/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Atacuri sângeroase la Harkov și „dublă lovitură”. Kievul ar fi scufundat o altă navă în Crimeea

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 192: Alertă de călătorie și rachete iraniene. Israelul își amână operațiunea terestră din Rafah

15 aprilie 2024, ora 17:17

După câteva ore de deliberări, cabinetul de război israelian a încheiat duminică seara fără a ajunge la o decizie clară cu privire la modul în care Israelul va răspunde atacului Iranului, conform declarațiilor unui oficial israelian. Cu hotărârea de a răspunde ferm, cabinetul israelian încă nu a stabilit momentul unei posibile acțiuni. Potrivit unui oficial, armata israeliană a primit sarcina de a elabora opțiuni suplimentare pentru un eventual răspuns.

UPDATE Armata israeliană a anunţat redeschiderea, în cea mai mare parte a ţării, a şcolilor care au fost închise sâmbătă din motive de securitate în faţa ameninţărilor din partea Iranului. După evaluarea situaţiei, „s-a decis reluarea activităţilor educaţionale în toată ţara de luni, 15 aprilie”, sub rezerva, însă, a „restricţiilor” în zona de frontieră cu Libanul şi în localităţile din apropierea Fâşiei Gaza, a indicat pe platforma X purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

UPDATE Israelul urma să facă primii pași spre o ofensivă terestră în Rafah în această săptămână, dar a amânat aceste planuri, deoarece se gândește la un răspuns la atacul Iranului, spun două surse israeliene pentru CNN.

UPDATE Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au făcut schimb de informații cu Statele Unite și Israelul pentru a ajuta la contracararea atacului cu rachete și drone lansat de Iran duminică dimineața devreme, transmite The Wall Street Journal, citat de Jerusalem Post. Cu două zile înainte de atac, oficialii iranieni ar fi informat diferite state din Golf, inclusiv Arabia Saudită, cu privire la atacul lor planificat asupra Israelului. Aceste informații au fost apoi transmise SUA, a relatat WSJ.

UPDATE Atacul Iranului asupra Israelului nu are precedent: este pentru prima dată când Teheranul a lansat o ofensivă directă asupra teritoriului israelian. Totuşi, valul de rachete şi de drone nu a luat prin surprindere SUA şi pe aliaţii lor, care, timp de 10 zile, s-au pregătit în stare de alertă maximă, scrie luni EFE într-o analiză.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cetățenii moldoveni, în contextul escaladării situației de securitate din Orientul Mijlociu. Potrivit autorităților, securitatea și stabilitatea în zonă pot fi afectate pe un termen nedeterminat. Cetățenii sunt îndemnați să monitorizeze cu atenție informațiile oficiale furnizate de autorități, inclusiv de către MAE și reprezentanța diplomatică din Tel Aviv. Aceste surse vor oferi actualizări despre situația din zonă și eventualele măsuri de siguranță adiționale.

UPDATE Aeroporturile din capitala iraniană Teheran au reluat zborurile luni, la ora locală 6:00, potrivit agenției de presă iraniene Tasnim, alipită statului. Duminică, ambele aeroporturi din Teheran, Aeroportul Imam Khomeini și Aeroportul Mehrabad, au suspendat zborurile după ce atacul Iranului asupra Israelului a alimentat tensiunile regionale.

UPDATE În mod separat, un oficial de rang înalt din administrația Biden a declarat reporterilor că un oficial israelian i-a comunicat Statelor Unite că nu intenționează să escaladeze în mod semnificativ confruntarea cu Iranul. „Eu cred că Israelul ne-a comunicat clar că nu caută o escaladare semnificativă cu Iranul. Asta nu este ceea ce își doresc. Ei își doresc să se protejeze și să se apere”, a declarat oficialul de rang înalt din administrația americană.

UPDATE Iranul a folosit în jur de 170 de drone. O dronă este 200.000 de dolari, deci 34 de milioane. 30 de rachete de croazieră – în medie de 3 milioane bucata înseamnă 90 de milioane, și 120 rachete balistice, în jur de 5 milioane, adică 600 de milioane. Dacă le calculăm pe toate, sunt peste 700 de milioane de dolari cheltuielile Iranului în acest atac, fără un obiectiv major, deoarece nu a fost victime, dar în primul rând nu au fost pagube materiale în bazele militare atacate.

UPDATE După o întâlnire virtuală desfășurată duminică, liderii G7 au emis o declarație comună în care au condamnat „în termeni fermi” atacul direct și fără precedent al Iranului împotriva Israelului.

UPDATE „În conformitate cu evaluarea situaţiei, IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) convoacă două brigăzi de rezervă pentru activităţi operaţionale pe frontul din Gaza”, a declarat armata, deşi nu a oferit alte detalii. La începutul acestei luni, Israelul a retras parțial forțele sale din Gaza, declarând că acestea se vor pregăti pentru alte operațiuni în teritoriu, inclusiv în sudul zonei Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de persoane.

UPDATE Potrivit unui oficial militar american de rang înalt, navele SUA desfășurate în Marea Mediterană de Est au interceptat și distrus între patru și șase rachete balistice iraniene în timpul atacului Iranului asupra Israelului. Conform oficialului, aeronavele din zonă au interceptat peste 70 de drone UAV iraniene care se îndreptau către Israel.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Atacuri sângeroase la Harkov și „dublă lovitură”. Kievul ar fi scufundat o altă navă în Crimeea

20 mai 2024, ora 09:27

Rusia a efectuat duminică un atac asupra unei stațiuni de pe malul unui lac din apropierea orașului Harkov și a bombardat satele din împrejurimi, ucigând cel puțin 11 persoane și rănind pe altele. Echipele de salvare au raportat că prima lovitură a fost urmată de o a doua în aproximativ 20 de minute, vizând echipele de urgență de la fața locului într-o „dublă lovitură”. 

În săptămânile recente, Moscova a lansat atacuri cu rachete în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde trupele ruse au declanșat o ofensivă. Luni dimineața, Moscova a efectuat un nou atac cu drone kamikaze asupra Ucrainei, toate fiind interceptate și distruse, conform declarațiilor din Kiev.

UPDATE Marea Britanie și Finlanda vor semna luni un parteneriat strategic pentru a consolida legăturile și a contracara amenințarea agresiunii rusești, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, potrivit The Guardian. Cele două țări vor declara Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa păcii și stabilității europene”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe.

UPDATE Ucraina ar fi scufundat o altă navă în Crimeea. Unian scrie că în timpul atacului asupra orașului Sevastopol ocupat, ar fi putut fi scufundată nava rusă de rachete mici „Ciclon”. Aceasta este informația furnizată de canalul rusesc Telegram „Dosarul spionului”. Conform datelor sale, în noaptea de 19 mai, nava proiectului 22800 „Karakurt” se afla în port. Armata ucraineană a lovit-o cu două rachete balistice ATACMS. În urma atacului, au murit șase militari ai Flotei Mării Negre a Federației Ruse, iar alți 11 au fost răniți. Nava în sine s-a scufundat.

UPDATE Încercările Forțelor Armate Ucrainene de a respinge ofensiva masivă a Federației Ruse în regiunea Harkovului au evidențiat o problemă pe care Kievul încearcă de mult să o rezolve - revocarea interdicției asupra loviturilor cu arme americane pe teritoriul rusesc. Ocupanții au început ofensiva asupra Harkovului din regiunea vecină Belgorod, iar unele figuri oficiale ucrainene susțin că atacul ar fi putut fi atenuat dacă Forțele Armate Ucrainene ar fi permis lovirea țintelor în această regiune a Federației Ruse, relatează The Hill. Publicația a remarcat că în zilele următoare, o delegație formată din cinci membri ai parlamentului ucrainean, sub conducerea lui David Arakhamiya, s-a deplasat la Washington pentru a se întâlni cu reprezentanții administrației președintelui Joe Biden și cu legislatorii din Congres, în încercarea de a convinge SUA să revină asupra interdicției. Dar în timpul unei întâlniri cu presa la Washington, legislatorii ucraineni au arătat o dezamăgire evidentă față de faptul că SUA continuă să se opună acestei politici. Șeful grupului parlamentar ucrainean pentru relațiile cu SUA, David Arakhamiya, a declarat: „Militarii, generalii, nu înțeleg. De aceea ne împing pe noi, politicienii, să oprim această nebunie”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram