Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și atac masiv! Zelenski avertizează Europa

Iulia Navalnaia și-a angajat o gardă de corp, în urma atacului cu un ciocan care l-a vizat pe Leonid Volkov

missing
18 aprilie 2024, ora 17:50

Iulia Navalnaia, văduva politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, a declarat într-un interviu acordat revistei Time că și-a angajat o gardă de corp în urma unui atac cu un ciocan care l-a vizat la Vilnius pe Leonid Volkov, aliat al soțului ei, scrie Reuters.

Un atacator înarmat cu un ciocan l-a atacat pe Leonid Volkov, un consilier al lui Navalnîi, în fața casei sale din Vilnius, Lituania, în luna martie. Acesta s-a ales cu o fractură la o mână şi mai multe răni la un picior.

Serviciul de contraspionaj al Lituaniei a acuzat serviciile de informații ale Rusiei că s-ar afla în spatele atacului. Kremlinul a refuzat să comenteze, dar a declarat că oamenii ar trebui să-l respecte și să-l asculte pe președintele Vladimir Putin, mai degrabă decât să se teamă de el.

Iulia Navalnaia, care locuiește în afara Rusiei și care a declarat că va prelua lupta soțului ei împotriva lui Putin, a declarat că incidentul a determinat-o să își sporească măsurile de securitate personală.

„Ne-am gândit la niște noi protocoale de securitate. Ca să fiu sinceră, nu prea îmi place să mă plimb cu o gardă de corp”, a declarat Navalnaia.

„Alexei și cu mine nu am avut niciodată pază și cred că am moștenit o parte din acel curaj, acea atitudine cavaleristă de la Alexei. Dar când ești prea cavaler, poți face o mișcare greșită. Așa că, deocamdată, colegii mei m-au rugat să mă plimb cu o gardă de corp”, a mai spus ea.

Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde ispășea o pedeapsă de lungă durată. Serviciul Federal Rus al Penitenciarelor a declarat atunci că Navalnîi a început să se simtă rău după o plimbare, și-a pierdut cunoștința, iar ulterior medicii au constatat decesul. Abia după două săptămâni, corpul opozantului rus a fost predat mamei sale, care l-a înmormântat la un cimitir din Moscova. 

Soția acestuia, Iulia Navalnaia, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”, acuzându-l pe Vladimir Putin că i-a ucis soțul. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de acest caz, menționând că au multe întrebări în adresa Moscovei. La rândul său, Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziției.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. 

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/VIDEO/ Krasnoselski anunță că Gazprom va relua livrările de gaze. Recean: „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoare”
/VIDEO/ Krasnoselski anunță că Gazprom va relua livrările de gaze. Recean: „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoare”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1058: Alertă pentru Moldova, triplă lovitură Rusiei și atac masiv! Zelenski avertizează Europa

16 ianuarie 2025, ora 10:09

Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva acestei țări, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), notează Digi24. Totodată, ISW notează că Rusia intensifică integrarea militară şi politică cu Belarus, amenințând NATO şi Ucraina.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, la Varşovia, că ţările europene nu vor avea nicio șansă să reziste în fața armatei ruse dacă aceasta va câștiga în Ucraina, notează Rador. Între timp, premierul britanic, Keir Starmer, a sosit joi dimineață la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a semna un tratat bilateral de „parteneriat pe 100 de ani”, a anunțat Downing Street, potrivit France Presse.

UPDATE „Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva Moldovei”, consideră analiștii ISW. Aceștia mai notează că ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a declarat că Rusia se folosește de criza energetică creată artificial pentru a încerca să destabilizeze economia moldovenească cu scopul de a influența viitoarele alegeri.

UPDATE Moldovagaz, unicul furnizor de gaze naturale al regiunii transnistrene, nu a fost informat oficial despre reluarea furnizării de gaze din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de seful interimar al companiei, Vadim Ceban, în contextul anunțului făcut de presupusul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, privind reluarea furnizării gazelor.

UPDATE Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a numit drept speculație declarația Maiei Sandu conform căreia criza energetică din Transnistria ar putea duce la o escaladare a tensiunilor în regiune, conform Rador.

UPDATE Chiar dacă au trecut peste 1.050 de zile de la începutul invaziei Kremlinului din Ucraina, trupele armatei roșii nu și-au atins obiectivele inițiale. Evoluția războiului se află într-o continuă dinamică, iar acum imperiul lui Putin suferă o triplă lovitură. Sectorul energetic din Rusia a primit lovituri dure în ultima vreme: oprirea tranzitului de gaze din Ucraina spre Europa, sancțiunile SUA privind petrolul rusesc și restricționarea tancurilor din ”flota fantomă”, plus respingerea de către China și India a petrolierelor Moscovei aflate sub sancțiuni americane. Analistul energetic din Berlin, Tom O'Donnell, a declarat că cele mai recente sancțiuni occidentale ar putea afecta în mod semnificativ Moscova, iar țintirea petrolului rus ar putea fi o armă cheie, pe care viitorul președinte Donald Trump ar putea să o folosească ca pârghie împotriva lui Putin, potrivit Newsweek.

UPDATE Atac masiv asupra rețelei energetice a Ucrainei. Rusia a lansat miercuri un atac „masiv” cu aproape 120 de rachete și drone, vizând infrastructura energetică a Ucrainei, în timp ce președintele Volodimir Zelenski se afla în Polonia pentru discuții strategice, notează Digi24.

UPDATE Peste 11 milioane de ucraineni au intrat în România, începând cu data de 10.02.2022, de la începutul războiului, arată datele Poliției de Frontieră. „În data de 15.01.2025, poliţiştii de frontieră de la frontiera externă a tării noastre (granița cu Serbia, R. Moldova şi Ucraina, dar şi cursele maritime şi aeriene care sosesc din afara spațiului Schengen) au efectuat formalitățile pentru trecerea frontierei (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieșire) pentru aproximativ 52.300 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 12.500 de mijloace de transport care au tranzitat fro­ntiera”, potrivit unui comunicat de presă, scrie ZF.

UPDATE Ucraina a efectuat un atac cu drone asupra fabricii de praf de pușcă Kuzmino-Gat din regiunea Tambov, în noaptea de 16 ianuarie, conform unor oficiali ucraineni şi canale Telegram locale. Martorii din oraşul Kotovsk au auzit sunetul motoarelor dronelor trecând peste casele lor, aparent îndreptându-se către fabrică, relatează The Kyiv Independent. Fabrica Kuzmino-Gat este considerată o facilitate-cheie a complexului militar-industrial rus, producând praf de pușcă folosit pentru arme de calibru mic, artilerie şi lansatoare de rachete. Este, de asemenea, unul dintre producătorii de colloxylin, utilizat pentru explozibili, conform unui oficial ucrainean.

UPDATE Experţii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că Moscova transformă Belarus dintr-un aliat într-un partener strategic esențial pentru răspândirea influenței ruse la nivel global. Integrarea militară, politică şi economică dintre cele două state creează riscuri majore pentru NATO, SUA şi Ucraina, notează Ukrainska Pravda. Potrivit ISW, Kremlinul îşi foloseşte influența crescândă asupra Belarusului pentru a-şi accelera redresarea economică şi militară în urma războiului cu Ucraina. De asemenea, această integrare oferă Rusiei oportunități sporite pentru desfăşurarea de exerciții militare, transferul de armament şi utilizarea teritoriului belarus pentru operațiuni strategice, notează Mediafax.

UPDATE Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că a doborât 27 de drone ucrainene în diverse regiuni peste noapte, inclusiv trei în Tambov. În aceeași noapte, un depozit de petrol din regiunea Voronej a fost incendiat, se pare tot în urma unui atac cu drone. Potrivit autorităților ruse, nu au fost raportate victime, însă resturi de drone au avariat acoperișul unei case.

UPDATE În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a ucis 1.480 de soldaţi ruşi, 40 de sisteme de artilerie, 20 de vehicule blindate şi 11 tancuri. În total, de la începutul războiului, Rusia a pierdut peste 814.150 de militari, aproape 10.000 de tancuri şi 22.015 sisteme de artilerie, relatează Ukrainska Pravda. Aceste date, publicate de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, subliniază intensitatea luptelor şi eforturile continue ale Ucrainei de a apăra teritoriul, notează Mediafax.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, dezvăluirea lui Zelenski și alerta lui Tusk! „Urmează o perioadă dificilă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/VIDEO/ Noi sperietori de la Moscova: Consilierul lui Putin amenință cu dispariția R. Moldova! MAE: „Ingerință în treburile interne”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.