/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

26 aprilie 2024, ora 19:15

Forțele rusești își stabilizează situația pe front la nord-vest de Avdiivka și ar putea obține noi câștiguri tactice care ar putea determina forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka pe o linie mai ușor de apărat, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Răboiului. ISW mai scrie că Rusia s-a adaptat tehnologic la războiul electronic pe care îl duce Ucraina, iar dronele operate de forțele Moscovei pe linia frontului au devenit mai dificil de contracarat de trupele Kievului. În context, armata ucraineană a retras temporar tancurile de luptă Abrams M1A1, primite de la SUA anul trecut, potrivit unor oficiali militari americani.

Între timp, SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, la câteva zile după ce Congresul american a ieșit din blocajul care a durat jumătate de an şi a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează Reuters, informează News.ro. Totuși, analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cu ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider. Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic în a ataca statele NATO, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Dar trupele NATO au creat amenințări suplimentare pentru Rusia prin apropierea de granițele sale, a adăugat oficialul. Între timp, Pentagonul a confirmat că America a trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. 

UPDATE Ucraina pregătește „cerul sângeriu” pentru Putin cu avioane F-16, rachete Patriot, HIMARS și NASAMS, notează NewsWeek. Statele Unite sunt gata să anunțe unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar sub formă de contracte de armament, în special de rachete Patriot și NASAMS pentru Ucraina. Costul acestui pachet va fi de aproximativ șase miliarde de dolari, el va fi oferit în cadrul programului USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), în cadrul căruia guvernul american comandă noi arme de la producători. Potrivit publicației americane Politico, furnizarea acestui ajutor va fi anunțată oficial vineri, 26 aprilie, în cadrul unei reuniuni în format Ramstein. Pachetul va fi finanțat din legea recent adoptată privind asistența acordată Ucrainei de către Statele Unite.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras vineri un semnal de alarmă împotriva riscului unui incident nuclear din cauza ocupaţiei ruse a Centralei Nucleare Zaporojie, un avertisment cu ocazia marcării a 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, transmite News.ro.

UPDATE Primăria Kievului a anunţat vineri evacuarea de urgenţă a două spitale din capitala ucraineană, între care şi o unitate pediatrică, de teama unor lovituri ale forţelor ruse asupra acestor unităţi, după ce mai multe canale de Telegram ruseşti au difuzat o înregistrare video în care se afirmă că aici s-ar adăposti militari ucraineni, relatează AFP şi Unian.

UPDATE Aproximativ 500 de ucraineni vor primi în perioada imediat următoare primele despăgubiri plătite de stat pentru trauma suferită în timpul războiului, după ce au fost victimele violenței sexuale din partea invadatorilor ruși.  

UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a criticat vineri rezoluția PE prin care se cere refuzul de a recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a „paraliza” aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, după o serie de atacuri ruseşti asupra căilor ferate ucrainene, transmite AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie au fost calificate vineri, 26 aprilie, drept inacceptabile de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia împotriva acţiunilor ostile şi a subliniat că Moscova nu va împiedica Alianţa Nord-Atlantică să sprijine Ucraina, relatează EFE şi AFP.

UPDATE Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, plasat vineri în arest preventiv pentru acuzaţii de corupţie, a fost eliberat mai târziu în cursul zilei după ce a plătit o cauţiune de 75,7 milioane de grivne, echivalentul a circa 1,78 milioane de euro, a anunţat ministerul său, potrivit AFP, citată de Agerpres. 

UPDATE Primele arme oferite de Statele Unite în cadrul noului pachet de ajutor vor ajunge în Ucraina în câteva zile, a declarat într-o conferință de presă John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. El a notat că Statele Unite au stocuri mari în Polonia. „Sunt unele lucruri pe listă care pot ajunge în foarte scurt timp, în câteva zile… altele vor lua mai mult timp”, a declarat oficialul. Kirby a mai spus că pachetul anunțat include echipament esențial, scrie Spotmedia.

UPDATE Trupele ruse înaintează spre Ceasiv Iar, însă nu vor reuși să cucerească localitatea foarte curând, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Căderea acestui punct important de pe front le-ar permite rușilor să lanseze alte operațiuni ofensive împotriva localităților care formează o centură defensivă importantă a Ucrainei în regiunea Donețk. Chiar dacă succesele tactice determină forțele ucrainene să se retragă spre vest, înaintarea curentă a rușilor la nord-vest de Avdiivka nu pare să aibă importanță operațională pe termen scurt. Presiunea asupra Ceasiv Iar crește, iar trupele ruse care se apropie din est își intensifică eforturile pentru a captura orașul pe care îl vizează din luna martie. Rușii încearcă să câștige cât mai mult teren până la sosirea ajutorului american în Ucraina, potrivit Spotmedia.

UPDATE Poliția britanică a anunțat vineri că cinci bărbați, printre care un cetățean britanic, au fost inculpați în legătură cu presupuse activități ostile statului, menite să aducă beneficii Rusiei, notează RFI.

UPDATE Cadavrele a 140 de soldaţi ucişi în timp ce încercau să apere regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie, Herson şi Sumi de atacurile ruseşti au fost returnate Ucrainei, a anunţat autoritatea pentru schimbul de prizonieri de război de la Kiev, pe Telegram. Cinci cadavre au venit din zona Sumi, în nordul ţării. Rusia nu are sub controlul său un teritoriu ucrainean în acea zonă, dar la începutul lunii martie, unităţile de voluntari ruşi care luptau alături de Ucraina au făcut incursiuni pe teritoriul rus de acolo. Autoritatea a precizat că odată ce identităţile victimelor au fost stabilite, cadavrele vor fi predate familiilor acestora, scrie Mediafax.

UPDATE Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (DIU) a raportat distrugerea unui elicopter militar rusesc Ka-32 pe aerodromul Ostafyevo din Moscova, notează NewsWeek. Serviciul de informații a raportat că aerodromul este deținut de Ministerul Apărării al Rusiei și este operat în comun cu compania Gazpromavia, care face parte din structura Gazprom PJSC.

UPDATE SUA au trimis în secret peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, săptămâna trecută, dintre care unele au fost desfășurate imediat și utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Dzhankoi, în Crimeea ocupată, a relatat New York Times.

UPDATE Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a încercat să transmită un mesaj de „business as usual” de când adjunctul său Timur Ivanov a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită, dar scandalul, care se extinde, arată rău pentru el şi este văzut ca un efort al unui clan rival de a-i dilua puterea în contextul unei așteptate remanieri guvernamentale, comentează agenția de presă Reuters, citată de news.ro.

UPDATE Trupele ruse presează pe toate fronturile, iar în ultimele 24 de ore au lansat patru rachete și 75 de lovituri aeriene asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a zonelor populate. 114 lupte s-au dat în acest interval, a anunțat vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 110 localități din Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă, scrie Spotmedia.

UPDATE  Armata rusă a afirmat vineri că a lovit un tren în regiunea ucraineană Doneţk (est) care transporta armament occidental livrat Kievului, un anunţ care a venit după o serie de lovituri asupra căilor ferate ucrainene, relatează AFP, transmite News.ro.

UPDATE Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației militare din Lugansk, Artem Lysohor.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Ungaria în perioada 8-10 mai. Xi se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Emmanuel Macron, la Paris, în luna mai, în timp ce în aceeaşi lună liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunţat că se va duce în China, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un tribunal ucrainean a dispus vineri ca ministrul agriculturii, Mikola Solski, să fie arestat. Acesta a fost acuzat cu privire la implicarea sa în achiziţionarea ilegală de teren aflat în proprietatea statului, în valoare de 7 milioane de dolari.

UPDATE Pemierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum "Patriot" sau S-300, ca răspuns la presiunile din partea aliaţilor din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului.

UPDATE Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de incitare publică la terorism, spre amuzamentul fostului campion mondial la șah, scrie Mirror.

UPDATE Vladimir Medinski, consilierul pe care Vladimir Putin l-a ales cu doi ani în urmă să conducă delegația Kremlinului la negocierile de pace cu Ucraina, afirmă că ambele părți au fost „sincere” la momentul respectiv în dorința lor de a ajunge la un acord, relatează TASS, citat de HotNews.

UPDATE După ce a fost amânat timp de jumătate de an din cauza luptelor interne între cele două partide din Congresul SUA, pachetul în valoare de 61 de miliarde de dolari de ajutor militar extrem de necesar a fost în sfârșit promulgat de președintele american Joe Biden, ceea ce arată că aliatul vital al Kievului va continua să sprijine Ucrainei împotriva invaziei ruse, cel puțin pentru moment. Dar întârzierea de șase luni a permis forțelor Moscovei să exploateze sistemul de apărare antiaeriană slăbit al Ucrainei, cu un efect devastator, scrie, într-o analiză, publicația rusă independentă The Moscow Times. Chiar dacă ajutorul promis din partea SUA și a Europei este trimis rapid, este posibil ca acesta să nu ajungă pe linia frontului decât peste câteva săptămâni, oferind Rusiei o fereastră de oportunitate de care ar putea profita.

UPDATE Dacă la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, majoritatea covârșitoare a statelor a sprijinit condamnarea agresiunii de către Adunarea Generală a ONU și cererile de încetare imediată a operațiunilor militare și de retragere a trupelor rusești din Ucraina, situația este acum foarte diferită, notează Adevărul. Acest lucru nu a fost facilitat atât de mult de eforturile diplomaților ruși, cât de lipsa unei strategii clare din partea partenerilor occidentali ai Ucrainei, în frunte cu Statele Unite. Aceștia au dat dovadă de o politică extrem de prudentă și, sincer, slabă în ceea ce privește limitarea Rusiei și stoparea agresiunii sale, scrie în Moscow Times Boris Bondarev, singurul diplomat rus care l-a înfruntat pe Vladimir Putin și a condamnat invadarea Ucrainei.

UPDATE Rusia ar avea dificultăți în a-și susține invazia în Ucraina fără ajutorul Chinei, a declarat secretarul de stat american, relatează Sky News. Antony Blinken – vorbind la Beijing în urma discuțiilor cu diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi – a declarat că a „reiterat” preocupările serioase legate de faptul că China furnizează componente care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

UPDATE Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri într-un discurs ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, citat de agenţia rusă TASS, preluată de Reuters.

UPDATE Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară.O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pe fundalul arestării adjunctului său Timur Ivanov, după cum scrie publicația pro-rusă „Kremlin Snuff Box” pe Telegram. Pregătirea unei ofensive de către Forțele Armate Ruse nu este un mare secret. Trupele lui Putin vor încerca să împingă frontul în direcția Sumi și Harkov.Potrivit canalului de Telegram, și armata ucraineană se pregătește pentru astfel de acțiuni, iar succesele invadatorilor vor depinde de cantitatea de resurse pe care o alocă. Surse apropiate șefului Ministerului rus al Apărării spun că este necesar să se efectueze mobilizarea, recrutând încă cel puțin două sute de mii de oameni, iar cu cât acest lucru se va face mai repede, cu atât mai bine pentru invadatori, scrie Ziare.com.

UPDATE Germania asigură că bărbații ucraineni nu vor fi privați de statutul de refugiat în țară, în ciuda deciziei Ucrainei de a suspenda temporar serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani aflați în străinătate. Decizia Germaniei vine în contextul în care Ucraina încearcă să îi aducă în țară pe acei ucraineni din străinătate și să îi trimită pe front, totul după ce armata de la Kiev a rămas fără forțe de luptă. Polonia, în schimb, a anunțat că este pregătită să ajute Ucraina să-și „recupereze” cetățenii de sex masculin de vârstă militară, a declarat miercuri ministrul Apărării, Władysław Kosinyak-Kamyș, potrivit Știripesurse.

UPDATE Serghei Mingazov, un jurnalist al redacției Forbes din Rusia, a fost reținut sub suspiciunea de răspândire de „informații false” despre armata rusă, a anunțat vineri revista, potrivit Reuters.

UPDATE A început cursa pentru a trimite baterii de apărare antiaeriană în Ucraina, dar se pare că acestea nu vor veni din Spania sau Grecia, scrie Politico, citat de News.ro. În cursul zilei de astăzi, aproximativ 50 de ţări se vor întâlni prin videoconferinţă pentru discuţii conduse de SUA cu privire la coordonarea ajutorului militar suplimentar pentru Ucraina. Madridul nu va redistribui unul dintre cele trei sisteme Patriot ale sale către Ucraina, a relatat vineri publicaţia spaniolă El Pais. Spania va trimite doar un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, ca răspuns la presiunea exercitată de aliaţii din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului, notează publicaţia spaniolă.

UPDATE NATO s-a antrenat în dislocarea rapidă a trupelor pe teritoriul României, notează Mediafax. Corpul de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfăşurat, în perioada 15-24 aprilie, exerciţiul Eagle Overland 24 (EAOV24), cu scopul de a testa procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria şi România, precum şi de a verifica sistemele de comunicaţii şi informatică, anunţă MApN.

UPDATE 80% din ajutorul american pentru Ucraina și Israel va fi cheltuit în SUA sau pentru armata SUA. Din cele 95 de miliarde de dolari pe care congresul american le-a aprobat pentru Ucraina, Israel și zona Pacificului, în special Taiwan, 57 de miliarde nici nu vor părăsi teritoriul SUA, arată o analiză Washington Post.

UPDATE Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus până acum, a declarat joi un oficial american, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Dronele de spionaj americane și-au împărțit responsabilitățile între Marea Neagră și Mediterană, notează Adevărul. Conform itamilradar.com, evoluțiile înregistrate în ultimele săptămâni arată faptul că dronele americane de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și-au împărțit zonele de responsabilitate. Astfel, în timp ce dronele RQ-4B ale Forțelor Aeriene zboară preponderent în zona Mării Negre, cele de tip MQ-4C operează în Marea Mediterană.

UPDATE Spania va trimite un mic număr de rachete Patriot în Ucraina, a anunţat vineri cotidianul El Pais, citând surse anonime, transmite Reuters. Potrivit publicaţiei spaniole, Madridul a exclus livrarea de sisteme lansatoare de rachete, dar îi va furniza proiectile Kievului.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat vineri arestarea a două persoane suspectate că s-au deghizat în mecanici pentru a se deplasa în nord-estul Ucrainei, a repera poziţii militare şi a transmite apoi informaţiile respective Rusiei în vederea bombardării, relatează AFP. Potrivit sursei citate, forţele ruse ar fi însărcinat aceste persoane să identifice poziţiile liniilor defensive ale armatei ucrainene din apropiere de Harkov, al doilea mare oraş ucrainean, care a devenit în ultimele săptămâni o ţintă predilectă pentru forţele ruse. Potrivit SBU, „ocupanţii contau pe utilizarea bombelor aeriene ghidate foarte puternice” contra acestor „fortificaţii”. Cei doi suspecţi „au călătorit singuri în regiune şi s-au dat drept mecanici privaţi, înregistrând în secret amplasarea trupelor ucrainene şi a liniilor de apărare”, a indicat SBU. Ulterior, ei ar fi transmis aceste informaţii unui prieten în zona ocupată şi s-au alăturat „forţelor speciale ruse”. SBU a precizat că a aflat de acest proiect şi a reuşit oprirea lui în „stadiul său iniţial”, fără a indica perioada în care s-au produs faptele. Cei doi bărbaţi au fost arestaţi şi sunt acuzaţi de înaltă trădare, infracţiune pentru care pot primi închisoare pe viaţă.

UPDATE Operațiunile ofensive rusești la vest de Avdiivka urmăresc să exploateze oportunitățile de câștiguri tactice, în timp ce operațiunea ofensivă rusă de cucerire a Ceasiv Iar oferă forțelor rusești perspective imediate de progrese semnificative din punct de vedere operațional. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că ultimul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina ar putea să nu fie suficient pentru ca aceasta să își recupereze întregul teritoriu. În plus, asistența militară americană reprezintă doar o parte din ceea ce are nevoie Ucraina în prezent, dar Kievul depune eforturi pentru a răspunde altor cerințe de luptă - în primul rând provocările legate de forța de muncă și extinderea bazei sale industriale de apărare. ISW precizează că forțele rusești aduc în teren drone adaptate pentru a fi mai rezistente la capacitățile ucrainene de război electronic în sectoare critice ale liniei frontului, probabil în încercarea de a valorifica noile capacități tehnologice pentru a exploata fereastra de timp înainte de sosirea ajutorului american pentru Ucraina.

UPDATE În noul pachet de asistență militară pentru Ucraina din partea Marii Britanii vor fi incluse bombe aviatice cu ghidaj laser, modelul Paveway IV, o armă de ultimă generație. Aceste informații sunt prezentate de Business Insider, cu referire la Ministerul Apărării al țării. Fondatorul Centrului de Inițiativă Europeană pentru Reziliență, Serghei Sumlenîi, afirmă că principalul scop al acestor arme va fi sistemele antiaeriene rusești, radarele, depozitele și centrele de comunicații. De asemenea, bombele aviatice pot concura cu bombele planificate de Rusia, cu ajutorul cărora invadatorii străpung apărarea armatei ucrainene. El este convins că în operațiunile similare împotriva ocupanților, bombele Paveway vor fi deosebit de eficiente în combinație cu alte arme de mare precizie.

UPDATE Ucraina a retras deocamdată tancurile de luptă Abrams furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, din cauza amenințărilor cu drone rusești care a făcut prea dificilă operarea acestora fără a fi detectate sau fără a fi atacate, au declarat doi oficiali militari americani pentru The Associated Press. SUA au fost de acord să trimită 31 de Abrams Ucrainei în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, argumentând că tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, sunt vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.

UPDATE Numărul dronelor folosite de forțele rusești pe linia frontului s-a dublat în ultimele trei luni, a relatat joi publicația Ukrainska Pravda, citând surse militare confidențiale. Sursele din cadrul Statului major general al Armatei ucrainene citate de publicație au declarat că eforturile trupelor ucrainene de a contracara dronele prin mijloace electronice au devenit tot mai puțin eficiente pe măsură ce forțele Moscovei s-au adaptat la schimbările tehnologice.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/VIDEO/ Militarii ucraineni au marcat pentru al treilea an Paștele sub amenințarea războiului. Păscuțele, trimise cu drona pe front
/VIDEO/ Militarii ucraineni au marcat pentru al treilea an Paștele sub amenințarea războiului. Păscuțele, trimise cu drona pe front
Lider la sancțiuni: În 2023, MAI a dat peste 90% din toate amenzile din țară. Cele mai multe țin de circulația rutieră
Lider la sancțiuni: În 2023, MAI a dat peste 90% din toate amenzile din țară. Cele mai multe țin de circulația rutieră
 „Mizăm pe aceeași deschidere”: Agenda europeană a Moldovei, discutată la Budapesta
„Mizăm pe aceeași deschidere”: Agenda europeană a Moldovei, discutată la Budapesta

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

07 mai 2024, ora 14:23

​Președintele Vladimir Putin a depus jurământul marți, în cadrul unei ceremonii fastuoase la Kremlin, începând un al cincilea mandat cu mai multă putere ca niciodată și într-un moment în care Rusia pare tot mai sigură de victoria pe frontul din Ucraina. Ajuns la 71 de ani, liderul de la Kremlin conduce țara de la începutul secolului și și-a asigurat un nou mandat de șase ani în martie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale lipsite de orice opoziție, scriu AFP și Reuters. Ceremonia a fost boicotată de SUA şi de multe ţări ale Uniunii Europene din cauza războiului din Ucraina. Opozanta rusă Iulia Navalnaia l-a numit marți, 7 mai, pe președintele Vladimir Putin „mincinos, hoț (și) criminal”, înainte de învestirea liderului de la Kremlin pentru un al cincilea mandat.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un ritm mai rapid de livrare a armelor promise de Occident. Totodată, Ucraina susține că a dejucat un complot rusesc pentru asasinarea lui Zelenski. Agenți ruși FSB se infiltraseră în serviciul ucrainean de pază de stat. Complotul a fost descris de un oficial ucrainean drept „cadou pentru Putin înainte de inaugurare”. Kievul va folosi acest an pentru a epuiza armata rusă și a crește șansele de succes ale unei ofensive ucrainene în 2025, crede istoricul Armand Goșu. Următoarele trei sau chiar patru luni ar putea fi dramatice, dar este puțin probabil că Rusia va putea obține și altceva decât victorii tactice, chiar dacă ucrainenii au întârziat construirea fortificațiilor și consolidarea liniilor de apărare. Armata rusă are pierderi uriașe, arsenalul ei este epuizat. Chiar și pentru cei mai pesimiști comentatori occidentali, acest lucru o să devină evident cu ocazia ofensivei din vară.

UPDATE Serviciul ucrainean de securitate de stat SBU a declarat că a prins agenți ruși în cadrul serviciului ucrainean de pază de stat care plănuiau asasinarea președintelui și a altor oficiali guvernamentali de rang înalt, relatează Reuters. „Contraspionajul și anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de eliminare a președintelui Ucrainei și a altor reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf”, a declarat SBU pe Telegram. Șeful SBU, Vasyl Malyuk, a descris complotul ca fiind un „cadou pentru Putin înainte de inaugurare”. SBU a declarat că doi suspecți au fost reținuți după ce o anchetă a documentat treptat presupusele lor acțiuni criminale, potrivit G4media.

UPDATE Șefa Comisiei Europene i-a cerut liderului chinez să îşi folosească influența asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a opri războiul din Ucraina. "Suntem de acord că Europa și China au un interes comun în ceea ce privește pacea și securitatea. Contăm pe China să își folosească toată influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei", a afirmat von der Leyen.

UPDATE Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, în fața organizației mondiale de supraveghere a armelor chimice de la Haga, că au folosit toxine interzise pe câmpul de luptă, a anunțat marți organizația, citată de The Guardian.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar putea propune marți premierul care va conduce viitorul guvern, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Reuters. Potrivit Constituției din Rusia, executivul trebuie să demisioneze la începutul unui nou mandat prezidențial, iar președintele va propune Parlamentului un nou prim-ministru, notează Hotnews. Actualul premier este Mihail Mișustin, pe care Putin ar putea să-l nominalizeze din nou.

UPDATE În ultimele 24 de ore rușii au atacat în șapte sectoare ale frontului, cele mai multe operațiuni fiind înregistrate la Avdiivka și Bahmut. În total 97 de lupte s-au dat în intervalul menționat pe toată linia frontului, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 120 de localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Vladimir Putin a depus oficial jurământul în calitate de preşedinte al Rusiei, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al său, scrie Mediafax. Liderul de la Kremlin şi-a început discursul mulţumind naţiunii pentru sprijinul acordat şi armatei care luptă în războiul său din Ucraina. "Aş dori să le mulţumesc participanţilor la operaţiunea militară specială, aş dori să le mulţumesc tuturor celor care luptă pentru patria noastră", spune el, potrivit Sky News. "Văd înţelegerea profundă a rolului nostru istoric de a ne apăra alegerea, de a ne apăra libertatea şi de a apăra interesele naţionale ale Rusiei.  "Vom trece prin această perioadă dificilă şi vom avea succes", spune el. 

UPDATE Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru demiterea unei profesoare din cauza mai multor fotografii postate pe reţele sociale, inclusiv unele în care apărea în postură apropiată cu alte femei, informează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Bătălia pentru Ceasiv Iar continuă însă forțele ucrainene par să fi stabilizat frontul pe fondul sosirii ajutoarelor occidentale. Rușii continuă loviturile aeriene asupra Ucrainei vizând în special obiective de infrastructură energetică, scrie Știripesurse.

UPDATE „Ţara noastră este condusă de un mincinos, un hoţ, un asasin, dar se va termina inevitabil”, a declarat Iulia Navalnaia, din exil, într-un mesaj video publicat pe reţelele sociale. „Cu el la timonă, ţara noastră nu va avea nici pace, nici dezvoltare, nici libertate”, a adăugat ea, referindu-se la războiul declanşat de armata rusă în Ucraina. „Acest război este sângeros şi nebunesc şi nimeni nu îl vrea, cu excepţia lui Putin”, a afirmat Iulia Navalnaia. „Promisiunile sale nu sunt numai lipsite de sens, sunt înşelătoare. Durează de 25 de ani. Va fi la fel şi de această dată”, a spus opozanta în acest mesaj video de circa şase minute. „În fiecare dintre mandatele sale situaţia nu face decât să se înrăutăţească şi este înspăimântător să ne imaginăm ce se va întâmpla atât timp cât Putin va fi la putere”, a mai spus Iulia Navalnaia, făcând referire la „sutele de deţinuţi politici din Rusia care îndură condiţii inumane”. „Trebuie să veghem ca nimeni în lume să nu-l creadă pe Putin, nici în Rusia, nici în străinătate”, a mai spus Navalnaia.

UPDATE Sergentul Gordon Black, care fusese cantonat în Coreea de Sud, a călătorit în Rusia pe cont propriu, fără acceptul superiorilor, cu scopul de a-și vedea iubita rusoaică și a fost arestat preventiv, joi, 2 mai, sub acuzația de furt, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, Cynthia O. Smith, într-un comunicat preluat de NBC.

UPDATE Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Forţele ruse au lovit 11 comunităţi din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, în 31 de atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat administraţia regională la 6 mai, potrivit Mediafax. Administraţia regională a confirmat că atacul rusesc asupra comunităţii Krasnopillia, mai devreme în cursul zilei, a provocat rănirea a trei persoane.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un ritm mai rapid de livrare a armelor promise de Occident în mesajul său video de luni, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia nu mai foloseşte Podul Crimeii pentru a aproviziona liniile de front. Podul, numit şi Podul Kerch, face legătura între Rusia continentală şi peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, şi a fost mult timp o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă din Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Rușii au inventat că Statele Unite ar fi în contact cu fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, cu primarul Kievului, Vitali Kliciko, cu șeful Oficiului prezidențial, Andrii Yermak, și cu fostul comandant-șef al Forțelor Armate, Valerii Zalujnyi, în legătură cu posibila înlocuire a lui Volodymyr Zelenski din funcția de președinte. Propagandiștii ruși au venit cu un nou fals potrivit căruia Statele Unite caută o alternativă lui Volodimir Zelenski în funcția de Președinte al Ucrainei. Pentru a fi „convingător”, această operațiune informațional-psihologică este răspândită cu referire la biroul de presă al Serviciului rus de informații externe, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE Rafinăria petrolieră Tuapse a Rosneft şi-a reluat activitatea de prelucrare după ce a fost avariată în urma unui atac cu dronă în ianuarie. Se pare că reparaţiile au fost finalizate la unitatea primară de rafinare a petrolului a instalaţiei la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Mediafax.

UPDATE Anunțul Kremlinului privind manevre militare cu arme nucleare tactice face parte din campania de “control reflexiv”, un element-cheie al setului de instrumente de război hibrid al Rusiei și care vizează modificarea modului de luare a deciziilor occidentale, prin folosirea de amenințări nucleare și manipulări diplomatice, afirmă analiștii de la prestigiosul Institut pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Pravda. Controlul reflexiv este o tactică care modelează un adversar prin retorică și operațiuni de informare țintite, astfel încât adversarul să întreprindă în mod voluntar acțiuni care să avantajeze Rusia.

UPDATE Noua versiune a limuzinei Aurus Senat prezidențiale a fost prezentată publicului pentru prima dată, cu două zile înainte de învestirea pentru un nou mandat de președinte a lui Vladimir Putin, relatează TASS.

UPDATE Aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, a afirmat luni cancelarul german Olaf Scholz, susținând astfel o propunere a Uniunii Europene, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Ministrul bulgar interimar al apărării, Atanas Zaprianov, a declarat că primele avioane de vânătoare F-16 vor sosi în Bulgaria în primul trimestru al anului 2025, deoarece piloţi bulgari vor urma antrenamente în SUA, în această toamnă. 

UPDATE Militarii Moscovei au fost condamnați pentru 116 crime anul trecut, notează publicația independentă rusă Mediazona, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 900% față de 2022, când au existat 13 condamnări în rândul militarilor pentru fapte similare, conform Ministerului britanic al Apărării, relatează Business Insider.

UPDATE Guvernul polonez a anunţat luni că finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, reţea esenţială pentru comunicaţiile armatei din această ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Statele Unite au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al cincilea mandat în fruntea Rusiei, notează AFP.

UPDATE Asociația Navalnîi, care continuă munca disidentului rus Alexei Navalnîi, a publicat imagini in interiorul palatului opulent construit pe malul Mării Negre, la Gelendjik, filmate cu o cameră ascunsă. Echipa de investigații a scris, de mai multe ori, că palatul aparține liderului de la Moscova. Kremlinul a negat constant că este construit pentru Putin și a respins acuzațiile că a fost ridicat din mită. „Avem aproape patru ore de filmări video din interiorul tuturor camerelor palatului lui Putin. Din interiorul celei mai secrete și bine păzite clădiri din țară. Dormitoare, birouri, săli de sport, criosaune și o capelă. Puteți vedea adevărata amploare a nebuniei liderului de la Kremlin”, precizează echipa de investigații a lui Navalnîi.

UPDATE Fiul comandantului militar rus Alexander Lapin a fost eliminat în urma unei lovituri nimicitoare a stemului american HIMARS controlat de forțele ucrainene în războiul din Ucraina, scrie Newsweek. "Vești tragice au venit de pe front. Conaționalul nostru Denis Lapin a murit în zona operațiunii militare speciale (războiului din Ucraina n.red)", se arată într-un mesaj pe grupul rusesc de Telegram "Novosti Volgograd".

UPDATE Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru că a contestat războiul de clanșat de Vladimir Putin din Ucraina, va primi premiul Pulitzer pentru 2024 pentru opiniile semnate în Washington Post din spatele gratiilor, potrivit RFI.

UPDATE Un soldat american arestat în Rusia în urma unor acuzații de furt, la decizia unui tribunal din Vladivostok, a anunţat marţi agenţia de presă RIA, aflată sub controlul statului.

UPDATE Moscova speră că exercițiile viitoare ale Rusiei privind folosirea armelor nucleare nestrategice vor răcori "capetele fierbinți" în Occident, se precizează într-o declarație a Ministerului de Externe al Rusiei, conform TASS, scrie Rador Radio România.

UPDATE Halterofilul Oleksandr Pielieshenko, care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front, a anunţat, luni, Federaţia ucraineană de haltere. Avea 30 de ani. Pielieshenko a fost dublu campion european în 2016 şi 2017. La Rio, în 2016, el a ocupat locul al patrulea la categoria 85 kg.

UPDATE Ministerul Apărării britanic a fost ţinta unui atac cibernetic de mare amploare, în spatele căruia, potrivit Sky News, se află China, relatează marţi agenția DPA, citată de Agerpres. În timpul atacului a fost accesat ilegal un stat de plată, existând posibilitatea să fi fost compromise detaliile bancare ale întregului personal militar activ şi ale unora dintre veterani. Ministerul Apărării de la Londra a luat imediat măsurile necesare după descoperirea breşei de securitate. Potrivit investigaţiilor preliminare, nu există dovezi că ar fi fost sustrase informaţii sensibile, însă ca măsură preventivă personalul militar vizat a fost alertat şi a primit sfaturi de specialitate. El va putea folosi un serviciu de protecţie a datelor personale pentru a verifica dacă informaţiile sale sunt utilizate ori se încearcă utilizarea lor în mod ilegal.

UPDATE Rusia a pierdut 476.460 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene. Conform sursei citate, armata lui Putin continuă să sufere pierderi. Numai în ultimele 24 de ore, 1.160 au fost uciși, iar trupele ucrainene au distrus 37 de sisteme de artilerie, 25 de tancuri și 14 vehicule blindate de luptă, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că lucrează foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveţia, el precizând că este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulţi actori posibil care sunt interesaţi de aplicarea deplină a Cartei ONU şi a dreptului internaţional, să îşi demonstreze poziţia de lider în cadrul summitului. Zelenski mai spune că o astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii în relaţiile internaţionale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii şi obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenţei normale a naţiunilor.

UPDATE Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters.

UPDATE SUA și majoritatea țărilor UE vor boicota marți ceremonia de învestire de la Kremlin a președintelui Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că SUA nu consideră alegerile din martie ca fiind „libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua să fie”. Cu o zi în urmă, liderul de la Kremlin a ordonat a ordonat exerciții militare cu arme nucleare tactice ca „un răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali”.

UPDATE Țările de Jos intenționează să transfere avioane de vânătoare americane F-16 în Ucraina în această toamnă, acestea vor începe să fie transferate în loturi „după vară”. Ministrul Apărării al țării, Kaisa Ollongren, a declarat că aliații urmează un plan care include pregătirea piloților ucraineni, pregătirea personalului de întreținere și predarea ei înșiși a aeronavei.

UPDATE Presiunea războiului sângeros din Ucraina se accentuează tot mai mult asupra lui Vladimir Putin, odată ce timpul se scurge și obiectivul său din țara vecină este tot mai departe. Președintele rus a fost surprins într-o stare neobișnuită de Paște, retras și abătut într-o apariție publică rară la o liturghie de la Moscova. Acesta părea să privească în gol către congregație în timp ce trecea prin mișcările religioase în timpul liturghiei. Starea de spirit a lui Putin ar fi putut fi rezultatul afirmațiilor conform cărora forțele armate ale țării pierd câte 1.000 de oameni pe zi, în prima linie a frontului din Ucraina, scrie ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram