/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

15 aprilie 2024, ora 23:25

În ultimele zile, situația de pe frontul ruso-ucrainean a devenit mai complicată, a declarat Volodimir Zelenski. Potrivit lui, într-un război atât de fierbinte, situația de pe front este întotdeauna dificilă, dar în zilele noastre - și mai ales în direcțiile Donețk - devine din ce în ce mai dificilă. De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră şi chiar au ajuns la un acord în acest sens care urma să fie anunţat public de Ankara, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât Kievul s-a retras brusc, relatează luni agenția Reuters, citând patru persoane implicate.

UPDATE Olanda a alocat 4,4 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina până în 2026, a anunțat guvernul olandez, luni, în „memorandumul de primăvară”, document preliminat în care sunt prezentate planurile privind bugetul de stat pentru anul următor. Potrivit guvernului olandez, fondurile vor fi folosite „pentru sprijinul militar și umanitar acordat Ucrainei pentru perioada 2024-2026”.

UPDATE În timp ce fac prăpăd în Ucraina, rușii cer Israelului și Iranului să înceteze războiul. Rusia a chemat luni Iranul şi Israelul la 'reţinere' pentru evitarea oricărei noi 'escaladări' după atacul întreprins de Teheran împotriva teritoriului israelian ca ripostă la lovitura mortală asupra consulatului iranian la Damasc, transmite AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație, scrie Newsweek. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, și omologul său norvegian, Espen Barth Eide, au confirmat, într-o conferință comună de presă, că armamentul cu rază lungă de acțiune va putea fi utilizat pentru a ataca adânc pe teritoriul țării agresoare, Rusia.

UPDATE Situaţia Ucrainei ar trebui să beneficieze de un ajutor similar celui primit de Israel în urma atacurilor iraniene cu drone şi rachete, au declarat unii oficiali cehi, scrie Euractiv.

UPDATE Forțele ruse au folosit o nouă rachetă de croazieră subsonică aer-sol în bombardamentul care a distrus zilele trecute o importantă centrală electrică din apropierea Kievului, au declarat surse ucrainene.

UPDATE Un tribunal militar rus a pronunțat o sentință de 14 ani de închisoare împotriva unui bărbat de 29 de ani, acuzat că ar fi colaborat cu Ucraina și s-ar fi implicat în activități teroriste, scrie B1.

UPDATE Autorităţile locale ucrainene anunță luni, 15 aprilie, că patru civili au fost ucişi într-un atac rus cu lansatoare multiple de rachetă la Siversk, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului și războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina - ambele derulate în ciuda apelurilor la reținere - par să expună o slăbiciune crescândă a aliaților occidentali în ceea ce privește descurajarea amenințărilor, scrie luni, 15 aprilie, Sky News. Dacă problema nu va fi rezolvată, atunci acest lucru ar putea duce la destrămarea unei ordini globale care a favorizat democrațiile liberale în detrimentul regimurilor autoritare după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Libertatea.

UPDATE 15 vapoare rusești au trecut în Marea Meagră într-o singură zi, „escortate” de o navă de luptă, potrivit monitorizării făcute de Ucraina. Cel mai probabil vapoarele erau cu interese comerciale, iar nava de luptă patrulează și pentru a le asigura protecția, notează NewsWeek.

UPDATE Oligarhii și oficialii ruși încearcă să-și modifice biografiile de pe Wikipedia astfel încât să nu mai fie asociați cu sancțiuni, acte de corupție și legături cu Kremlinul, dezvăluie o investigație efectuată de iStories și Wikiganda. În schimb, observă cele două publicații, oligarhii și oficialii ruși caută să adauge informații în care sunt puși într-o lumină pozitivă. iStories și Wikiganda oferă mai multe exemple în acest sens.

UPDATE Un atac al rușilor a lovit luni o unitate de învățământ din regiunea Harkov și a ucis două persoane, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene, citat de Reuters. Armata rusă a folosit o bombă aeriană ghidată asupra satului Lukiantsi, situat în apropiere de granița cu Rusia, a precizat într-o postare pe Telegram guvernatorul Oleg Sinegubov. Acesta a mai precizat că nu deține informații complete cu privire la numărul persoanelor rănite în urma atacului.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană apără şi vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele ruseşti să intre în spaţiul lor aerian - a transmis luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, făcând din nou apel către aliați să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi” în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

UPDATE Zelenski a anunțat că țara sa a semnat un acord de securitate cu Letonia, „alt pas spre consolidarea apărării noastre împotriva terorii rusești”. „Mulțumim guvernului și poporului leton pentru sprijinul lor constant și pentru disponibilitatea de a ajuta poporul ucrainean. Ucraina a încheiat deja nouă astfel de acorduri: cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Olanda, Finlanda și Letonia. Și vom continua să lucrăm la noi acorduri cu alte țări”, a scris Zelenski pe X.

