Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil, tensiune la Pokrovsk, iar Rusia amenință nuclear! Zelenski: Continuăm la Kursk

Organizațiile din sectorul cultural protestează împotriva vânzării terenului fostului Stadion Republican către SUA

missing
12 aprilie 2024, ora 11:37

Membrii organizațiilor din sectorul cultural independent din Republica Moldova își manifestă decepția față de decizia conducerii statului de a vinde terenul fostului Stadion Republican către Ambasada SUA. Ei sunt indignați de lipsa transparenței tranzacționale, dar și lipsa consultărilor și dezbaterilor publice, așa cum li s-ar fi promis de către oficialii de prim-rang din stat.

Într-o notă semnată la 5 aprilie curent, membrii organizațiilor au solicitat demararea unui proces transparent referitor la reamenajarea terenului fostului Stadion Republican.

„În privința vânzării terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, constatăm absența transparenței procesului decizional. Locuitorii orașului nu au avut posibilitatea să își exprime opiniile față de proiect în cadrul unor proceduri de dezbatere și consultare publică conform legislației în vigoare. Mai multe grupuri civice, grupuri de cetățeni, persoane publice și-au exprimat dorința ca atât autoritățile publice centrale, cât și Ambasada SUA să asigure transparența și participarea cetățenilor în procesul decizional. A circulat chiar și o petiție care a adunat peste 8.000 de semnături, au fost organizate mai multe evenimente publice de către comunitățile activiste, artistice și civice. 

Amintim că, declarații precedente ale oficialităților de prim-rang ale statului au confirmat nevoia de discuții publice pe această chestiune – fosta prim-ministră Natalia Gavriliță și președinta Maia Sandu au promis în mod public că vor asigura discuții largi cu societatea și grupurile interesate. Aceste discuții și consultări largi cu societatea nu au mai avut loc niciodată, riscând să devină promisiuni încălcate.

Solicităm demararea unui proces transparent referitor la reamenajarea fostului Stadion Republican”, se arată în nota publicată.

Mai mult, lucrătorii culturali speră totuși ca ministerul Culturii să „aibă puterea să se poziționeze de partea cetățenilor și a interesului public care apără obiectele și clădirile de patrimoniu”, subliniind că patrimoniul este supus unei presiuni „fără precedent” în Republica Moldova.

„Au fost promise multe, s-au schimbat probabil cinci guverne de atunci, dar tema stadionului permanent cumva era clasificată ca fiind strict secretă. Adesea, guvernarea își ascunde scopurile și ideile în numele unor «interese superioare». (...). În 2024, planul măreț se apropie de un deznodământ. Săptămâna trecută, Guvernul, cu o bucurie de proporții, ne anunța că a decis inițierea negocierilor privind vânzarea acestui teren ambasadei SUA. Iar banii câștigați să «ni-i transmită» tot nouă, celor care am protestat de-a lungul anilor pentru cauza stadionului. Ca să ne alegem în sfârșit cu un centru de artă contemporană al scenei independente. What a beauty! (...).

Spațiu public, patrimoniu republican, monument important pentru cultură, sport și memorie colectivă. Ștergem totul și scriem — o…ambasadă! Din păcate, nu mai avem așa de multe locuri de memorie colectivă, iar importanța lor este crucială. Soluții se vor găsi, și nu neapărat scumpe — ideile bune pot avea costuri minime. E nevoie doar ca Guvernarea și miniștrii să dea dovadă de caracter și voință”, susține Pavel Braila, artist vizual, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Semnatarii și-au manifestat dorința de a se delimita de proiectul viitorului sediu al Ambasadei SUA și resping tentativele de „artwashing”. Totodată, au solicitat organizarea unui referendum sau a unui proces de consultare publică, referitoare la destinația terenului fostului Stadion Republican.

Membrii societăților culturale au anunțat că vor organiza vineri, 12 aprilie, un protest în care sunt invitați toți doritorii, pentru a înregistra mesaje de solidaritate pentru menținerea „Stadionului Republican în patrimoniul statului, ca spațiu public, ca bun comun!”.

Terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina din Chișinău urmează să fie vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Guvernul a inițiat procesul de negociere a documentului și se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro.

„Banii din vânzarea terenului vor fi alocați pentru crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană «Universul», pentru reparația școlilor sportive din toată țara și pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

De asemenea, la ultima ședință a Executivului, a fost împuternicită și delegația oficială pentru negocierea proiectului Acordului. Este vorba de: Artur Mija – secretar general al Guvernului, conducător al delegației; Victor Martin – șef al Secției tratate bilaterale din cadrul Direcției drept internațional, Ministerul Afacerilor Externe; Roman Șeremet – secretar I al Secției tratate bilaterale din cadrul Direcției drept internațional, Ministerul Afacerilor Externe.

Din delegație vor mai face parte Viorel Garaz – secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării; Ion Glavan – consilier în cabinetul Ministrului Justiției; Alexei Boșneaga – șef al Direcției politici în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Sergiu Prodan – ministru al Culturii; Roman Cojuhari – director general al Agenției Proprietății Publice; Lilian Mindov – șef al Direcției cadastrul bunurilor imobile, Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Amintim că, anul trecut Guvernul Gavrilița a semnat un memorandum prin care s-a angajat să vândă terenul Guvernului SUA. Ambasada Statelor Unite de la Chișinău a declarat anterior că este gata să investească în construcția noului sediu, dar și amenajarea unei zone de agrement cu acces public. Costul total al proiectului este de 250 de milioane de dolari.

Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/PROMO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
Spicherul Legislativului sugerează PA să fie mai puțin selectivă privind sediul și să livreze rezultate. „Aici e telenovelă deja”
Spicherul Legislativului sugerează PA să fie mai puțin selectivă privind sediul și să livreze rezultate. „Aici e telenovelă deja”

Alertă din Europa, în ajunul alegerilor din 20 octombrie: „Moldova se află la o răscruce critică”

missing
20 septembrie 2024, ora 10:02

Republica Moldova se află la o „răscruce critică”, avertizează o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) în urma vizitei recente în țară. Potrivit acesteia, alegerile prezidențiale și referendumul constituțional programate din 20 octombrie 2024 reprezintă un moment decisiv pentru consolidarea democrației și întărirea instituțiilor statului.

„Autoritățile moldovene se confruntă cu sarcina dificilă de a asigura integritatea și securitatea votului, menținând în același timp valorile de bază ale Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat.

Delegația a salutat reformele Codului Electoral din 2022, care au consolidat cadrul legislativ pentru alegerile viitoare, precum și extinderea numărului de secții de votare din străinătate și introducerea votului parțial prin poștă. 

Totuși, reprezentanții Consiliului Europei au semnalat și riscuri generate de „presiunile geopolitice în creștere”, dezinformarea din partea Kremlinului, finanțarea ilicită și acuzațiile de cumpărare de voturi, care ar putea compromite integritatea alegerilor:

„Deși Republica Moldova a făcut progrese semnificative, în special prin obținerea statutului de candidat la UE și începerea discuțiilor de aderare, delegația a fost informată că aceste realizări sunt amenințate de presiuni geopolitice în creștere”.

APCE a îndemnat autoritățile să intensifice eforturile de conștientizare publică cu privire la aceste riscuri, fără a limita libertatea de exprimare. În plus, au subliniat necesitatea implicării alegătorilor și a garantării neutralității oficialilor publici.

„În ciuda unui dezechilibru politic de lungă durată în componența sa, CEC trebuie să-și mențină integritatea, în special în gestionarea procesului complex de înregistrare. Luna următoare va testa capacitatea Guvernului și a CEC de a asigura un teren de joc echitabil”.

APCE va trimite o echipă completă pentru a observa alegerile din 20 octombrie, alături de OSCE/ODIHR, Adunarea Parlamentară a OSCE și Parlamentul European, urmând ca rezultatele să fie prezentate după scrutine.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - de la 17:45, la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.