/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, precizarea României și o nouă armă a spionajului! Rusia agită Marea Baltică

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 203: Israelul intensifică loviturile asupra Rafah și este la un pas de încheierea unui armistițiu

26 aprilie 2024, ora 17:08

În cea de-a șaptea lună a unui război aerian și terestru devastator împotriva grupării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, forțele israeliene au reluat, de asemenea, bombardamentele asupra zonelor din nordul și centrul enclavei, precum și la est de Khan Younis, în sud. Israelul a intensificat loviturile aeriene asupra Rafah în cursul nopții, după ce a declarat că va evacua civilii din orașul din sudul Gazei și va lansa un asalt total, în ciuda avertismentelor aliaților, care au precizat că acest lucru ar putea provoca victime în masă.

UPDATE Liderii teroriștilor palestinieni din gruparea Hamas spun că ar fi pregătiți de dezarmare, dacă se va ajunge la o soluție cu două state, dar vor să rămână la putere în Gaza.

UPDATE Armata din Israel (IDF ) a anunțat că 40 de ținte situate în sudul Libanului au fost lovite de aviaţia şi artileria sa, ucigând jumătate dintre comandanții Hezbollah care operau în acest sector, potrivit courrierinternational.

UPDATE Marea cantitate de moloz, inclusiv muniţie neexplodată, lăsată de războiul devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea avea nevoie de aproximativ 14 ani pentru a fi îndepărtată, a declarat vineri un oficial al Naţiunilor Unite, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Joe Biden, cerut autorităților din Israel să permită intrarea unui nou ajutor american în Gaza, scrie El Periodico. Biden a declarat că acest ajutor va ajunge în mâinile „oamenilor nevinovați care suferă serios consecințele acţiunii întreprinse de Hamas” cu atacul său terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. Miercuri, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut guvernului israelian să permită intrarea în Fâșia Gaza a noului ajutor umanitar pentru palestinieni pe care Congresul SUA tocmai l-a aprobat. „Israelul trebuie să se asigure că toate aceste ajutoare ajung fără întârziere la palestinienii din Gaza”, a spus Joe Biden în declarații făcute în faţa reporterilor la Casa Albă.

UPDATE Israelul este la un pas de încheierea unui armistițiu cu Hamas. Guvernul de la Ierusalim a declarat că este dispus să accepte eliberarea a 40 de ostatici în prima fază a armistițiului. Cabinetul de război din Israelul condus de premierul Benjamin Netanyahu a autorizat ca negociatorii să discute despre eliberarea a 40 de ostatici în prima fază. Activiștii israelieni liberali au protestat în numele rudelor ostaticilor reținuți în Gaza de teroriștii palestinieni. Protestul  s-a desfășurat în fața sediului Ministerului Apărării din Tel Aviv, pe 25 aprilie 2024, pentru a cere acțiuni guvernamentale pentru eliberarea ostaticilor.

UPDATE University of Southern California (USC) din Los Angeles a anulat principala ceremonie de absolvire, din 10 mai, invocând măsuri de siguranţă, scrie BBC. Mişcarea vine în contextul protestelor care se desfăşoară faţă de războiul Israel-Gaza, izbucnite în zeci de campusuri din SUA. La Universitarea Emory din Atlanta, 28 de protestatari au fost arestaţi, joi, după ce au refuzat să plece. Acest ”potop” de proteste din campusuri a început la Universitatea Columbia din New York City, săptămâna trecută. Într-o declaraţie emisă joi, USC a afirmat că ”nu va putea să ţină ceremonia principală care adună, în mod tradiţional, 65.000 de studenţi, familii şi prieteni în campusul nostru”.

UPDATE Israelul şi-a intensificat, peste noapte, loviturile aeriene asupra Rafah, după ce a afirmat că îi va evacua pe civili din oraşul aflat în sudul Gaza şi va lansa un atac complet, în pofida avertizărilor aliaţilor că acesta ar putea provoca victime în masă, potrivit Reuters.

UPDATE Războiul, aflat acum în a șaptea lună, a ucis cel puțin 34.305 palestinieni, au declarat joi autoritățile sanitare din Gaza. Ofensiva a distrus o mare parte din enclava dens populată și foarte urbanizată, strămutând majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori și lăsându-i pe mulți dintre ei cu puțină hrană, apă sau asistență medicală.

UPDATE Un oficial politic de rang înalt al Hamas a declarat pentru The Associated Press că gruparea militantă islamică este dispusă să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul și că va depune armele și se va transforma într-un partid politic dacă va fi înființat un stat palestinian independent de-a lungul granițelor de dinainte de 1967.

UPDATE Se pare că în Fâșia Gaza se construiește un nou port în timp ce armatele americane pregătesc o operațiune pentru a livra alimente și ajutoare umanitare în enclava asediată. Această acțiune are loc în contextul în care războiul Israelului împotriva Hamas este în desfășurare. Potrivit unor oficiali, precum și a imaginilor recente surprinse din satelit, construcția noului port din Fâșia Gaza pare să fi avansat rapid în ultimele două săptămâni. Există speculații că acest port ar putea fi finalizat chiar săptămâna viitoare.

UPDATE Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu a avut întâlniri pentru a discuta despre cum să distrugă „ultimele vestigii, ultimul sfert din batalioanele Hamas, la Rafah și în alte părți", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, David Mencer.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Femicidul - un nou termen în lege: Vor fi introduse pedepse mai dure pentru astfel de crime
/VIDEO/ Femicidul - un nou termen în lege: Vor fi introduse pedepse mai dure pentru astfel de crime
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 229: Șeful OMS cere Israelului să ridice blocada asupra Gaza. Norvegia va recunoaște Palestina

22 mai 2024, ora 16:57

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a cerut marți Israelului să elimine toate restricțiile impuse asupra ajutoarelor care intră în Fâșia Gaza, scrie Evz.ro. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom, a declarat că principala rută de intrare a ajutoarelor medicale vitale în Gaza din Egipt a fost întreruptă. Acțiunea a avut loc în timpul unei operațiuni militare israeliene din orașul Rafah din sudul Gaza: „Într-un moment în care populația din Gaza se confruntă cu foametea, îndemnăm Israelul să ridice blocada de ajutor. Trebuie să lase ajutorul să treacă", a declarat Tedros în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

UPDATE Guvernul Sloveniei, ţară membră a NATO şi a UE, a anunţat miercuri că se va alătura în curând recunoaşterii statului palestinian pe care Spania, Irlanda şi Norvegia o vor oficializa la data de 28 mai, informează EFE. "În următoarele zile voi fi cu numeroşi colegi din statele membre care nu au recunoscut încă Palestina, sperând să se alăture şi ei procesului nostru de recunoaştere în viitorul apropiat", a declarat premierul liberal Robert Golob, citat de agenţia locală STA, preluată de EFE.

UPDATE Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a ordonat ambasadorilor israelieni din Norvegia și Irlanda să se întoarcă în Israel pentru consultări în legătură cu decizia acestor țări de a recunoaște Palestina ca stat independent, informează The Times of Israel. "Trimit un mesaj fără echivoc Irlandei și Norvegiei - Israelul nu va lăsa această situație nesupravegheată", a spus Katz, comentând decizia sa. Potrivit acestuia, recunoașterea Palestinei ar putea dăuna eforturilor de returnare a ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, precum și reducerea probabilității unui armistițiu între Israel și Hamas. Katz a mai spus că îl poate rechema pe ambasadorul Spaniei, o altă țară care a recunoscut Palestina.

UPDATE Recunoaşterea statului Palestina de către trei ţări europene constituie un ''moment istoric'', a declarat miercuri Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care vede în această recunoaştere "calea spre stabilitate, securitate şi pace în regiune", informează AFP şi Reuters. Acestea sunt "momente istorice în care lumea liberă triumfă (...) după lungi decenii de luptă naţională palestiniană, de suferinţă, durere, rasism, omucidere, opresiune, abuz şi distrugere la care a fost supus poporul palestinian", a declarat Hussein al-Sheikh, secretarul general al comitetului executiv al OLP, pe reţeaua socială X.

UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru media americane că Israelul nu are planuri de a construi colonii în Fâşia Gaza după ce se va încheia războiul împotriva Hamas, relatează miercuri dpa. "Să reinstalăm colonii în Gaza nu a fost niciodată în plan. Unii dintre alegătorii mei nu sunt fericiţi din acest motiv, dar aceasta este poziţia mea", a declarat el marţi într-un interviu pentru canalul CNN.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat marţi că nu este sigur dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu este pregătit să facă un compromis în vederea unui acord de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, notează AFP. "Nu vă pot spune dacă Israelul, fie că prim-ministrul sau ţara în ansamblu, este pregătit să facă în acest moment ceea ce ar fi necesar pentru a ajunge la normalizarea" relaţiilor cu Arabia Saudită, a declarat Antony Blinken, interogat în cursul unei audieri parlamentare la Washington.

UPDATE Un înalt responsabil american a afirmat marţi că Israelul a "luat în considerare" preocupările Washingtonului legate de operaţiunile militare la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, notează AFP. "Israelienii şi-au revizuit planurile. Au luat în considerare multe dintre preocupările pe care le-am exprimat", a spus el în cursul unei schimb de opinii cu jurnaliştii. "Este o discuţie care continuă" şi este "constructivă", a spus acest înalt responsabil, sub protecţia anonimatului.

UPDATE Ministrul israelian de externe a îndemnat Franţa, marţi seară, să denunţe cererea procurorului general al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a ministrului apărării Yoav Gallant, relatează AFP. "Mă întorc către prietenul meu, ministrul francez de externe. În faţa acestei propuneri ruşinoase şi scandaloase a procurorului general, sprijinul dumneavoastră şi al guvernului francez sunt esenţiale", a declarat Israel Katz, în cursul unui eveniment la Paris cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi a 76 de ani de la înfiinţarea statului Israel.

UPDATE Ajutorul umanitar sosit în portul temporar construit de Statele Unite în largul coastelor Fâşiei Gaza nu a fost încă distribuit populaţiei, ameninţată cu foametea în teritoriul devastat de războiul dintre Israel şi Hamas, a anunţat marţi Departamentul american al Apărării, notează AFP. Încărcat în Cipru, acest ajutor urma să fie distribuit "rapid", au promis săptămâna trecută autorităţile americane, în timp ce livrarea de alimente este aproape blocată de când Israelul a preluat pe 7 mai controlul pe partea palestiniană a punctului de frontieră esenţial Rafah cu Egiptul.

UPDATE Guvernul de la Oslo va anunța miercuri că Norvegia recunoaște un stat palestinian independent, potrivit surselor postului public de televiziune NRK și cotidianului Aftenposten. Și guvernul irlandez va anunța miercuri recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți o sursă informată, potrivit Reuters.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor
/VIDEO/ Declarații tari în instanță: Un șofer recunoaște că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele PP Șor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram