing”. Totodată, au solicitat organizarea unui referendum sau a unui proces de consultare publică, referitoare la destinația terenului fostului Stadion Republican.
Membrii societăților culturale au anunțat că vor organiza vineri, 12 aprilie, un protest în care sunt invitați toți doritorii, pentru a înregistra mesaje de solidaritate pentru menținerea „Stadionului Republican în patrimoniul statului, ca spațiu public, ca bun comun!”.
Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina din Chișinău urmează să fie vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Guvernul a inițiat procesul de negociere a documentului și se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro.
„Banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană «Universul», pentru reparația școlilor sportive din toată țara și pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
De asemenea, la ultima ședință a Executivului, a fost împuternicită și delegația oficială pentru negocierea proiectului Acordului. Este vorba de: Artur Mija – secretar general al Guvernului, conducător al delegației; Victor Martin – șef al Secției tratate bilaterale din cadrul Direcției drept internațional, Ministerul Afacerilor Externe; Roman Șeremet – secretar I al Secției tratate bilaterale din cadrul Direcției drept internațional, Ministerul Afacerilor Externe.
Din delegație vor mai face parte Viorel Garaz – secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării; Ion Glavan – consilier în cabinetul Ministrului Justiției; Alexei Boșneaga – șef al Direcției politici în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Sergiu Prodan – ministru al Culturii; Roman Cojuhari – director general al Agenției Proprietății Publice; Lilian Mindov – șef al Direcției cadastrul bunurilor imobile, Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.
Amintim că, anul trecut Guvernul Gavrilița a semnat un memorandum prin care s-a angajat să vândă terenul Guvernului SUA. Ambasada Statelor Unite de la Chișinău a declarat anterior că este gata să investească în construcția noului sediu, dar și amenajarea unei zone de agrement cu acces public. Costul total al proiectului este de 250 de milioane de dolari.