Fostul șef al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM), Oleg Tofilat, a venit cu noi explicații privind motivele demisiei de la cârma CFM. Tofilat a enumerat și explicat cele trei motive care au stat la baza deciziei, printre care divergențele avute cu guvernarea, problemele ce se referă la administrarea corporativă la întreprinderile de stat și activitatea organelor de anchetă și control. Totodată, acesta a menționat că sectorul feroviar din R. Moldova „va fi într-o situație foarte grea încă 10 - 15 ani”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.
„Eu am enumerat anterior trei argumente ale plecării mele din funcție. Atunci am scris că am avem divergențe foarte mari cu guvernarea, nu mă refer la un ministru sau prim-ministru. Aici am în vedere în general guvernarea, Parlamentul, planificarea pe termen lung privind ce vrem noi de la sectorul feroviar. Reiterez, nu mă refer la ÎS CFM. Dacă guvernarea consideră, dar așa și consideră, că CFM e o întreprindere și trebuie să se descurce cu resursele unei întreprinderi atunci eu spun: mă scuzați, dar găsiți alt director. Consider că este o tâmpenie. O să-mi permit să fiu mai arogant și mai direct.
Dacă urmărim ce se întâmplă în România, doar operatorul de infrastructură feroviară CFR are anual 2 miliarde de roni de subvenții operaționale de la buget. Dacă noi am primi măcar 2 % din ceea ce este în România, CFM nu ar fi avut zare de problemă. Fără de alocări bugetare pentru întreținerea infrastructurii - sectorul acesta nu are șanse”, consideră Tofilat.
A doua și a treia mare divergență, potrivit fostului șef CFM, se referă la guvernanța corporativă la întreprinderile de stat și activitatea organelor de anchetă și control.
„Cadrul normativ actual privind achizițiile, locațiunea, vânzarea activelor neutilizate, casarea activelor - este criminal. Modul în care este aplicat de către funcționari permite funcționarea normală a lucrurilor.
Deci, primul motiv este viziunea asupra sectorului, a doilea motiv - viziunea asupra guvernanței corporative, iar trei este activitatea organelor de anchetă și control, care nu pur și simplu sabotează, ei se ocupă de diversie în privința întreprinderilor de stat”, susține fostul șef CFM.
Totodată, Tofilat a precizat că demisia și-a prezentat-o din motiv că „instrumentele corporative nu erau suficiente pentru a gestiona situația”.
„Nu pot spune colectivului operațional că avem o situația foarte tristă - fiindcă a scăzut cererea de mărfuri - chiar a scăzut radical începând cu noiembrie anul trecut. Deci nu poți spune oamenilor că în următoarele trei luni perspectivele noastre sunt triste deoarece veniturilor for fi cam la jumătate din cheltuieli. De aceea eu nu știu când o să putem achita salariile”, a menționat fostul șef CFM.
Astfel, acesta mai spune că atunci când „nu ajung mijloace circulante” primul lucru pentru rezolvarea situației este creditarea bancară. Totodată, aceasta a menționat că datoria față de sistemul bancar din Moldova în perioada exercitării funcției sale a scăzut cu aproximativ 100 de milioane.
„Eram în discuții avansate cu unele bănci comerciale privind creditarea, dar deoarece prin oraș au pornit zvonuri alimentate de unii exponenți de la conducerea țări, băncile au propus amânarea. Zvonurile erau precum că la CFM va fi un nou director și că va fi o doamnă. (...) Știam și numele, dar nu-l dau. Eu n-am văzut probe concludente, erau doar zvonuri”, a spus Tofilat.
Acesta a dat de înțeles că și-a arătat de mai multe ori „îngrijorările referitor la situația la întreprindere”.
„Eu mi-am manifestat explicit îngrijorările referitor la situația la întreprindere. Era absolut clar că administratorul CFM cu ministrul responsabil de politici în ramură și probabil cu ministrul responsabil de alocarea de resurse în țară, fie cel de finanțe sau chiar premierul, să aibă o discuție explicită despre care sunt problemele și rezolvarea acestora.
Consider că dacă se formula ceva de tipul că „Guvernul își asumă obligațiunea de a finanța întreținerea infrastructurii feroviare cu circa 200 de milioane (exemplu) începând cu 2026”, CFM urma să discute cu băncile, se ia credit, se acopereau deficiențele curente și se avansa”, susține Tofilat.
Mai mult, fostul șef al CFM susține că sectorial feroviar din Moldova va fi într-o „situație de suspans încă 10 - 15 ani”.
„Să nu ne facem iluzii. Este o situația foarte grea și abordarea dogmatică care persistă la mai mulți conducători ai statului este absolut contraindicată. O altă problemă este segmentarea CFM”, a mai spus Tofilat.
Demisia șefului CFM a venit pe fundalul problemelor de salarizare a angajaților de la CFM. Pe 10 ianuarie, în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8, Oleg Tofilat declara că problema salariilor ar putea fi soluționată odată cu reluarea livrărilor de marfă pe cale feroviară. Potrivit șefului CFM, cele două aspecte sunt interdependente, iar în prezent, se caută soluții pentru ca feroviarii să nu își mai primească lefurile cu întârziere.
Tofilat susținea că problema întârzierii salariilor angajaților CFM s-a acutizat anume din cauza scăderii volumelor de transport, dar nu este adevărat că feroviarii nu și-au ridicat salariile de trei luni.
Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că problema restanțelor salariale pentru angajații de la Calea Ferată se va rezolva după luna februarie, atunci când fluxurile de marfă pe cale feroviară vor spori. În 2020 și 2021, compania a fost în pragul falimentului din cauza unor probleme financiare, iar angajații nu au primit salarii timp de șase luni. În total, compania are aproximativ 6 mii de angajați.
Oleg Tofilat a ocupat funcția de director general al CFM din mai 2021.
În anul 2023, pierderile companiei au fost de peste 147 de milioane de lei. Situația s-a înrăutățit în noiembrie 2023, atunci când s-a deschis portul din Odesa, iar cererea de tranzit a cerealelor a dispărut. Totodată, a fost închis combinatul Metalurgic de la Galați, care asigura circa 20% din venituri, datorită tranzitului mineritului de fier. Oleg Tofilat a ocupat funcția de director general al CFM din mai 2021.
Din 12 februarie, interimatul funcției este ocupat de Serghei Tomșa, fost vicedirector general al CFM.