UPDATE O creștere dramatică a prețurilor la energie în Europa este inevitabilă dacă distrugerea de către Rusia a infrastructurii energetice ucrainene va continua fără opreliști, a avertizat fostul director executiv al companiei petroliere de stat din Ucraina. Andriy Kobolyev, un fost șef al Naftogaz, a declarat într-un interviu acordat publicației The Guardian: „Rusia încearcă să ducă un război energetic global, iar Ucraina face parte din acest război, iar dacă piețele vor percepe că Rusia câștigă acest război, consecințele vor fi foarte grave. Veți vedea o creștere bruscă a prețurilor pe tot globul”. El a declarat că nu ar mai avea rost să se organizeze alte conferințe privind reconstrucția Ucrainei până când Ucraina nu va fi aprovizionată cu arme pentru a-și salva infrastructura energetică de valul de atacuri cu drone și bombe ghidate Shahed de fabricație iraniană. „Nu va exista o economie ucraineană care să fie reconstruită”, a spus el.

UPDATE Forțele de apărare din sudul Ucrainei au prezentat o înregistrare video cu modul în care arată satul Robotîne din regiunea Zaporojie, care este bombardat fără milă de ruși. „Așa arată acum Robotîne, care nici măcar nu poate fi numit o așezare, deoarece nu mai există populație... Fugind de ruși, oamenii au fost nevoiți să plece, pentru că nu a mai rămas nici măcar o casă... Aceasta este fața `lumii ruse`. Așa acționează cei care pretind că vin și `eliberează` teritoriile noastre... ne eliberează de grădinile înflorite, de casele confortabile, de râsetele copiilor și de viață. Și apoi, lăudându-se pe ruine, raportează despre `succesele de pe front`", a spus sursa citată.

UPDATE Jumătate dintre tinerii francezi sunt dispuși să lupte în Ucraina pentru a proteja Franța, potrivit unui sondaj de opinie citat de Le Parisien. Institutul de Studii Strategice al Școlii Militare (IRSEM) și Direcția Generală pentru Relații Internaționale și Strategie (DGRIS) au intervievat vara trecută 2.300 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Acestea, care fac parte din Ministerul francez al Apărării, au pus întrebarea: „Dacă protecția Franței ar necesita ca țara să se angajeze în războiul din Ucraina, ați fi gata să vă apărați țara?”.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au raportat amenințarea unor atacuri cu rachete balistice rusești dinspre est azi-noapte, iar în orașul Dnipro s-au auzit explozii, scrie Ukrainska Pravda. O alertă de raid aerian a fost emisă în mai multe oblasturi ucrainene. Forțele aeriene au avertizat la ora 03:01 că „o rachetă se îndreaptă spre Kremenchuk", iar alarma aeriană a fost ridicată la 03:32. De asemenea, postul public Suspilne a transmi la ora 03:02 că „au avut loc explozii în Dnipro".

UPDATE Armata ucraineană declară că va distruge cel mai iubit pod al lui Vladimir Putin până la mijlocul lunii iulie. Cu alte cuvinte, Ucraina are aproximativ 100 de zile pentru a efectua un atac decisiv asupra podului Crimeea. Conform The Sun, structura evaluată la câteva miliarde de dolari va fi distrusă prin lovitură de rachetă Storm Shadow, drone maritime și cu ajutorul avioanelor de vânătoare F-16 occidentale. „Pentru Ucraina, acesta este obiectivul numărul unu - o demonstrație grotescă a celor 10 ani de ocupație rusă. Distrugerea sa ar fi un pas important în câștigarea războiului în Marea Neagră, blocând principala rută de aprovizionare militară rusă și blocând mașina militară a lui Putin”, scrie publicația.

UPDATE Casa Albă a cerut ca problema asistenței pentru Ucraina și Israel să fie discutată în Camera Reprezentanților cât mai curând posibil. „Nu aveam nevoie de mementouri despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar noaptea trecută subliniază cu siguranță în mod semnificativ amenințarea cu care se confruntă Israelul într-un cartier foarte, foarte dificil”, a declarat John Kirby, consilier pentru comunicații pentru securitate națională a Casei Albe. Potrivit acestuia, Camera Reprezentanților trebuie doar să aprobe și să voteze proiectul de lege privind ajutorul extern.

UPDATE Rusia plănuiește o altă provocare sub steag fals la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit unor informații ale serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice, relatează Reuters. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Forțele rusești au făcut duminică progrese confirmate la est de Ceasov Iar și au continuat operațiunile ofensive în zonă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Imaginile geolocalizate publicate duminică indică faptul că forțele rusești au avansat la nord-est de Kanal Microraion (cea mai estică parte a Ceasov Iar) și de-a lungul unei linii la sud-est de Ceasov Iar. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Khortytsia, locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, a declarat că forțele rusești atacă Ceasov Iar și zonele înconjurătoare în mici grupuri de asalt „aproape 24 de ore pe zi" și că direcțiile Bahmut și Avdiivka sunt cele mai active sectoare ale liniei frontului din estul Ucrainei.

