Resuscitarea unei persoane care a suferit un stop cardiac poate începe cu masaj în zona pieptului. În aceste momente, fiecare secundă este prețioasă și poate face diferența între viață și moarte. Fără doar și poate, ajutorul medical profesionist este cel mai indicat. De aceea, trebuie de urgență chemată echipa salvării. Într-o discuție cu un medic de la o unitate mobilă de Terapie Intensivă, am aflat că lunar pot să efectueze două intervenții pentru aplicarea măsurilor de reanimare, pentru pacienți intrați în stop cardiac. În cele mai multe dintre cazuri, pacienții sunt readuși la viață.
„Un caz reușit am avut cu o lună în urmă. Fiica cu mama în vârstă se ridicau la deal pe lângă Universitatea de medicină, noi am ajuns repede, în cinci minute, persoana era în fibrilație ventriculară. Noi imediat am dat trei șocuri, după aceste trei șocuri ritmul s-a stabilizat, pacienta a fost dusă la institutul cardiologic și a fost stentată. În timpul până am ajuns noi, cineva a inițiat măsurile de prim ajutor, le făcea cum le făcea, dar le făcea chiar în stradă. Cu acest sprijin, am hotărât cazul în șapte minute”, a spus medicul Victor Corciu.
Victor Corciu este medic de ambulanță de mai bine de 20 de ani, timp în care a salvat sute de vieți prin intervențiile sale. Face parte din echipele de terapie intensivă, care intervin, în special, la solicitările pentru pacienții aflați în stop cardio-respirator. Lunar, spune medicul, intervine în 1-3 cazuri în care este nevoie de măsuri complexe de reanimare, prin defibrilare.
„De obicei, noi ne străduim să fim emoțional stabili, pentru că depinde de starea noastră să acordăm ajutor persoanei în nevoie. Cu cât suntem mai stabili și ne cunoaștem lucrul, cu atât mai bine ne facem meseria. Atunci când se încep emoțiile, de obicei se întâmplă ceva și nu reușești. După ce cazul pacientul este resuscitat cu succes, oricum este o satisfacție că am salvat pe cineva. Clar că totul depinde nu numai de dotarea noastră, dar depinde și de timp, de câte patologii mai are persoana, de mulți alți factori. Dar dacă persoana nu are patologii concomitente și este tânără sau aptă și s-a întâmplat o problemă cardiacă, atunci aceste metode trebuie să fie cu succes”.
În activitatea sa, a avut și momente când a pierdut lupta pentru viața pacienților.
„Când pierdem pacientul simțim un regret, poate se putea mai mult, mai bine. Cu timpul am început să nu mai reacționăm la asta, pur și simplu ne facem meseria, ca orice altă profesie, trebuie să acționăm în orice situație. La început erau emoții mai multe, dar după 20 de ani pe ambulanță sunt mai puține. Dar clar că satisfacția este atunci când salvezi pacientul și ai făcut tot ce ai putut pentru a-i salva viața”.
Când o persoană intră în stop cardiac fiecare secundă este prețioasă. Medicul ne-a povestit despre o solicitare pentru o persoană de aproximativ 50 de ani. Timp de 40 de minute, echipa a luptat pentru a-i salva viața, dar nu i-a reușit. În acest caz, nimeni nu a ajutat pacientul până la venirea ambulanței, iar lipsa primului ajutor, în primele minute, a făcut diferența.
„De multe ori mă gândesc cum se poate să facem mai bine, cu toate că suntem dotați cu tot felul de aparate, rapid ne deplasăm etc. Dar depinde și de cine solicită ambulanța, ce detalii dă, și populația să se implice, atunci vom avea rezultate mai bune”.
Cea mai lungă perioadă de timp în care au efectuat măsurile complexe de reanimare a durat mai mult de o oră, de asemenea fără succes.
„Am avut un caz în care am dat zece, cincisprezece șocuri, iar pacientul nu reacționa în nici un fel. Noi, de obicei, trebuie să-l trecem dintr-o fază în alta, să-l aducem mai spre bine. Dacă se duce în jos, atunci...”
Începerea măsurilor de resuscitare, cât mai rapid, poate mări cu 75 la sută șansele de supraviețuire, arată un studiu. Raportul mai spune că fiecare minut de întârziere a defibrilării înseamnă că pacientul este cu 10 la sută mai aproape de moarte. Și, în timp ce resuscitarea o poate face inclusiv o persoană fără studii medicale, prin masajul cardiac, aplicarea șocurilor electrice este responsabilitatea specialiștilor, care urmează o anumită schemă.
Numărul deceselor ar putea fi mai mic dacă și cei din jur ar cunoaște mai multe despre cum se acordă corect primul ajutor.
„Cursurile de prim ajutor ar fi foarte importante, ar ajuta enorm medicii. Pur și simplu cum se face compresia, sau persoana ai întors-o pe-o parte, în poziția sigură, căile respiratorii să fie libere. Dacă stă cu fața în sus și nimeni câteva minute nu o întoarce, atunci... Cineva doar o întoarce pe o parte și i-a salvat viața, nu e nevoie de aparataj, de nimic. Când sună la ajutor la 112, să dea informații dacă persoana e conștientă sau nu, dacă are puls sau nu, dacă vorbește sau, asta trebuie”.
Pentru că am vorbit despre importanța acordării unui prim ajutor elementar, dar care poate salva pacientul, medicul a făcut o demonstrație a masajului de cord. Manevrele pot dubla sau tripla supraviețuirea.
Ambulanța în care activează Victor și colegii săi sunt de tip C, destinate pentru terapie intensivă. Sunt printre cele mai dotate, aici putem găsi defibrilator, ventilator, sursă de oxigen, absolut tot ce este necesar pentru resuscitarea pacientului sau pentru transportarea lui în stare stabilă de la o unitate medicală la alta. Acum trei luni, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a primit alte 17 ambulanțe de tip C, atât de necesare în intervențiile medicale de urgență.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae