Interpretul rus, Filip Kirkorov, a pierdut la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Judecătorii au respins plângerea depusă de Kirkorov împotriva Lituaniei, unde i-a fost interzisă intrarea în țară timp de cinci ani. CEDO consideră că decizia instituțiilor țării baltice s-a bazat pe informații obiective și rezonabile.
În ianuarie 2021, autoritățile lituaniene din domeniul migrației, la cererea Ministerului Afacerilor Externe, i-au interzis lui Kirkorov să intre în Lituania.
Autoritățile au remarcat că Kirkorov a fost un instrument al propagandei ruse în statele din fosta Uniune Sovietică. De asemenea, au constatat că, prin concertele pe care le dădea în mod regulat în Crimeea, acesta susținea politica de agresiune a statului rus.
Ulterior, interpretul ruso-bulgar, a depus un recurs, argumentând că este artist și că nu este interesat de politică. În vârstă de 56 de ani, acesta a declarat că melodiile sale se referă la dragoste, la relațiile umane și la natură.
În decizia publicată astăzi, Curtea a constatat că aprecierea autorităților lituaniene, care s-a bazat pe declarațiile și comportamentul reclamantului, nu a fost arbitrară sau lipsită de temei.
În special, reclamantul declarase în mod deschis că a susținut acțiunile Rusiei în peninsula Crimeea și s-a referit la el însuși ca fiind „reprezentantul lui Vladimir Putin pe scenă”. În plus, instanțele au cântărit interesele securității naționale și ale ordinii publice în raport cu acțiunile reclamantului și cu interdicția impusă acestuia și nu au considerat-o disproporționată.
Curtea a subliniat, de asemenea, că instanțele naționale, Seimas (Parlamentul lituanian) și
Parlamentul European au recunoscut cu toții necesitatea de a expune dezinformarea rusă și
războiul de propagandă.
CEDO mai spune că în ansamblu, nu exista nimic în dosarul cauzei care să sugereze că instanțele naționale ar fi greșit în evaluarea faptelor sau că ar aplicat legea în mod arbitrar sau nerezonabil.
Astfel, Curtea a declarat plângerea reclamantului în temeiul articolului 10 inadmisibilă ca fiind vădit nefondată.
În iulie 2022, Filip Kirkorov a primit refuz de a păși și în R. Moldova. Interpretul rus venea cu o cursă avia din Istanbul. Deși era noapte târzie, la fața locului au venit doi avocați, ambii din suita care o apără pe Marina Tauber, dar și pe Ilan Șor. Unul dintre ei a declarat că nu este clar motivul pentru care lui Kirkorov i-a fost interzisă intrarea, dar susține că acesta este un martor cheie într-un dosar al Marinei Tauber, iar autoritățile s-ar fi speriat că ar putea să facă declarații în susținerea deputatei.
Potrivit Poliției de Frontieră, accesul i-a fost interzis pentru că nu au fost întrunite condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, alte detalii nefiind oferite. Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat atunci că Partidul Politic Șor ar fi plătit onorarii în sumă de 260 de mii de dolari artiștilor ruși Filip Kirkorov și Morgenshtern pentru a cânta la concertul organizat în Piața Marii Adunări Naționale.
Supărat că nu a fost lăsat să intre în țara noastră, artistul acuză autoritățile de la Chișinău că „nu au vrut să audă adevărul”.