/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova

30 aprilie 2024, ora 22:36

Cel puțin cinci persoane au murit, iar alte 32 au fost rănite după ce armata rusă a atacat cu rachete o instituție de învățământ dintr-un parc de pe malul mării din portul Odesa. Filmarea cu momentul atacului a fost publicată de oamenii legii.

Guvernatorul regional Oleh Kiper a precizat că opt dintre răniți se află în stare gravă, inclusiv un copil de 4 ani. Printre răniți se numără un alt copil și o femeie însărcinată. Imagini apărute online arată că acoperișul superbei clădiri, poreclite „Castelul Harry Potter”, o academie privată de drept, a fost aproape distrus în urma loviturii.

UPDATE Rusia plănuiește să vizeze Republica Moldova cu un val de așa-numite atacuri „hibride“ înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pentru UE de la sfârșitul acestui an, relatează Bloomberg, citând persoane familiare cu evaluările serviciilor secrete britanice. Londra va împărtăși informații cu autoritățile moldovenești pentru a le ajuta să facă față amenințărilor agenților ruși în următoarele luni, au spus aceste surse. Dorind să restaureze Imperiul Rus, Vladimir Putin consideră că Republica Moldova este un teritoriu care aparține de drept Moscovei. Scopul său este de a submina situația din această țară, astfel încât politicienii pro-ruși să ajungă la putere. Acest lucru nu numai că va împiedica mișcarea Moldovei către Uniunea Europeană și va prelua controlul asupra rutelor de transport, dar va crea și un nou centru de tensiune în regiune. Pentru Ucraina, un astfel de scenariu ar însemna o amenințare sporită la granițele sale sudice, ceea ce ar duce la o dispersie a forțelor țării, cât și ale Occidentului în contracararea agresiunii Rusiei, susține analistul ucrainean Volodimir Kravcenko într-un articol în Zerkalo Nedeli, scrie Ziare.com.

UPDATE Armata ucraineană, confruntată cu superioritatea trupelor ruse în materie de trupe şi armament, încearcă să oprească înaintarea rapidă a acestora din urmă la nord-vest de oraşul Avdiivka, în regiunea Doneţk, de unde localnicii fug pentru a scăpa de ocupaţia rusă, relatează marţi agenţia EFE, informează Agerpres.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să se folosească de relația personală cu omologul său chinez Xi Jinping pentru a-l convinge în timpul vizitei ce urmează să o efectueze în Franța să preseze Moscova să pună capăt războiului din Ucraina.

UPDATE Încrederea Ucrainei în aliaţii săi din NATO „a suferit o lovitură” din cauza întârzierilor şi eşecurilor în livrarea de arme pentru războiul împotriva invaziei ruse, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o discuţie cu Reuters avută în timp ce părăsea cu trenul, luni seara, Ucraina, după o vizită de o zi, transmite News.ro.

UPDATE Rusia a interzis accesul la Wikipedia, introducând în schimb propria versiune a enciclopediei online, denumită Ruviki. Decizia face parte dintr-o campanie mai largă a guvernului de a cenzura și remodela conținutul accesibil publicului, astfel încât să reflecte strict perspectiva Kremlinului.

UPDATE Deputatul rus Alexandr Khinshtein, un membru influent al partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, propune verificarea orientării sexuale a oficialilor înainte ca aceștia să fie numiți în funcții de rang înalt ale statului rus, relatează Lenta.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski crede că Ucraina nu va putea deveni membră a NATO până când nu va câștiga războiul împotriva Rusiei, notează Digi24.

UPDATE Ministrul Agriculturii din Ucraina, arestat pentru însușire ilegală de terenuri deținute de stat în valoarea de 7 milioane de dolari, a fost eliberat prompt după ce a plătit o cauțiune de aproape 2 milioane de dolari, notează B1.

UPDATE Jurnalistul american Tucker Carlson l-a intervievat pe filozoful rus Aleksandr Dughin, supranumit „creierul lui Putin”. Conversația a durat 20 de minute și clipul este disponibil pe contul lui Carlson de pe X, notează Gândul.

UPDATE Rusia a declarat marţi, 30 aprilie, că SUA sunt ipocrite prin faptul că se opun anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la Israel, dar sprijină mandatul de arestare al CPI împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a încurajat marți țările care dețin sisteme de rachete Patriot să le doneze Ucrainei, care așteaptă mai multe arme de apărare antiaeriană împotriva Rusiei, potrivit AFP.

UPDATE Toate pasajele rutiere de la frontiera dintre Polonia şi Ucraina au fost deblocate de către agricultori polonezi, ”pentru a nu face şi mai dificilă” situaţia ucrainenilor vizaţi în atacuri deosebit de intense ale armatei ruse, relatează AFP, transmite News.ro.

UPDATE Rusia lansează 2 nave de luptă în Marea Neagră care au rachete ce lovesc la 2.000 km. Ambele nave vor face parte din Flota Mării Negre care este formată din 54 de nave și 7 submarine, scrie Newsweek.

UPDATE Europa s-ar putea pregăti să creeze o umbrelă de protecție nucleară, formată din 300 de rachete balistice franceze, pentru a se apăra de Rusia, scrie The Sun.

UPDATE Europa devine din ce în ce mai dependentă de îngrășămintele rusești, așa cum a făcut anterior cu energia rusă, a declarat Svein Tore Holsether, directorul executiv al producătorului de îngrășăminte Yara International, într-un interviu pentru Financial Times (FT) publicat pe 30 aprilie.

UPDATE Trupele ruse au mai multe opțiuni tactice pentru viitoarele ofensive în apropiere de Avdiivka, dar rămâne neclar unde își vor concentra eforturile în viitorul apropiat, se arată în cea mai recentă analiză a think-tankului american Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE Ucraina a primit un impuls atât de necesar în războiul său împotriva Rusiei atunci când Congresul american a adoptat săptămâna trecută un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, amânat de mult timp.Însă, într-un interviu acordat postului CNN, Mark Herlting, general-locotenent american în rezervă, a declarat că Ucraina se confruntă în continuare cu obstacole serioase în încercarea sa de a recâștiga teritoriile cucerite de Rusia, în capul listei fiind lipsa de recruți, scrie Ziare.com.

UPDATE Estonia a acuzat Rusia că a încălcat reglementările internaţionale privind spaţiul aerian prin interferenţa cu semnale GPS, iar ministrul de Externe al ţării baltice a declarat că va aborda problema cu partenerii săi din NATO şi Uniunea Europeană. Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat suspendarea temporară a zborurilor sale către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS, care au împiedicat aterizarea a două aeronave, relatează Reuters.

UPDATE NATO se pregătește de invazia Rusiei: are loc cel mai mare exercițiu militar de aproape 40 de ani, cu 90.000 de oameni. România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, în luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE 24 presupune recuperarea unei baze militare ocupate, fiind una dintre cele mai mari operaţiuni de desant aerian din Europa de după Al Doilea Război Mondial.

UPDATE Autoritățile ucrainene doresc să asigure participarea activă a femeilor la procesul de deminare, a declarat ministrul economiei al Ucrainei, Iulia Sviridenko, justificând inițiativa prin egalitatea de gen, relatează Rador.

UPDATE În jur de 30 de ucraineni au murit încercând să treacă ilegal graniţele Ucrainei şi să evite lupta în războiul împotriva Rusiei care a început în 2022, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean pentru agenţia de presă Ukrinform. Dintre aceştia, 24 au murit încercând să ajungă în România traversând râul Tisa, relatează Reuters și News.ro.

UPDATE Autoritățile de la Kiev nu intenționează să forţeze bărbaţii cu vârstă de recrutare să se întoarcă din străinătate, a declarat marţi un oficial guvernamental de rang înalt, în pofida lipsei de soldaţi necesari pe front pentru a respinge invazia Rusiei, care durează de 26 de luni, relatează DPA, preluată de Agerpres. Anterior, Polonia și Lituania își arătaseră disponibilitatea de a susține o asemenea inițiativă.

UPDATE Rusia a susținut marți că sistemele sale de apărare aeriană au doborât șase rachete ATACMS de fabricație americană lansate de Ucraina în ultimele 24 de ore. „Zece drone ucrainene, șase rachete tactice ATACMS fabricate de Statele Unite și două bombe de aviație ghidate «Hammer» fabricate de Franța au fost doborâte de apărarea aeriană”, a afirmat ministerul rus al Apărării, fără a preciza unde au fost doborâte rachetele.

UPDATE Banca Naţională a Ucrainei (NBU) este aproape de a finaliza un amplu pachet de măsuri destinat relaxării restricţiilor ce vizează mişcările de capital, impuse în contextul războiului, în ideea de a sprijini companiile locale şi a atrage noi investiţii, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali ai băncii. După ce Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie 2022, Banca Naţională a Ucrainei a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară.

UPDATE O lovitură rusească a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte șase marți în orașul Harkov, în nord-estul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Forțele ruse au folosit bombe ghidate pentru a efectua atacul asupra orașului, potrivit informațiilor preliminare, a scris guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, pe Telegram. Atacul a avariat o clădire rezidențială într-unul dintre cartierele orașului, a precizat și primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, pe Telegram. Serviciile de urgență acționează la fața locului.

UPDATE „Întârzierile serioase în ceea ce privește sprijinul au însemnat consecințe grave pe câmpul de luptă”, a spus luni liderul NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite-surpriză la Kiev. Oficialii ucraineni spun că Rusia își adună forțele pentru o ofensivă majoră de vară, chiar dacă trupele sale obțin doar progrese minore în acest moment.

UPDATE O ucraineancă în vârstă de 98 de ani a spus că a mers 10 km pe jos sub bombardamente, cu bețe pe post de bastoane și dormind pe jos, după ce a părăsit Ocheretyne (Donețk), ocupat acum de Rusia, pentru a ajunge în zonele controlate de Kiev. Într-o înregistrare video postată de poliția ucraineană pe rețelele de socializare, femeia, identificată ca fiind Lidia Stepanivna, a spus că a mers pe jos fără mâncare sau apă și că a căzut de mai multe ori, dar „caracterul” ei a făcut-o să meargă mai departe. „Am supraviețuit acelui război (al Doilea Război Mondial) și supraviețuiesc acestui război”, a spus Stepanivna. Ministerul ucrainean de Interne a precizat într-un comunicat că femeia a fost descoperită de militarii ucraineni în cursul serii și aceștia au ăncredințat-o poliției, care a dus-o la un adăpost pentru persoanele evacuate. „Ofițerii de aplicare a legii caută rudele femeii”, a precizat ministerul, povrivit Reuters.

UPDATE Forțele rusești au obținut câștiguri tactice marginale la nord-vest și sud-vest de Avdiivka, dar nu au realizat luni progrese semnificative în direcția Avdiivka, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele rusești au posibilitatea de a alege între mai multe direcții tactice pentru viitoarele acțiuni ofensive în apropierea Avdiivka, dar rămâne neclar unde își vor concentra eforturile în viitorul apropiat, a adăugat ISW în ultima sa evaluare.

UPDATE Sophie, ducesa de Edinburgh, a vizitat luni Kievul, a anunțat Londra, marcând prima vizită a unui membru al familiei regale britanice în această țară de la invazia rusă, potrivit AFP. „Am aflat mai multe despre situație în toate realitățile sale, care, desigur, este tristă. Costul uman al războiului este foarte real și știu că toată lumea de aici îl resimte intens”, a declarat ea în cadrul unei recepții la reședința ambasadorului britanic.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 795: Atac cu drone! ISW dezvăluie planul Rusiei în Moldova, iar Kievul are vești proaste de pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă

17 mai 2024, ora 15:49

Militarii ucraineni sunt capabili să reducă numărul bombardamentelor asupra orașului Harkov, efectuate de aviația armatei de ocupație, dar pentru aceasta au nevoie de permisiunea aliaților occidentali pentru a folosi sistemele lor de apărare antiaeriană asupra țintelor aflate pe teritoriul rus. În prezent, Rusia nu are de gând să captureze Harkovul, a declarat Vladimir Putin la o conferință de presă după vizita sa în China, scrie Meduza.

Totuși, conform unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului, în ultimele săptămâni avioanele rusești au atacat tot mai des Harkovul și împrejurimile sale cu ajutorul bombelor ghidate și au lansat lovituri cu rachete, cu scopul de a slăbi apărarea ucraineană și de a forța locuitorii să părăsească orașul. Și aseară, armata rusă a continuat să terorizeze orașul. Primarul Igor Terehov spune că la Harkov s-au auzit explozii și i-a îndemnat pe locuitori să nu părăsească adăposturile și să fie precauți. Între timp, 4 avioane de război rusești de peste 117.000.000$, distruse în atacul cu drone din Crimeea, iar preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, pentru prima dată de la începutul războiului, Forțele Armate nu duc lipsă de artilerie.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că pentru prima dată, forțele armate ucrainene au suficiente obuze de artilerie. El a anunțat acest lucru vineri, 17 mai, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, scrie cotidianul rusesc Kommersant. Potrivit acestuia, acum nici o brigadă nu se plânge de lipsa obuzelor. Joi, el a spus că întreaga lume este de vină pentru ofensiva Rusiei de lângă Harkov, care nu a oferit Ucrainei suficiente arme.

UPDATE Cu 19 zile înainte ca Vladimir Putin să ordone trupelor sale să invadezeUcraina în februarie 2022, Rusia a lansat în spațiu un nou satelit experimental numit Cosmos-2553. Doi ani mai târziu, surse de spionaj americane l-au descris ca fiind prototipul unei arme nucleare anti-satelit capabile să amenințe securitatea SUA și să modifice echilibrele mondiale: arma secretă a Kremlinului despre care se vorbește la Washington cu îngrijorare crescândă de câteva luni, relatează La Repubblica.

UPDATE Statele Unite se află de mult timp într-un ”război indirect” cu Rusia, a afirmat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, în timp ce Administrația de la Beijing consideră că, prin mentalitatea specifică Războiului Rece, Washingtonul este responsabil de izbucnirea conflictului din Ucraina.

UPDATE Conform bazei de date a Parlamentului de la Kiev, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care permite unor categorii de condamnați să se înroleze în armată. De asemenea, a fost promulgată şi o lege separată care prevede majorarea amenzilor pentru cei care nu respectă regulile de mobilizare în armată, scrie Rador.

UPDATE Țările din NATO echipează Ucraina cu un număr de rachete suplimentare cu rază lungă de acțiune pe care de altfel armata acestei țări le-a folosit deja pentru a lovi aerodromurile rusești, sediile navale, podurile și alte ținte de mare valoare. Aceste rachete furnizate de Occident conferă un impuls major capacității de foc a Ucrainei. Astfel, au explicat pentru Business Insider foști ofițeri americani, aceste muniții ar putea ajuta Kievul să țintească locații esențiale pentru operațiunile Rusiei și chiar pună forțele de luptă și de sprijin ale acesteia în situația de a nu avea „unde să se ascundă”.

UPDATE Ucraina a apelat în ultimele săptămâni la o armă neobișnuită pentru a lansa atacuri cât mai adânc pe teritoriul Rusiei: un avion mic controlat de la distanță și plin de explozibili, care seamănă cu unele variante de Cessna, potrivit Business Insider.

UPDATE Ucraina a lansat în noaptea de joi spre vineri un atac masiv asupra unor instalații petroliere din regiunile din sud-vestul Rusiei, Kremlinul susținând că a neutralizat peste 100 de drone aeriene și navale, relatează AFP și Kyiv Independent.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski, într-o conversație telefonică cu premierul polonez Donald Tusk, a fost de acord să înceapă imediat pregătirea unui acord bilateral de securitate, a postat liderul ucrainean pe Twitter (X), relatează „Evropeyska Pravda”.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a cerut atacarea Estoniei cu rachete hipersonice rusești Kinjal după ce statul baltic a adoptat o lege care vizează activele rusești înghețate, informează Kommersant.

UPDATE Kievul pregăteşte trupe pentru a apăra regiunea nordică Sumy, potrivit comandantului-şef al forţelor armate ucrainene. Oleksandr Sîrski spune că se aşteaptă ca luptele să se intensifice pe măsură ce Rusia continuă să atace Harkovul - următoarea posibilă ţintă fiind Sumy, la aproximativ 170 km nord-vest, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia va răspunde cu aceeași monedă la orice comportament nuclear ambiguu din partea Occidentului, a declarat vineri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un amplu interviu acordat agenţiei oficiale de presă TASS, informează Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii, că rușii nu au ajuns la „linia concretă de apărare” și că cei care au spus că a liniile de apărare au fost străpunse în Harkov spun „prostii”. Președintele a menționat că rușii au ajuns doar la prima linie de fortificații, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Forțele Armate Ucrainene pot reduce numărul de avioane inamice care bombardează Harkovul, dar pentru a face acest lucru au nevoie de permisiunea țărilor occidentale pentru a folosi sistemele de apărare aeriană occidentale în spațiul aerian rusesc. Despre aceasta a comunicat RBK-Ucraina cu referire la un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).  Raportul confirmă faptul că, în ultimele săptămâni, avioanele rusești au atacat din ce în ce mai mult orașul Harkiv și împrejurimile lui cu bombe planor și cu diverse rachete pentru a slăbi apărarea ucraineană și a forța locuitorii să părăsească orașul, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, a declarat președintele Vladimir Putin jurnaliștilor ruși care îl însoțesc în vizita din China. Liderul de la Kremlin susține că Rusia nu a refuzat să negocieze cu Ucraina – spre deosebire de Kiev – dar și că „este necesar să înțelegem cu cine anume poate fi tratat acolo“, scrie TASS. 

UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că forțele ruseşti care avansează în regiunea Ucrainei, Harkiv creează o „zonă tampon” pentru a proteja regiunile de graniță cu Rusia, dar a spus că ocuparea orașului Harkiv nu face parte din planul actual al armatei ruse, scrie Rador.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că rușii avansează pe front în Nord, în zona Harkov, dar situația s-a stabilizat și că cel mai avansat punct al rușilor în teritoriul ucrainean este de 10 kilometri, conform RBC, scrie Mediafax.

UPDATE Un înalt diplomat rus a declarat vineri că SUA a intrat de mult într-o stare de război indirect cu Rusia și se joacă cu focul în Ucraina, comportându-se astfel încât situația să scape de sub control. Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov dintr-un interviu acordat agenției de presă de stat TASS reflectă îngrijorarea crescândă a administraţiei ruseşti cu privire la ceea ce consideră o escaladare periculoasă a Occidentului în Ucraina, în condiţiile în care forțele ruseşti avansează în mai multe locuri, scrie Rador.

UPDATE Guvernatorul regiunii Harkov a declarat vineri că forțele rusești sunt pe cale să distrugă orașul Vovchansk și avansează spre orașul Loukiantsi. Armata rusă a recurs adesea la distrugerea orașelor ucrainene pentru a le cuceri, precum Bahmut anul trecut și Avdiivka în februarie, folosind bombardamente masive pentru îndepărta forțele de apărare, notează France Presse.

UPDATE Imagini din satelit arată că o lovitură ucraineană cu arme cu rază lungă, pe care Rusia a anunțat că a interceptat-o, a distrus săptămâna aceasta trei avioane de luptă rusești și un depozit de combustibil de la baza aeriană Belbek din Crimeea, cea care apără Flota Mării Negre.

UPDATE Săptămâna viitoare, țările din G7 sunt așteptate să susțină inițiativa Uniunii Europene privind confiscarea veniturilor din activele rusești blocate în favoarea Ucrainei. Reuters a relatat aceste informații, citând surse. Se subliniază că statele din G7 vor susține propunerea UE în cadrul întâlnirii la nivel de miniștri ai finanțelor din 24 până în 25 mai 2024. Un oficial care a vorbit sub protecția anonimatului a explicat că discuțiile se vor concentra asupra utilizării veniturilor provenite din activele rusești blocate, nu asupra acestor active în sine. Totuși, se menționează că orice decizie trebuie să aibă sprijinul țărilor membre ale Uniunii Europene și o „bază legală solidă”.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkov, în condiţiile în care regiunea se află de o săptămână sub asaltul trupelor ruse, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, bombardamentele ruşilor continuă şi chiar şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit. Aflat la Harkov, Zelenski a organizat acolo o reuniune a Consiliului de Apărare, cu principalii comandanţi militari şi ai serviciilor de informaţii şi securitate.

UPDATE Noaptea trecută, dronele au lovit rafinăria de petrol din orașul rusesc Tuapse (regiunea Krasnodar). La fața locului a izbucnit un incendiu. Canalul de Telegram Astra a arătat imagini în care se vede cum focul și fumul învăluie rafinăria. Locuitorii locali susțin că atacul cu drone a vizat exact rafinăria din Tuapse. Cu toate acestea, reprezentanții cartierului general operativ local afirmă că a fost doar o „flacără ca urmare a căderii” unei drone pe teritoriul rafinăriei.

UPDATE În această noapte, Crimeea ocupată și Novorossiysk (regiunea Krasnodar) s-au confruntat cu un atac masiv al dronelor aeriene și a dronelor marine. La 01:30, oficialul instalat de Moscova la Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că militarii resping atacul dronelor aeriene cu ajutorul armelor de foc. Curând, în oraș, s-a înregistrat o cădere parțială a curentului electric. Razvojaev a explicat că aceasta se datorează opririi unei părți a echipamentului la stația electrică „Sevastopol” - conform spuselor sale, pe aceasta au căzut fragmente ale dronelor doborâte.

UPDATE Vizita lui Vladimir Putin în China este prezentată de ambele țări ca fiind o coordonare a eforturilor pașnice, în timp ce în realitate Beijingul și Moscova se pregătesc să facă față Occidentului. Despre acest lucru scrie publicația britanică The Telegraph, analizând primele declarații ale lui Putin și Xi Jinping. „În comentariile făcute în fața camerelor înainte de începerea întâlnirilor închise, cei doi lideri au vorbit despre stabilitatea globală și rezolvarea conflictelor, cum ar fi războiul din Ucraina. Dar când s-au așezat la masă pentru negocieri joi dimineață, a devenit clar că nu totul era despre pace”, se menționează în articol. Publicația subliniază faptul că în Beijing, Putin a adus în special noul său ministru al apărării, Andrei Belousov. Cu toate acestea, predecesorul său, Serghei Șoigu, care a fost transferat în Consiliul de Securitate al Rusiei, face, de asemenea, parte din delegație. Alături de conducătorii Rosatom și Roscosmos.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Reglări de conturi în pădure - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram