Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1059: Atac lângă Moldova, RO-Alert și moarte la Krivoi Rog! G7 acuză Rusia, iar Orban îl apără pe Putin

/VIDEO/ Mărturiile unui medic de pe ambulanță, care resuscitează pacienți în stradă: „Am făcut și o oră manevre, dar nu l-am salvat”

missing
28 aprilie 2024, ora 12:00

Resuscitarea unei persoane care a suferit un stop cardiac poate începe cu masaj în zona pieptului. În aceste momente, fiecare secundă este prețioasă și poate face diferența între viață și moarte. Fără doar și poate, ajutorul medical profesionist este cel mai indicat. De aceea, trebuie de urgență chemată echipa salvării. Într-o discuție cu un medic de la o unitate mobilă de Terapie Intensivă, am aflat că lunar pot să efectueze două intervenții pentru aplicarea măsurilor de reanimare, pentru pacienți intrați în stop cardiac. În cele mai multe dintre cazuri, pacienții sunt readuși la viață. 

„Un caz reușit am avut cu o lună în urmă. Fiica cu mama în vârstă se ridicau la deal pe lângă Universitatea de medicină, noi am ajuns repede, în cinci minute, persoana era în fibrilație ventriculară. Noi imediat am dat trei șocuri, după aceste trei șocuri ritmul s-a stabilizat, pacienta a fost dusă la institutul cardiologic și a fost stentată. În timpul până am ajuns noi, cineva a inițiat măsurile de prim ajutor, le făcea cum le făcea, dar le făcea chiar în stradă. Cu acest sprijin, am hotărât cazul în șapte minute”, a spus medicul Victor Corciu.

Victor Corciu este medic de ambulanță de mai bine de 20 de ani, timp în care a salvat sute de vieți prin intervențiile sale. Face parte din echipele de terapie intensivă, care intervin, în special, la solicitările pentru pacienții aflați în stop cardio-respirator. Lunar, spune medicul, intervine în 1-3 cazuri în care este nevoie de măsuri complexe de reanimare, prin defibrilare. 

„De obicei, noi ne străduim să fim emoțional stabili, pentru că depinde de starea noastră să acordăm ajutor persoanei în nevoie. Cu cât suntem mai stabili și ne cunoaștem lucrul, cu atât mai bine ne facem meseria. Atunci când se încep emoțiile, de obicei se întâmplă ceva și nu reușești. După ce cazul pacientul este resuscitat cu succes, oricum este o satisfacție că am salvat pe cineva. Clar că totul depinde nu numai de dotarea noastră, dar depinde și de timp, de câte patologii mai are persoana, de mulți alți factori. Dar dacă persoana nu are patologii concomitente și este tânără sau aptă și s-a întâmplat o problemă cardiacă, atunci aceste metode trebuie să fie cu succes”.

În activitatea sa, a avut și momente când a pierdut lupta pentru viața pacienților.

„Când pierdem pacientul simțim un regret, poate se putea mai mult, mai bine. Cu timpul am început să nu mai reacționăm la asta, pur și simplu ne facem meseria, ca orice altă profesie, trebuie să acționăm în orice situație. La început erau emoții mai multe, dar după 20 de ani pe ambulanță sunt mai puține. Dar clar că satisfacția este atunci când salvezi pacientul și ai făcut tot ce ai putut pentru a-i salva viața”. 

Când o persoană intră în stop cardiac fiecare secundă este prețioasă. Medicul ne-a povestit despre o solicitare pentru o persoană de aproximativ 50 de ani. Timp de 40 de minute, echipa a luptat pentru a-i salva viața, dar nu i-a reușit. În acest caz, nimeni nu a ajutat pacientul până la venirea ambulanței, iar lipsa primului ajutor, în primele minute, a făcut diferența. 

„De multe ori mă gândesc cum se poate să facem mai bine, cu toate că suntem dotați cu tot felul de aparate, rapid ne deplasăm etc. Dar depinde și de cine solicită ambulanța, ce detalii dă, și populația să se implice, atunci vom avea rezultate mai bune”. 

Cea mai lungă perioadă de timp în care au efectuat măsurile complexe de reanimare a durat mai mult de o oră, de asemenea fără succes.

„Am avut un caz în care am dat zece, cincisprezece șocuri, iar pacientul nu reacționa în nici un fel. Noi, de obicei, trebuie să-l trecem dintr-o fază în alta, să-l aducem mai spre bine. Dacă se duce în jos, atunci...”

Începerea măsurilor de resuscitare, cât mai rapid, poate mări cu 75 la sută șansele de supraviețuire, arată un studiu. Raportul mai spune că fiecare minut de întârziere a defibrilării înseamnă că pacientul este cu 10 la sută mai aproape de moarte. Și, în timp ce resuscitarea o poate face inclusiv o persoană fără studii medicale, prin masajul cardiac, aplicarea șocurilor electrice este responsabilitatea specialiștilor, care urmează o anumită schemă. 

Numărul deceselor ar putea fi mai mic dacă și cei din jur ar cunoaște mai multe despre cum se acordă corect primul ajutor. 

„Cursurile de prim ajutor ar fi foarte importante, ar ajuta enorm medicii. Pur și simplu cum se face compresia, sau persoana ai întors-o pe-o parte, în poziția sigură, căile respiratorii să fie libere. Dacă stă cu fața în sus și nimeni câteva minute nu o întoarce, atunci... Cineva doar o întoarce pe o parte și i-a salvat viața, nu e nevoie de aparataj, de nimic. Când sună la ajutor la 112, să dea informații dacă persoana e conștientă sau nu, dacă are puls sau nu, dacă vorbește sau, asta trebuie”. 

Pentru că am vorbit despre importanța acordării unui prim ajutor elementar, dar care poate salva pacientul, medicul a făcut o demonstrație a masajului de cord. Manevrele pot dubla sau tripla supraviețuirea. 

Ambulanța în care activează Victor și colegii săi sunt de tip C, destinate pentru terapie intensivă. Sunt printre cele mai dotate, aici putem găsi defibrilator, ventilator, sursă de oxigen, absolut tot ce este necesar pentru resuscitarea pacientului sau pentru transportarea lui în stare stabilă de la o unitate medicală la alta. Acum trei luni, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit alte 17 ambulanțe de tip C, atât de necesare în intervențiile medicale de urgență. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/ВИДЕО/ ДТП на трассе M-5: водитель погиб в лобовом столкновении, второй задержан на 72 часа
/ВИДЕО/ ДТП на трассе M-5: водитель погиб в лобовом столкновении, второй задержан на 72 часа
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
/ВИДЕО/ В Кишиневе водитель не справился с управлением и был в шаге от падения в реку Бык
/ВИДЕО/ В Кишиневе водитель не справился с управлением и был в шаге от падения в реку Бык
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
/ВИДЕО/ Российская армия ударила по Кривому Рогу: есть погибшие
/ВИДЕО/ Российская армия ударила по Кривому Рогу: есть погибшие

/PROMO/ Provocările comunității LBGT din Moldova - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”

missing
17 ianuarie 2025, ora 21:00

Un studiu, publicat anul trecut, a arătat că majoritatea moldovenilor nu vor să aibă vecini homosexuali, nu se simt confortabil lângă ei și mai cred că relațiile homosexuale trebuie interzise. 

Despre provocările comunității LBGT din Moldova, urmăriți la „Moldova gândește”.

De la 19:45, doar la TV8!

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/ВИДЕО/ Румынские пограничники протестовали у молдавской границы из-за снижения их зарплаты
/ВИДЕО/ Румынские пограничники протестовали у молдавской границы из-за снижения их зарплаты
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей
Парликов: Энергетический кризис в Молдове сгенерировал "Газпром" для политических целей

В понедельник на правобережье отключений не будет. Energocom обеспечил электроэнергию на 13 января
В понедельник на правобережье отключений не будет. Energocom обеспечил электроэнергию на 13 января
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
Для доступа к сниженным тарифам на электроэнергию нужен "умный счетчик": Как его правильно установить?
/ФОТО/ В Вене прошли протесты против формирования правительства с участием ультраправых
/ФОТО/ В Вене прошли протесты против формирования правительства с участием ультраправых

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.