UPDATE Ucraina a admis că situația este „tensionată” pe frontul de est, unde o armată rusă „superioară numeric” face presiuni tot mai mari pentru a cuceri orașul strategic Ceasov Iar de la forțele ucrainene, care au stocuri limitate de muniție, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov care a vizitat soldații din zona în care au loc în prezent luptele. Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat și el că trupele care apără orașul Ceasov Iar au primit armament suplimentar pentru a bloca mai bine forțele rusești care încearcă să cucerească acest punct strategic. În ciuda pierderilor suferite, rușii desfășoară „noi unități de blindate”, ceea ce le permite să obțină „succese tactice”, a adăugat el, potrivit HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 780: Rușii au mai ocupat un sat din Donețk. Moscova cheamă rezerviști la instrucție militară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/Analiză/ Date îngrijorătoare: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/Analiză/ Date îngrijorătoare: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 209: Columbia rupe relațiile cu Israelul. Trump îl învinovăţeşte pe aliatul său Netanyahu

02 mai 2024, ora 16:23

Șeful diplomației americane Antony Blinken a sosit marți în Israel pentru a face presiuni pentru un armistițiu între Israel și Hamasul palestinian, în război din 7 octombrie în Fâșia Gaza. Marţi Blinken i-a cerut mişcării Hamas să accepte "neîntârziat" propunerea de armistițiu cu Israelul asociată cu eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza, pe care mișcarea palestiniană pretinde că o analizează.

UPDATE Preşedintele israelian Isaac Herzog a transmis joi un mesaj de susţinere comunităţilor evreieşti din întreaga lume în faţa a ceea ce el a considerat a fi o "reapariţie a antisemitismului", ca răspuns la protestele propalestiniene care s-au extins la peste 50 de campusuri din SUA, informează EFE. "Poporul Israel este cu voi", a declarat Herzog într-un discurs video înregistrat, cu tentă politică clară, potrivit EFE, în care şeful statului israelian a dat asigurări că împărtăşeşte "teama şi îngrijorarea" şi că simte "insulta, încălcarea credinţei şi ruperea prieteniei".

UPDATE Donald Trump a sugerat că Benjamin Netanyahu este responsabil pentru că nu a prevenit atacul Hamas din 7 octombrie în care au murit peste 1.200 de persoane, majoritatea civili. Potrivit fostului președinte al Statelor Unite, „mii și mii de oameni” erau la curent cu un atac terorist care, potrivit spuselor sale, „nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată” înainte de a fi efectuat de aripa armată a grupării islamiste palestiniene, care a şi răpit 240 de oameni, potrivit Rador Radio România.

UPDATE Noua „jucărie de război” a Iranului este o dronă sinucigașă cu o tehnică în cel mai pur stil al păsărilor de pradă, capabilă să „pândească” pe cer și să zboare deasupra unei zone până când apare o țintă. În acel moment, se lansează asupra acesteia pentru a o distruge.

UPDATE Curtea Internațională de Justiție de la Haga a respins cererea făcută de Nicaragua, care solicita interzicerea trimiterii de ajutoare militare din partea Germaniei către Israel, precum și de a restabili finanțarea agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA). De altfel judecătorii au explicat că, în opinia lor, nu au fost întrunite condițiile legale pentru emiterea unui astfel de ordin și prin urmare au respins cererea cu 15 voturi pentru și unul împotrivă.

UPDATE Studenţii propalestinieni au protestat la universităţi din Marea Britanie în contextul demonstraţiilor violente din campusuri din SUA. Studenţi din Leeds, Newcastle şi Bristol au instalat corturi în afara clădirilor universitare miercuri, în semn de protest împotriva războiului din Gaza, transmite dpa. Studenţi din Bristol au declarat că au organizat acţiunea „în semn de protest faţă de complicitatea universităţii la genocidul Israelului împotriva palestinienilor, în timp ce organizaţia Apartheid Off Campus Newcastle a transmis că demonstraţia sa a avut drept scop „să evidenţieze strategia de investiţii a instituţiei şi complicitatea sa în crimele de război ale armatei israeliene din Gaza şi Cisiordania”.

UPDATE Speranțele președintelui Joe Biden de a se baza pe coaliția care l-a propulsat în Biroul Oval în 2020 sunt amenințate în contextul în care mișcarea de protest împotriva Israelului – văzută de mulți drept nu doar profund antisemită, ci și antiamericană și pro-Hamas – se răspândește în campusurile universitare americane, cu sute de arestări și confruntări violente între taberele pro-palestiniene și pro-israeliene. Problemele sunt amplificate și de faptul că partea radicală din Partidul Democrat își declară pe față susținerea pentru protestatari.

UPDATE Construcţia de către armata americană a portului artificial temporar destinat să aducă mai mult ajutor umanitar în Fâşia Gaza este finalizată la mai mult de jumătate, a anunţat miercuri Departamentul american al Apărării, potrivit AFP.

UPDATE Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a anunţat miercuri că doreşte ruperea tuturor relaţiilor diplomatice cu Israel, calificându-l pe premierul Benjamin Netanyahu drept ”genocidar”, transmite agenția AFP.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram