/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall

29 aprilie 2024, ora 23:09

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită surpriză la Kiev. Stoltenberg  a dat asigurări luni că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în faţa Rusiei, în pofida regreselor recente ale armatei sale de pe front, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra necesităţii de a accelera livrările de arme, relatează AFP şi Reuters. Între timp, războiul Rusiei în Ucraina întăreşte argumentele UE în favoarea unei noi extinderi, afirmă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Comandantul suprem al forțelor ucrainene a declarat că, având un număr inferior de trupe, acestea au fost retrase și s-au regrupat în noi poziții la vest de trei sate de pe frontul estic, unde Rusia a concentrat forțe semnificative. Generalul Oleksandr Sîrskîi a evidențiat deteriorarea situației din estul țării, cu speranța că se va putea stabiliza situația cu ajutorul armamentului american recent aprobat. Reuters notează că Sîrskîi a descris situația de pe front ca fiind tot mai tensionată, menționând că zonele cele mai problematice sunt la vest de Marinka, care este sub controlul rusesc, și la nord-vest de Avdiivka, oraș cucerit de ruși în februarie.

UPDATE Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află luni în vizită oficială la Bruxelles, a rostit un discurs în deschiderea Conferinţei anuale privind bugetul Uniunii Europene, în care a pledat pentru un plan Marshall pentru ţara sa şi pentru Ucraina vecină, arătând că ambele au de suferit de pe urma războiului Moscovei, relatează News.ro.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Kiev, a dat asigurări luni că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în faţa Rusiei, în pofida regreselor recente ale armatei sale de pe front, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra necesităţii de a accelera livrările de arme, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Rusia, care câştigă teren în faţa forţelor ucrainene aflate în dificultate, a revendicat luni, 29 aprilie, ocuparea unui nou sat, Semenivka, situat pe frontul de est al Ucrainei unde avansează rapid, informează AFP.

UPDATE Kazahstan, unul dintre principalii aliați ai Rusiei, a decis să vândă americanilor 81 de avioane de luptă din epoca sovietică, scrie Kyiv Post.

UPDATE Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor internaţionale ca rezultat al noii ordini mondiale, informează EFE.

UPDATE Procurorii germani au anunțat luni lansarea unei anchete penale pe numele unui cetățean rus arestat sub suspiciunea că a înjunghiat mortal doi soldați ucraineni în sudul Germaniei în cursul weekendului, relatează Reuters.

UPDATE Liderul NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii Alianței Nord-Atlantice nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a precizat că fluxul de arme și muniții va crește de acum înainte, relatează Reuters. Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al NATO a purtat discuții cu președintele Volodimir Zelenski și se va adresa şi parlamentului ucrainean, Rada.

UPDATE Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa. Avioanele F-16 vor fi staționate în buncăre subterane și hangare pentru a le proteja de atacurile rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Ilia Ievlaș, scrie Newsweek.

UPDATE Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni, 29 aprilie, că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă în schimb industriei militare ruse "un sprijin incalculabil" prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică, relatează agenţia EFE.

UPDATE Eforturile firmelor ruse de a efectua plăţi pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancţiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de aceştia, au declarat patru surse pentru Reuters, scrie news.ro.

UPDATE ”Suntem încrezători că Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. Este important să fie pace și în Ucraina, dar și R.Moldova. De pacea din țara noastră va depinde pacea regională și poate pacea din întreaga lume”. Declarația a fost făcută de vicepreședinta Radei Supreme de la Kiev, Olena Kondratiuk, aflată în prima sa vizită în R.Moldova. Oficialul ucrainean a solicitat Parlamentului să condamne Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni, scrie RFI.

UPDATE În timpul unei conferințe de presă, susținute alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, președintele ucrainean a declarat că, deși SUA au început să livreze armament, procesul este unul lent și este nevoie de o accelerare a livrărilor pentru că Ucraina are nevoie de “sprijin în timp util pentru armată. Astăzi, nu văd încă nimic pozitiv în acest sens. Există livrări, ele au început ușor, acest proces trebuie accelerat”, scrie Biziday.

UPDATE Victoria Spartz, prima și singura membră a Congresului născută în Ucraina, a apărut inițial ca o susținătoare naturală a sprijinirii țării sale natale în războiul cu Rusia. Dar, când recent, când s-a supus la vot în Cameră un sprijin suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru efortul de război, ea a votat împotrivă, scrie Associated Press.

UPDATE Fermierii polonezi au anulat luni protestul de la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel o blocadă care durează de luni în şir şi care a afectat atât relaţiile bilaterale, cât şi comerţul ucrainean, scrie Mediafax.

UPDATE Poliția moldovenească va amenda persoanele care, pe 9 mai, vor purta panglica Sfântului Gheorghe, a declarat în timpul unui briefing șeful Inspectoratului General de Poliție al republicii, Viorel Cernăuțeanu.

UPDATE Ministerul de Externe al Tadjikistanului l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de ceea ce a descris ca fiind un tratament nedrept pe care Moscova îl aplică cetăţenilor tadjici, o dispută rară între cei doi aliaţi post-sovietici, relatează Reuters

UPDATE Ucraina se află într-o situație dificilă pe front, iar Kievul și o parte a analiștilor susțin că acest lucru se întâmplă și din cauză că aliații nu i-au sprijinit suficient pe ucraineni. Există însă și alte voci, inclusiv generali importanți americani și din NATO, care atrag atenția că ucrainenii nu au ascultat sfaturile consilierilor occidentali și au folosit tactici greșite, scrie Adevărul.

UPDATE Armata rusă a lansat un atac cu rachete împotriva orașului Odesa în urma căruia au fost răniți opt oameni și a izbucnit un incendiu puternic la palatul studenților de la Universitatea de Drept din oraș, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Ministerul francez al Forţelor Armate a ordonat companiilor industriale ce participă la fabricarea de rachete antiaeriene şi antibalistice Aster să acorde prioritate în producţia lor pentru aceste comenzi în raport cu altele, a anunţat luni ministrul apărării Sebastien Lecornu, scrie Newsweek.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat luni, 29 aprilie, de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, să asiste la summitul Alianţei care va avea loc în iulie la Washington, dar a avertizat că nu se aşteaptă în stadiul actual la un acord între statele membre care să permită adresarea unei invitaţii de aderare Ucrainei, transmite agenţia EFE.

UPDATE Ucraina a afirmat luni că a respins 55 de atacuri în est, în regiunea Donețk, după ce a recunoscut cu o zi înainte că situația de pe linia frontului s-a deteriorat. Armata ucraineană a transmis că a „respins 55 de atacuri” în mai multe sate la nord și la est de Novobakhmoutivka. Printre acestea se numără Otcheretyne, unde duminică au fost raportate lupte grele. Aceste sate se află la nord de orașul Adviivka, care a fost cucerit de soldații ruși în februarie. De atunci, forțele Moscovei au avansat pe frontul din regiunea Donețk, scrie AFP.

UPDATE Atacurile rusești din Ucraina au rănit șapte civili în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale la începutul zilei de luni, potrivit Kyiv Indepedent. Rusia a vizat în total nouă regiuni ucrainene - Cernihiv, Nikolaev, Lugansk, Dnipropetrovsk, Sumî, Herson, Harkov, Zaporojie și Donețk. În ultimele trei regiuni au fost raportate victime.

UPDATE Emiratele Arabe Unite și Ucraina au finalizat negocierile pentru un acord comercial bilateral, potrivit unei declarații comune publicate luni, înainte de semnarea oficială a acestuia. Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) va elimina sau va reduce taxele pentru o serie de bunuri și produse, va înlătura barierele comerciale și va facilita accesul pe piață pentru exportatorii din ambele părți, se arată în declarație. În plus, CEPA va „sprijini, de asemenea, redresarea Ucrainei și reconstrucția industriilor și a infrastructurii cheie, contribuind totodată la consolidarea lanțurilor de aprovizionare în regiunea (Orientului Mijlociu și Africii de Nord) pentru exporturi importante, cum ar fi cereale, mașini și metale”. Forțele rusești au cucerit satul Semenivka din regiunea ucraineană Donețk, a afirmat luni Ministerul Apărării de la Moscova. Duminică, ministerul rus anunțase capturarea Novobakhmutivka, un alt sat din apropierea Ocheretyne, care a devenit un punct central al luptelor din ultimele zile.

UPDATE Rusia începe convocarea rezerviștilor pe cale electronică de la 1 noiembrie 2024, iar călătoriile în străinătate vor fi restricționate pentru cei care sunt eligibili pentru serviciul militar, scrie Meduza, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters. „Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”. El a spus că tocmai a vorbit cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de asistență, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a atinge o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să distrugă planurile de război ale Rusiei. El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”.

UPDATE Progresele recente ale Rusiei la nord-vest de Avdiivka au determinat forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții tactice limitate de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka, deși aceste retrageri nu au facilitat încă obținerea rapidă de câștiguri tactice rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare. „Este puțin probabil ca forțele rusești să realizeze un avans mai profund și semnificativ din punct de vedere operațional în zonă pe termen scurt. Continuarea stabilizării pozițiilor rusești la nord-vest de Avdiivka pune comandamentul rusesc în situația de a alege între a continua să împingă spre vest către obiectivul său operațional Pokrovsk sau a încerca să se îndrepte spre nord pentru a desfășura posibile operațiuni ofensive complementare cu efortul rusesc din jurul Ceasov Iar”, a adăugat ISW.

UPDATE Previziunile și temerile ucrainenilor de săptămânile trecute privind înrăutățirea situației pe front încep să se adeverească la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat pachetul major de asistență militară, în timp ce Rusia a revendicat duminică un nou sat din Donețk, iar Comandantul șef al armatei ucrainene a recunoscut că Moscova a înregistrat „succese tactice în mai multe sectoare”.

UPDATE Marea Mediterană este „bântuită” de o flotă fantomă alcătuită din nave rusești care transportă arme și petrol, alimentând conflictul din Ucraina şi încălcând sancțiunile impuse Kremlinului. În ultimii doi ani, imediat după agresiunea împotriva Kievului, un grup de nave a început să facă naveta între portul sirian Tartus și portul rusesc Novorossisk, la Marea Neagră. Experţii de la Royal United Services Institute (RUSI), cel mai mare think-tank britanic pe probleme de apărare și securitate, le-a monitorizat mișcările și a împărtășit rezultatele cu publicaţia Il Corriere. Acea rută, redenumită „Sirian Express”, a fost folosită pentru recuperarea materialului de război rămas în Siria după intervenția rusă alături de regimul Assad, în războiul civil din țară, și direcționarea acesteia, prin intermediul căii ferate de la Novorossisk, către operațiunile de pe frontul ucrainean. În ultimele săptămâni însă ceva s-a schimbat. La sfârșitul lunii februarie, cu emițătoarele oprite, Sparta IV a părăsit portul Tartus: sub acest nume navighează o navă rusă care oficial este o navă de marfă civilă, dar care neoficial aparţine Ministerului Apărării de la Moscova. Sparta IV a ajuns în Bosfor, s-a îndreptat spre Marea Neagră, pentru ca apoi să facă stânga împrejur: un comportament a cărui singură explicație poate fi teama de a fi scufundată de marina ucraineană care navighează în acele ape.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”

Cine va prelua puterea președintelui iranian: Moartea lui Ebrahim Raisi vine într-un moment foarte tensionat în Orientul Mijlociu

missing
20 mai 2024, ora 08:17

Ca președinte al Iranului, Ebrahim Raisi era a doua cea mai puternică persoană în structura politică a Republicii Islamice, după Liderul Suprem, Ayatollahul Khomeini. Constituția iraniană prevede că, în cazul decesului președintelui, primul vicepreședinte va prelua, cu aprobarea liderului suprem, puterile și funcțiile președintelui. Vicepreședintele Mohammad Mokhber ar fi următorul în linie, scrie CNN.

Oficialii au declarat anterior că Mokhber se afla în drum spre zona în care s-a prăbușit elicopterul președintelui.

În plus, constituția prevede că cei trei șefi ai ramurilor guvernamentale - vicepreședintele, președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar - trebuie să organizeze alegeri pentru un nou lider în termen de 50 de zile de la preluarea rolului de președinte interimar de către vicepreședinte.

Prăbușirea elicopterului survine într-un moment deosebit de tensionat în Orientul Mijlociu, cu război în Gaza și la câteva săptămâni după ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete asupra Israelului, ca răspuns la un atac mortal asupra complexului său diplomatic din Damasc. Pe plan intern, clericii religioși ai Iranului se confruntă cu proteste conduse de tineri împotriva condițiilor economice înrăutățite, în urma morții Mahsei Amini în custodia notoriilor polițiști ai moralității din Iran, în 2022.

Autoritățile iraniene au lansat de atunci o represiune extinsă împotriva disidenței în răspuns la proteste. Această represiune a dus la încălcări ale drepturilor omului, unele dintre ele echivalând cu „crime împotriva umanității”, conform unui raport al Națiunilor Unite lansat în martie.

Și, deși protestele s-au oprit în mare parte pentru moment, opoziția față de conducerea clericală rămâne profund înrădăcinată printre mulți iranieni, în special tineri, care doresc reforme, locuri de muncă și o îndepărtare de la regula religioasă sufocantă.

Fost șef al justiției cu un record brutal în privința drepturilor omului, Raisi a fost ales președinte în 2021 într-un vot care a fost puternic manipulat de elita politică a Republicii Islamice, astfel încât să candideze practic necontestat. Deși este președinte, puterile sale erau umbrite de cele ale liderului suprem, Ali Khamenei, care este arbitru final al afacerilor interne și externe în Republica Islamică.

Reamintim că președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și toți ceilalți pasageri care se aflau la bordul elicopterului, ce s-a prăbușit ieri, în Azerbaidjan, au murit. Anunțul a fost făcut oficial de vicepreședintele Iranului, Mohsen Mansouri.

Președintele și alți opt pasageri probabil călătoreau cu un elicopter vechi Bell 212, care a început să fie operat la sfârșitul anilor 1960, potrivit analistului militar CNN, Cedric Leighton. El a declarat pentru Paula Newton de la CNN că dificultatea în obținerea pieselor de schimb ar fi putut juca un rol în prăbușire.

/VIDEO/ Președintele Iranului a murit. Imagini cu locul în care s-a prăbușit elicopterul, împreună cu alți oficiali

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram