/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

20 aprilie 2024, ora 23:53

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei.

Ministerul rus al Apărării anunță, sâmbătă dimineața, că opt regiuni ale Federație Ruse, de la Belgorod și până la Moscova, au fost vizate de atacuri ucrainene cu drone, lovind cel puțin un depozit de carburant și mai multe substații de electricitate. Ulterior, mai multe zone au rămas fără curent și fără alimentare cu apă. Între timp, ISW evaluează că aeronavele ruse operează acum fără teamă pe linia frontului, deoarece ucrainenii nu mai au muniție anti-aeriană. Totodată, statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. 

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat sâmbătă, 20 aprilie, într-un comunicat, că adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina, Israel şi regiunea Indo-Pacific transmite un "mesaj clar" despre leadership-ul american în lume, scriu CNN și BBC. "Astăzi, membrii ambelor partide din Camera Reprezentanţilor au votat pentru a promova interesele noastre de securitate naţională şi pentru a trimite un mesaj clar cu privire la puterea leadership-ului american pe scena mondială. În acest punct critic de răscruce, ei s-au unit pentru a răspunde apelului istoriei, adoptând o legislaţie urgentă privind securitatea naţională pentru care am luptat luni de zile pentru a o asigura", a declarat Biden, în comunicatul emis de Casa Albă. "Îndemn Senatul să trimită rapid acest pachet de măsuri pe biroul meu, astfel încât să îl pot promulga şi să putem trimite rapid arme şi echipamente în Ucraina care să răspundă nevoilor urgente de pe câmpul de luptă", a precizat liderul american, potrivit Libertatea.

UPDATE Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat sâmbătă, 20 aprilie, de Camera Reprezentanţilor din SUA, "va salva mii şi mii de vieţi", a reacționat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după acest vot "vital", relatează CNN, BBC și Agerpres. "Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica răspândirea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta cele două naţiuni să devină mai puternice", a scris liderul ucrainean, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

UPDATE Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie, care au produs arme și echipamente pentru forțele Kievului în războiul din Ucraina, a alimentat speculații pe rețelele de socializare cu privire la un posibil sabotaj rusesc, informează Newsweek.

UPDATE Slovacii nemulţumiţi de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei în lupta cu invazia rusă au strâns în această săptămână aproape 2 milioane de euro, într-o încercare de a ajuta la furnizarea de muniţii Kievului, transmite Reuters.

UPDATE Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, susține Kremlinul, potrivit AFP.

UPDATE Rusia a întărit apărarea bazei sale navale a Flotei Mării Negre de la Novorossiysk, a declarat joi Ministerul britanic al Apărării într-o dispecerat de informații.

UPDATE SUA și-au adunat aproape întreaga flotă de bombardiere nucleare invizibile într-o masivă demonstrație de forță, în timp ce Orientul Mijlociu se află pe muchie de cuțit. B-2 Spirits - păstrate doar pentru "cele mai importante misiuni" - sunt "pregătite să execute un atac global oricând și oriunde", a avertizat US Air Force.

UPDATE Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusești înghețate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari în cadrul acestei proceduri. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat și către de Senatul SUA. Această decizie marchează un moment crucial pentru Ucraina, care are nevoie disperată de asistență militară în timp ce se luptă să lupte împotriva invaziei Rusiei. Se așteaptă ca Senatul să adopte măsura în următoarele zile, înainte ca aceasta să devină lege să ajungă la președintele Joe Biden. Oficialii au declarat presei din SUA că unele dintre muniții ar putea ajunge în Ucraina într-o săptămână.

UPDATE Casa Albă se așteaptă ca livrarea de ajutoare militare americane către Ucraina să înceapă „imediat” după ce proiectul de lege cu finanțare suplimentară va fi aprobat de Congres, a anunțat în cadrul unui briefing la 19 aprilie secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre. Întrebată de jurnaliști cât de repede va începe Washingtonul să furnizeze Ucrainei ajutor militar după decizia Congresului, Jean-Pierre a spus: „Imediat”.  „Am spus în repetate rânduri că ucrainenii au pierdut teritorii din cauza inacțiunii Congresului. Suntem foarte recunoscători că Congresul avansează și pe  bază bipartinică. Vrem ca pachetul de ajutor să fie aprobat de Congres și de Senat și să ajungă pe biroul Președintelui. Iar el va semna acest ajutor imediat”, a adăugat Karin Jean-Pierre. De asemenea, ea a subliniat că Statele Unite nu pot permite dictatorului rus Vladimir Putin să-și atingă obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Apărarea antiaeriană a Rusiei a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, 20 aprilie, respingând unul dintre cele mai mari astfel de atacuri asupra Rusiei de la izbucnirea conflictului din Ucraina, anunță Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viacheslav Gladkov, a anunţat astăzi că o femeie însărcinată a murit. Rusoaica a fost ucisă într-un bombardament al forţelor de la Kiev asupra satului Novaia Tavolzhanka, de la graniţa cu Ucraina, informează agenţia TASS, scrie Mediafax. „O femeie însărcinată care mergea pe stradă a suferit răni grave de la schije... Medicii au făcut tot posibilul să salveze mama şi copilul ei, dar, din păcate, femeia şi copilul ei nenăscut au murit”, a scris Gladkov pe Telegram.

UPDATE Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un centru ştiinţific şi de producţie pentru drone şi „complexuri robotice”, a declarat sâmbătă ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, conform instituţiei pe care o conduce, relatează Reuters. Şoigu a făcut acest anunţ în timp ce inspecta un poligon de testare a armelor de foc şi a dronelor în districtul militar Moscova, a precizat Ministerul Apărării.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, a raportat că, vineri seară, invadatorii ruși au tras asupra localităţii Soloceanki. O femeie a murit în timpul atacului, iar un băiat de 14 ani și un bărbat în vârstă au fost răniți, notează Rador.

UPDATE Factorii pro-ruși din Republica Moldova continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în această țară, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat R. Moldova cu Ucraina și Armenia, făcând astfel o amenințare voalată, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de HotNews.

UPDATE Capabilităţile ucrainene de apărare aeriană rămân limitate şi degradate, permiţând aeronavelor ruseşti să opereze liber şi să avanseze relativ rapid - fără ameninţări - în unele zone critice ale frontului: Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie acest lucru pe site-ul său. Centrul de studii american citează în special misiunile de ieri ale aeronavelor ruseşti Su-25 şi Su-34 care – conform unor videoclipuri publicate de bloggeri militari ruşi – au zburat la joasă altitudine lângă Khasiv Yar, în regiunea Doneţk (est), lovind poziţii care să permită înaintarea trupelor în zonă. Bloggerii, comentează experţii think tank-ului, au lăudat aceste misiuni aeriene pentru că au permis trupelor ruse să avanseze relativ rapid în zonă, cel puţin de la sfârşitul lunii trecute, scrie Mediafax.

UPDATE Liderii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că au rămas fără muniție și că șansele ca Putin să cucerească Ucraina cresc în fiecare zi. Armata Kievului duce lipsă de muniție, iar în unele locuri deficitul artileriei în favoarea rușilor este de 10 la 1. Fără ajutor militar american trimis cât mai repede la Kiev, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii, potrivit Insider, citat de Digi24.

UPDATE Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk”, a remarcat Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informațiilor privind frontul din Ucraina. În acest sens, ministerul britanic face publice și imagini din satelit cu flota rusă, scrie Digi24.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a semnalat o potențială intenție a Rusiei de a ocupa orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, într-o viitoare operațiune ofensivă rusă semnificativă. Lavrov a declarat în timpul unui interviu radio că acesta “joacă un rol important în strategia președintelui Vladimir Putin de a stabili o zonă sanitară demilitarizată în Ucraina, pentru a proteja zonele de graniță ale Rusiei de atacurile ucrainene”. ISW arată că declarația lui Lavrov sugerează că Kremlinul va folosi probabil ideea unei “zone sanitare demilitarizate” pentru a justifica operațiunile ofensive rusești din ce în ce mai adânc pe teritoriul ucrainean și că această idee nu limitează Rusia în niciun fel de a ocupa întreaga Ucraină, scrie Biziday.

UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale în SUA și „lasă Europa fără apărare”, scrie Ziare.com.

UPDATE Potrivit unei evaluări americane, China a crescut vânzările către Rusia de echipamente, microelectronice şi alte tehnologii pe care Moscova le foloseşte, la rândul său, pentru a produce rachete, tancuri, avioane şi alte armamente pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei. Doi înalţi oficiali ai administraţiei Biden, care au preferat să rămână anonimi, au declarat că, începând cu 2023, aproximativ 90% din microelectronica rusă provine din China, pe care Rusia a folosit-o pentru a produce rachete, tancuri şi avioane. Aproape 70% din importurile de echipamente de aproximativ 900 de milioane de dolari ale Rusiei în ultimul trimestru al anului 2023 au venit din China. China şi Rusia au lucrat, de asemenea, pentru a produce în comun vehicule aeriene fără pilot în Rusia, iar companiile chineze probabil furnizează Rusiei nitroceluloză utilizată în producţia de muniţie, au spus oficialii. Companiile chineze Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. şi Hikvision furnizează componente optice pentru a fi utilizate în tancurile şi vehiculele blindate ruseşti, scrie Mediafax.

UPDATE SUA se pregătesc să voteze astăzi, într-o sesiune rară de sâmbătă, pentru aprobarea unui pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel, precum şi situaţia umanitară din Gaza şi alţi aliaţi ai Statelor Unite, notează Mediafax.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

UPDATE Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul public, citat de agenţia MTI, conform Agerpres.

UPDATE Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, a anunțat guvernatorul regiunii. O persoană a fost rănită, a adăugat oficialul. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennii (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.

UPDATE Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. „NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat el.

UPDATE Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins. Guvernatorul, Vasili Anokhin, a scris pe contul său de Telegram că drona a atacat instalația de combustibil-energie din regiunea Kardym la ora 2.00 dimineața, lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți petrolieri. Pompierii se luptă cu flăcările, a adăugat el. Pe rețelele de socializare au apărut imagini neverificate ce ar arăta incendiul de acolo.

UPDATE Ucraina și partenerii săi internaționali au discutat despre posibilitatea de a grupa viitoarele încasări din activele rusești înghețate pentru a susține vânzările de obligațiuni ale națiunii devastate de război, a declarat vineri șeful băncii centrale ucrainene, Andriy Pyshnyi, potrivit Reuters.

UPDATE Ambasada americană la Moscova a anunţat că ambasadorul Lynne Tracy s-a întâlnit în închisoare cu Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care este reţinut de peste un an sub acuzaţia de spionaj. „În ciuda aşteptării continue pentru începerea procesului, Evan rămâne în stare bună, încurajat de mesajele continue de sprijin”, a spus ambasada. WSJ a raportat că înalţi oficiali ruşi au recunoscut recent că guvernul a folosit un canal confidenţial pentru a discuta despre schimburile de prizonieri cu guvernul SUA, care l-ar fi putut include pe Gershkovich, scrie Mediafax.

UPDATE Semion Eremin, corespondent de război al Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, a anunțat cotidianul rusesc vineri.

UPDATE Forţele ruse au atacat Ucraina aseară cu trei rachete balistice Iskander-M, două rachete ghidate antiaeriene S-300/S-400 şi două rachete Kh-59/Kh-69: Forţele Aeriene au anunţat acest lucru la Telegram Kiev, subliniind că apărarea aeriană ucraineană a doborât cele două rachete Kh-59/Kh-69 şi trei drone de recunoaştere (două Orlan-10 şi una Supercam). Cele două rachete ghidate S-300/S-400 au venit din regiunea Belgorod a Rusiei, în timp ce cele două Kh-59/Kh-69 au fost lansate din Marea Neagră, potrivit Mediafax.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat că, sâmbătă dimineaţă, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii industriale din centrul regional. Potrivit lui Fedorov, nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentelor inamice. „Forțele teroriste ruse au atacat, din nou, infrastructura industrială din Zaporijjia, folosind rachete” – a transmis oficialul, scrie Rador.

UPDATE Zelenski le-a spus membrilor NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare aeriană Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-i să își intensifice asistența militară pentru Kiev. Într-un discurs emoționant prin legătură video la Consiliul NATO-Ucraina, liderul ucrainean a descris nivelul actual al ajutorului extern ca fiind "foarte limitat" și a declarat că Israelul nu a fost lăsat să se descurce singur în timpul atacului aerian masiv al Iranului de sâmbătă

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

03 mai 2024, ora 11:33

Ministrul britanic de Externe David Cameron a vizitat joi Kievul şi a anunţat intenția Regatului Unit de a-şi reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei, au anunţat serviciile sale, transmite Agerpres. El a spus că ucrainenii „au dreptul de a lovi în interiorul Rusiei”, potrivit Sky News, și este primul înalt oficial dintr-o țară din Vest care se pronunță fără echivoc în această chestiune.

Este puţin probabil ca războiul din Ucraina să se încheie prea curând, a declarat joi, 2 mai, oficialul american cu rangul cel mai înalt din domeniul informațiilor, Avril Haines, care a fost audiată în Comisia pentru serviciile armate din Senatul SUA, relatează Reuters. Haines spune că preşedintele rus Vladimir Putin consideră că evoluțiile interne şi internaţionale tind să îi fie favorabile şi probabil că va continua cu tactici agresive în Ucraina, notează Ziare.com. Totuși, Ucraina va trebui, la un moment dat, să participe la discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene într-un interviu publicat joi. 

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit într-un interviu pe care l-a acordat televiziunii americane Fox News, despre importanța sprijinirii Ucrainei. Mircea Geoană a transmis că situația e dificilă pe front. Însă, el a spus că Ucraina va rezista și în cele din urmă va obține victoria. Secretarul adjunct al NATO a precizat că războiul împotriva Ucrainei e de fapt războiul „nostru”, al lumii libere, iar state precum China urmăresc cu atenție modul în care NATO acționează în sprijinirea Ucrainei și învață lecții, notează Money.

UPDATE La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita URSS pentru a se alătura Uniunii Europene urmează să le devanseze pe cele ale ţărilor din sudul blocului comunitar, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE O auroră boreală roz rară a fost observată în Ucraina. Culoarea deosebită a luminilor de pe cer a fost observată de locuitorii din regiunile nordice ale Ucrainei. În noaptea de 3 mai, locuitorii Ucrainei au putut observa o strălucire roz pe cer - aurora boreală, scrie Știripesurse.

UPDATE Vladimir Putin s-a întâlnit cu Alexei Dyumin, guvernatorul regiunii Tula, ceea ce sugerează că președintele rus vrea să-i reducă puterea ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu și să îl pedepsească pentru că nu a atins obiectivele militare ale Kremlinului, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în ultima sa analiză, citat de Pravda. 

UPDATE În timpul nopţii, sistemele de apărare aeriană au doborât cinci drone peste regiunea Belgorod şi Crimeea. Ministerul rus al Apărării a raportat acest lucru pe canalul său Telegram. Cinci drone ucrainene au fost distruse şi interceptate în regiunea Belgorod, una deasupra Crimeei. Nu au fost raportate pagube sau victime, scrie Mediafax.

UPDATE Ungaria va fi nevoită să-şi sporească cheltuielile militare şi în anul următor dacă războiul din Ucraina se prelungeşte şi în 2025, ceea ce presupune reducerea fondurilor disponibile pentru alte cheltuieli.

UPDATE Invazia rusă în Ucraina în 2022 a declanșat o creștere a cheltuielilor de apărare pe flancul estic al NATO, cea mai mare în Polonia, care și-a majorat cheltuielile de apărare până la 3,9% din produsul intern brut în 2023, aproape dublu față de nivelul din 2014, potrivit Reuters citată de HotNews.

UPDATE Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze clauza de apărare reciprocă a NATO atacând un stat membru al alianţei nord-atlantice în următorii ani, dar Moscova poate continua ceea ce el a calificat drept atacuri hibride, cum ar fi bruiajele şi interferenţa electorală, informează Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Marea Britanie a promis Ucrainei un ajutor în valoare de 3,5 miliarde de euro pe an „atâta timp cât este nevoie”. Acest lucru a declarat Ministerul de Externe britanic, David Cameron, care se află în vizită la Kiev unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.

UPDATE Germania a acuzat vineri, 3 mai, hackerii ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic „intolerabil” împotriva membrilor Partidului Social-Democrat şi a avertizat că acesta nu va rămâne fără consecinţe, relatează AFP.

UPDATE Forţele armate ruse au bombardat regiunea Herson. „Au fost avariate două blocuri de locuinţe şi 10 case particulare, instituţii de învăţământ, o infrastructură municipală, un magazin, garaje şi depozite, clădiri agricole, autovehicule, infrastructura portuară şi o conductă de gaz”, a declarat Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare. O persoană a fost rănită, potrivit Mediafax.

UPDATE Sportivii ucraineni care participă la Jocurile Olimpice, nu vor avea niciun contact cu reprezentanții din Rusia și Belarus la Paris. Acest lucru face parte dintr-o serie de recomandări a Comitetului Olimpic Ucrainean, scrie B1.

UPDATE „De doi ani și ceva, jumătate din lume nu face altceva decât să-l convingă pe Putin prin canale diplomatice să nu mai provoace și mai multă suferință Ucrainei”, a afirmat ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock. În cadrul unei întâlniri cu diplomatul de la Berlin, omologul său polonez, Radoslaw Sikorski a dezvăluit secretul că războiul din Ucraina s-ar putea sfârși, doar atunci când „Putin își va da seama că nu va câștiga”, o situație neprevăzută în prezent și este periculos să sperăm la alte acorduri cu Rusia.

UPDATE Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de UE pentru întregul an 2024 şi în aceste condiţii va trebui să-şi reducă suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr, potrivit Adevărul.

UPDATE Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o ameninţare la adresa securităţii lor", informează AFP. 

UPDATE Forțele ruse întreprind acțiuni ofensive pe aproape toată lungimea linia frontului din Ucraina. Nu mai puțin de 106 confruntări s-au înregistrat în ultimele 24 de ore, cele mai multe, 31, în direcția Avdiivka, unde armata ucraineană a rezistat asalturilor repetate ale trupelor Moscovei. În același timp, continuă loviturile aeriene rusești asupra infrastructurii din regiunile ucrainene, care provoacă victime în rândul populației civile, notează Libertatea.

UPDATE Rusia a pierdut 472.140 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1.270 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.354 de tancuri, 14.129 de vehicule blindate de luptă, 16.224 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.102 sisteme de artilerie, 1.053 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 786 de sisteme de apărare aeriană, 348 de avioane, 325 de elicoptere, 9.580 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin, scrie Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin consideră că evoluțiile interne și internaționale tind să îi fie favorabile și probabil că va continua cu tacticile agresive în Ucraina, dar este puțin probabil ca războiul să se încheie curând, a declarat joi cel mai înalt oficial american din domeniul informații, Avril Haines. „Tacticile din ce în ce mai agresive ale lui Putin împotriva Ucrainei, cum ar fi loviturile asupra infrastructurii de electricitate, au scopul de a o convinge că dacă va continua să lupte nu va face decât să sporească pagubele pentru Ucraina și că nu are nicio cale fezabilă spre victorie. Probabil ca aceste tactici agresive vor continnua și este puțin probabil ca războiul să se încheie prea curând", a spus directoarea Serviciului Național de Informații, a declarat în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului SUA, potrivit Reuters.

UPDATE China a contribuit la schimbarea dinamicii de pe câmpul de luptă din Ucraina în favoarea Rusiei, punându-i la dispoziție componente și alte materiale necesare pentru a-și susține industria de apărare, a susținut joi în fața senatorilor cel mai important oficial american din domeniul serviciilor de informații, relatează NBC. Sprijinul oferit de Beijing vine în timp ce trupele rusești înregistrează progrese în Ucraina, iar Moscova încearcă să intensifice presiunea asupra Kievului prin lansarea unor atacuri asupra infrastructurii critice a țării, a spus directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA. Cu toate că China nu a livrat Rusiei armament letal pentru invazia pe scară largă a Ucrainei, a furnizat tehnologie și instrumente cruciale pentru armata sa, a declarat ea.

UPDATE Cel puțin opt copii au fost răniți joi în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, când bombe ghidate rusești au lovit un loc din apropierea unui complex sportiv în care se antrenau aceștia, au declarat oficialii locali, relatează Reuters. Orașul Derhaci unde a avut loc incidentul este o țintă frecventă a loviturilor aeriene ruse. Poliția a spus că bombele au aterizat pe sediul unei întreprinderi din apropierea centrului sportiv, provocând incendii.

UPDATE Comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina „au de-a face cu anumite zile ale săptămânii”, a comentat ironic pentru TASS purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. „Aparent, are legătură cu anumite zile pe care le are săptămâna - aşa este ciclul”, a spus Zaharova, după ce Macron a declarat într-un interviu acordat publicaţiei The Economist că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe nu a precizat exact ce a vrut să spună, dar probabil că a parafrazat expresia „şapte zile de vineri într-o săptămână”, menţionează Kommersant.

UPDATE De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

UPDATE NATO apără infrastructura militară ce trece prin România. Rusia crede că războiul cu Alianța e aproape. Experții militari ruși avertizează că, pe fundalul exercițiilor Quadriga 2024 din Europa, sunt explorate problemele utilizării infrastructurii logistice în scopuri militare.

UPDATE Ministrul britanic de externe, David Cameron, a promis joi un ajutor militar anual de trei miliarde de lire sterline (3,74 miliarde de dolari) pentru Ucraina fără o limită de timp, adăugând că Londra nu are nicio obiecție dacă armele vor fi folosite în interiorul Rusiei, potrivit Reuters.

UPDATE Forțele de operațiuni speciale ale Ucrainei au distrus cu drone lansatorul unui sistem rusesc de rachete antiaeriene Buk în Sumî, relatează Ukrainska Pravda. „Rușii au încercat fără succes să stingă incendiul și să salveze echipamentul. Lovitura a distrus TEL, care conținea șase rachete și a deteriorat radarul sistemului Buk-M1”, a spus serviciul de presă al Forțelor de Operațiuni Speciale ale Ucrainei. Sistemul de apărare antiaeriană Buk este conceput, în special, pentru a lovi avioane, rachete balistice tactice și de aviație, precum și ținte de terestre.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram