Trăiesc de la salariu, la salariu. Aproape 70 la sută din familiile din Moldova cheltuie toate veniturile pe care le obțin timp de o lună, fără a reuși să pună vreun ban deoparte. Experții susțin că acest lucru se întâmplă din cauza salariilor care deși au crescut ușor, în ultima perioadă, nu au fost resimțite din cauză ca în același timp, s-au majorat și prețurile. Sindicatele și Patronatele cer majorarea de urgență a salariului minim pe economie la șase mii de lei pentru a mai reduce din presiunea financiară asupra gospodăriilor.
Potrivit expertului economic, Marin Gospodarenco, o familie obișnuită din țara noastră, formată din doi soți și doi copii, are nevoie de venituri de cel puțin 20 de mii de lei pe lună pentru pentru un minim decent de viață, fără vacanțe sau achiziții scumpe. Asta în condițiile în care salariul minim în Republica Moldova este de 5500 de lei, iar salariul mediu net nu depășește suma de 12 mii de lei.
„ 65-70 de procente nu pot depune economii sau nu pot pune un leu deoparte, dat fiind faptul că nu mai este de unde. În localitățile rurale salariile sunt mult mai mici, discrepanța între rural și urban este foarte mare. Am avut o creștere graduală a salariilor dar aceasta a fost înghițită de inflație. Din anul 2021 până în 2025 am avut o inflație cumulativă de 64 de procente, salariile nu au crescut cu 64 de procente, respectiv puterea de cumpărare a fiecărui dintre noi a scăzut”, a menționat expertul economic, Marin Gospodarenco.
Expertul susține că din această cauză crește volumul creditelor de consum. Mii de familii s-au împrumutat pentru a se menține pe linia de plutire. Asta e bine pentru profitul băncilor, dar nu neapărat contribuie la creșterea economică.
„ Moldovenii s-au îndatorat cu miliarde de lei la bănci, acestea au fost cât de cât aproape de cetățean, dar din păcate creditele de consum nu creează plus valoare în economie. O familie își ia credit de consum să plece la odihnă ceea ce nu este normal, sau o mașină de spălat, frigider, un telefon ceea ce iarăși nu este bine”, a subliniat a menționat expertul economic, Marin Gospodarenco.
Familiile din Moldova spun că cheltuiesc cei mai mulți bani pentru serviciile comunale și hrană. Majoritatea spune că ar avea nevoie de un venit total de aproximativ 40 de mii de lei pentru a trăi decent.
„ În februarie numai pe gaz a venit șapte mii de lei. - Tot salariul meu s-a dus numai pe gaz și restul strângem cureaua. Vreo 20 de mii avem și tot nu ajunge, cheltuielile sunt foarte mari cu două fete studente, trebuie de ridicat salariile. Ați făcut un calcul, cât ar trebui să aveți împreună?- 50 de mii ca să poți și o vacanță să îți iai liber”.
„ Cu un salariu de șapte mii reușești să pui deoparte? Și soțul să spunem, lucrează ca șofer și ajunge la 15 mii reușești să pui deoparte? Copil mic, chirie alimente, scutece, medici. Minim să zic așa pentru o persoană ar trebui să înceapă de la 20 de mii, pentru o familie să ajungă la 40 de mii”.
„ Vreo 40 de mii de lei, 50 de mii, aceasta ne-ar ajuta. - Acum cât aveți în medie? - Vreo 25. - Și nu vă ajunge ?- Nu. Prețurile la noi sunt tot mai mari pe zi ce trece”.
„ Vă rămâne ceva la sfârșitul lunii?- Cam nu.- Cred că vreo 15-20 de mii de lei de persoană ne-am descurca”.
Sindicatele și Patronatele cer, de la întâi iulie, majorarea salariului minim pe economie cel puțin până la 6000 de lei.
„ Mărimea medie a minimului de existență în anul 2024 pentru o persoană aptă de muncă a depășit deja 6120 de lei sau 5500 de lei salariul minim nu putem să vorbim că este unul adecvat dacă el este sub acest minim de existență”, a afirmat președintele CNSM, Igor Zubcu.
Ministerul Finanțelor spune că va examina solicitarea până la următoarea rectificare bugetară. În prezent, autoritățile sunt în proces de reformă salarială.
În 2025 pensia minimă pe economie este de 3050 de lei, salariul minim de 5500 de lei, iar salariul mediu brut de 16100 de lei.