Ideea organizării unui referendum constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova ar fi trebuit promovată mai mult, pe platforme importante, de genul unor forumuri. Opinia îi aparține directorului executiv IPIS, Vadim Pistrinciuc. Acesta consideră că referendumul este un exercițiu democratic important și pledează pentru ca în viitor să fie organizate și altele.
„Eu cred că cu timpul, noi avem multe alte subiecte pe care ar trebui să le scoatem la referendum. Vă dau un exemplu: Transnistria, cum se va soluționa acest conflict. Eu sper cândva să vorbim și despre păduri. Este un instrument extraordinar de util și nu doar creează o bifa. El împuternicește și omul, și puterea să producă lucruri care să producă efect”, a spus Vadim Pistrinciuc în ediția de marți, 16 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Mai mult, potrivit lui Vadim Pistrinciuc, organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, nu o avantajează în totalitate pe Maia Sandu, așa cum consideră unele voci.
„Dacă erau parlamentare, da. Eu nu cred că Maia Sandu ar fi avut probleme cu participarea sau cu votul din cauza referendumului. Dimpotrivă, referendumul îi încurcă mai mult pentru alegerile pur prezidențiale, pentru că acum trebuie să te rotești în jurul unei teme, să ai grijă și de una, și de alta”, a menționat directorul executiv al IPIS.
Vadim Pistrinciuc a subliniat că în această perioadă, propaganda rusă explorează la greu subiectul organizării referendumului privind integrarea R. Moldova în UE.
„Că nu este dorința tuturor, că nu trebuie, că nu știu ce”, a spus Pistrinciuc.
Iar fostul democrat Dumitru Diacov a subliniat că până la referendumul propriu-zis, pe scena politică se va da o o adevărată bătălie.
Curtea Constituțională (CC) a dat astăzi aviz pozitiv organizării referendumului republican constituțional, dar și inițiativei de completare a Constituției cu un nou articol: „Integrarea în UE”. Astfel, pe 20 octombrie 2024, vom răspunde prin vot la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Potrivit președintei CC, Domnica Manole, inițiativa de revizuire a Constituției nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Avizul este definitiv, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
Într-un briefing de presă, Manole a subliniat că rezultatele referendumului constituțional vor avea putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului. De asemenea, inițiativa legislativă de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran și independent al Republicii Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă.
Prin modificarea legii supreme a țării se dorește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în UE drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
Modificarea a stârnit numeroase critici din partea opoziției, dar și a comentatorilor politici care au spus că președinta vrea să-și asigure în acest fel un nou mandat. Iar analistul politic, Anatol Țăranu, a declarat la TV8 că referendumul ar putea fi răsturnat doar dacă exercițiul electoral va fi boicotat de către alegători. O astfel de situație nu pare tocmai imposibilă, sugerează Țăranu, iar asta deoarece șefa statului și PAS ar fi comis o eroare majoră atunci când a lansat ideea organizării referendumului, fără a consulta inițial și alte formațiuni politice care eventual să o sprijine.
Pe 14 decembrie, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an.