/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 208: Responsabil ONU: O operaţiune terestră în Rafah ar fi „o tragedie fără margini”

01 mai 2024, ora 15:53

Război în Israel, ziua 208. ONU nu este de acord cu o ofensivă militară israeliană în orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că o astfel de operațiune ar reprezenta o „escaladare intolerabilă”, potrivit Evz.ro. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicită Israelului să nu escaladeze conflictul din Gaza printr-o ofensivă în Rafah. O astfel de acțiune militară este pregătită de armata israeliană de mai multe săptămâni. Conducerea politică și militară a Israelului amână ordinul de declanșare a operațiunilor la presiunea internațională.

UPDATE Ciocniri au izbucnit miercuri la manifestaţii în favoarea Palestinei în campusul Universităţii California din Los Angeles (UCLA), între susţinători ai cauzei palestiniene şi contramanifestanţi proisraelieni, relatează AFP. Postul ABC7 anunţă că a observat persoane care se băteau cu bastoane şi care trăgeau cu focuri de artificii.

UPDATE Statele Unite sunt ‘determinate’ ca Israelul şi Hamas să încheie ‘acum’ un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ostaticilor, după aproape şapte luni de lupte în Fâşia Gaza, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, transmite AFP. ‘Chiar şi în aceste vremuri dificile, suntem determinaţi să asigurăm o încetare a focului care să aducă ostaticii acasă şi să o obţinem chiar acum. Şi singurul motiv pentru care nu s-ar realiza este Hamas’, a spus Blinken la Tel Aviv, întâlnindu-se cu preşedintele israelian Isaac Herzog. Mediatorii – Egipt, Qatar, Statele Unite – încă aşteaptă răspunsul Hamas la cea mai recentă versiune a unei oferte de armistiţiu, ce include o oprire a ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza şi eliberarea deţinuţilor palestinieni la schimb cu eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.

UPDATE Mai mulţi studenţi palestinieni au perturbat o reuniune a diplomaţilor Uniunii Europene în Cisiordania. Ei au atacat cu pietre maşinile acestora, spărgând geamul din spate al unuia dintre vehicule. Ei au protestat faţă de războiul din Gaza, conform Reuters. Diplomaţii UE din teritoriile palestiniene ocupate de Israel s-au reunit la Muzeul Palestinian, care celebrează istoria şi cultura palestiniană, în Birzeit.

UPDATE O clădire a Universităţii americane Columbia a fost ocupată de activişti pro-palestinieni, care au declanșat un conflict cu administratorii. Aceștia au început să suspende studenţi pentru că au refuzat să demonteze corturile instalate în campusul din New York, relatează Reuters. Protestatarii au intrat în Hamilton Hall - locul protestelor studenţeşti încă din anii 1960.

UPDATE Naţiunile Unite au avertizat, marţi, că un asalt israelian asupra Rafah din Fâşia Gaza este "la orizont imediat" şi că progresele "treptate" ale Israelului în ceea ce priveşte accesul ajutoarelor în enclavă nu pot fi folosite pentru a pregăti sau justifica o operaţiune, transmite Reuters.

UPDATE Analiştii consideră că, dincolo de semnificaţia sa simbolică, recunoaşterea unui stat palestinian de către mai multe ţări europene, aşteptată în luna mai, ar putea fi o pârghie în discuţiile privind soluţia celor două state, preconizată de Occident pentru a rezolva conflictul din Fâşia Gaza, transmite marţi AFP. Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni, la Riad (Arabia Saudită), că se aşteaptă ca mai multe ţări europene să anunţe recunoaşterea unilaterală în luna mai, printre care Spania, Irlanda, Belgia, Slovenia şi Malta.

UPDATE Ministrul de externe al Franţei Stephane Sejourne a cerut Israelului să îşi facă publică poziţia faţă de o propunere pe care i-a împărtăşit-o, menită să dezamorseze tensiunile dintre Israel şi Hezbollah-ul libanez susţinut de Iran, în contextul în care Parisul încearcă să acţioneze ca intermediar, transmite Reuters. Israelul şi Hezbollah s-au angajat într-o escaladare a loviturilor transfrontaliere zilnice în ultimele şase luni - în paralel cu războiul din Fâşia Gaza - iar raza şi sofisticarea lor crescândă au trezit temeri privind un conflict regional mai larg.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei
Maia Sandu va dona premiul de 25.000 de euro, „Robert Blum pentru Democraţie 2024”, primit în Germania
Maia Sandu va dona premiul de 25.000 de euro, „Robert Blum pentru Democraţie 2024”, primit în Germania

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

18 mai 2024, ora 20:35

Volodimir Zelenski a spus că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul de a cuceri orașul Harkov. „Ei și-au lansat operațiunea, care poate consta în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val", a declarat Zelenski, într-un moment în care Rusia tocmai a obținut cele mai mari câștiguri teritoriale de la sfârșitul anului 2022. El a dat totuși asigurări, într-un interviu pentru AFP, că, în pofida avansurilor rusești din ultimele zile în regiunea Harkov, situația este mai bună pentru forțele sale decât era în urmă cu o săptămână, când trupele Kremlinului au trecut granița prin surprindere.

Între timp, Rusia a acuzat sâmbătă Kievul că a atacat regiunea rusă Belgorod, situată la graniță, cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM, transmite AFP. Lipsa de forță de luptă cu care se confruntă Ucraina a atins un punct critic, iar poziția sa pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni s-a înrăutățit considerabil, pe măsură ce Rusia și-a accelerat ofensiva pentru a profita de întârzierile în transporturile de arme americane, relatează NYT. Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă, informează AFP. Trimiterea de instructori militari în Ucraina se va întâmpla la un moment dat, spune șeful Statului Major Întrunit al SUA.

UPDATE Ucraina a cerut administrației Biden să-i furnizeze informații detaliate despre obiective militare din teritoriul Rusiei și să-i permită posibilitatea de a folosi arme occidentale împotriva acestora, relatează The Insider, care citează The Wall Street Journal (WSJ) și The New York Times (NYT).

UPDATE Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul mult mediatizatei contraofensive ucrainene din vara anului 2023, potrivit lui Pasi Paroinen, analist la Black Bird Group, un grup de voluntari cu sediul în Finlanda care analizează imaginile din satelit şi conţinutul social media din timpul războiului, scrie Mediafax.

UPDATE Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea deveni un centru strategic pentru Ucraina în ceea ce privește reconstrucția și că se pregătește deja în acest sens, relatează Deutsche Welle. În cadrul unei conferințe comune cu cancelarul german Olaf Scholz, ea a subliniat că susținerea Ucraineni în lupta împotriva agresiunii rusești înseamnă și susținerea Moldovei.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin s-au declarat drept poli de stabilitate și au făcut din nou aluzii la pace în Ucraina. Cu toate acestea, unii analiști atrag atenția că războiul din Ucraina este în interesul celor două părți. Liderul de la Kremlin este considerat pe scară largă un paria din cauza agresiunii sale militare din Ucraina. Însă liderul de la Beijing vede lucrurile invers, văzându-l pe omologul său rus drept un partener-cheie pentru impunerea unei ordini mondiale care să nu fie dominată de SUA. Așadar, Xi a întins covorul roșu pentru oaspetele său rus și i-a oferit chiar și o scurtă îmbrățișare în fața camerelor de filmat, constată corespondenta BBC News la Beijing, Laura Bicker.

UPDATE Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse, relatează AFP.

UPDATE Problemele legate de vize și răcirea pieței muncii sunt cele mai recente obstacole în calea obținerii și menținerii unui loc de muncă pentru refugiații ucraineni, transmite Bloomberg.

UPDATE Fostul apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, a promis că „nu renunță niciodată” la lupta împotriva lui Vladimir Putin, astfel că „sacrificiul suprem” al regretatului lider al opoziției ruse „nu va fi în zadar”, relatează BBC. Leonid Volkov a spus că nimeni nu-l poate înlocui pe Aleksei Navalnîi, dar „toată lumea” o vede pe soția acestuia, Iulia Navalnaia, drept noul lider „carismatic” al mișcării de opoziție, deși „ea nu a vrut niciodată să fie în acest rol public”. Volkov a adăugat că moartea prietenului său lasă „o rană deschisă în inimile noastre”, precizând că „întotdeauna am știut că luptăm împotriva unui dictator nebun, fascist, care nu recunoaște nicio linie roșie”. Prietenul și aliatul lui Navalnîi a declarat la BBC că Putin „ucide mii de oameni”, indiferent dacă îi sunt adversari politici acasă, în Europa sau în Ucraina.

UPDATE În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit la Beijing, iar această vizită reflectă nu doar dependența Rusiei de China în fața sancțiunilor occidentale, ci o convergență tot mai mare de valori și priorități politice, scrie The Washington.

UPDATE Ucraina a pierdut unul dintre cei mai buni piloți ai săi, primul adjunct al comandantului unei escadrile de aviație a Forțelor Armate ale Ucrainei.După cum se precizează în mesajul Brigăzii 831 de Aviație Tactică a Forțelor Aeriene ale Ucrainei este vorba despre locotenent colonelul Denis Vasiliuk, scrie Ziare.com. Eroul a murit în timp ce efectua o misiune de luptă pe cerul ucrainean. Vasiliuk era pilot de luptă și din februarie 2022 și a efectuat zeci de misiuni de luptă. Este titular al Ordinului Curajului. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a folosit bombe ghidate franceze Hammer şi rachete antiradar americane HARM pentru atacuri în regiunea Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, relatează France-Presse, preluată Agerpres.

UPDATE O rachetă ucraineană a fost distrusă deasupra Belgorodului, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Rusia a spus că racheta tactică Tochka-U a fost lansată în jurul orei 21.15, ora locală. „Sistemele de apărare aeriană de serviciu au distrus o rachetă tactică deasupra teritoriului regiunii Belgorod”, a adăugat acesta. Belgorod a fost vizat de mai multe ori, atacurile fiind în creștere în ultimele săptămâni. 

UPDATE Forţele ruse au capturat zeci de civili dintr-un oraş din regiunea Harkov, a declarat un oficial ucrainean. Prizonierii sunt interogaţi de ruşi, mai susţin ucrainenii. Ei sunt ţinuţi în beciurile unor clădiri, potrivit Mediafax.

UPDATE Atacurile cu drone asupra infrastructurii energetice rusești au dezactivat 14% din capacitatea de rafinare a petrolului a Federației Ruse și au condus la o creștere a prețurilor interne la combustibil. Agenția Bloomberg scrie despre acest subiect, referindu-se la evaluarea Departamentului de Informații al Ministerului Apărării al SUA. 

UPDATE Forțele de securitate din Cecenia sunt acuzate de răpirea a 80-90 de persoane, dintre care 50 membre ale aceleiași familii, după publicarea unei înregistrări video cu incendierea unei mașini inscripționate cu porecla unuia dintre fiii despotului local Ramzan Kadîrov, scrie Libertatea.

UPDATE Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) în cadrul unui program de securizare a frontierei sale estice, în încercarea de a-şi consolida apărarea împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare în creştere din partea Rusiei şi a Belarusului, relatează Reuters. "Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi", adică circa 2,34 de miliarde de euro, "în securitatea noastră şi mai ales în securizarea frontierei noastre estice", a declarat Tusk, prezentând un proiect numit "Scutul estic".

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și aliat al președintelui Vladimir Putin, a vorbit despre crearea unei eventuale „zone sanitare” fie la granița cu Polonia, fie în interiorul acesteia.

UPDATE Decizia Franţei de a invita Rusia să participe la cea de-a 80-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z a alimentat tensiunile cu naţiunile aliate, în timp ce liderii se pregătesc să se adune pe plajele din Normandia pe 6 iunie, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a confiscat toate activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile unei mari bănci. Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană.

UPDATE Un avion de război al ruşilor a fost doborât în Doneţk. Ucrainenii au făcut anunţul care nu a fost confirmat de ruşi. Un avion de atac a fost doborât, a informat Brigada 110 a armatei ucrainene, potrivit Sky News. Militarii ucrainenii au mai spus că avionul a fost distrus în Doneţk. Sursa menţionată susţine că este al patrulea Su-25 care a fost doborât, adăugând că ucrainenii vor continua să atace avionele ruşilor care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei. „Cerul nostru va deveni un iad pentru piloţii ocupanţi. Va fi un coşmar pentru ei", au ameninţat ucrainenii.

UPDATE Oficialii occidentali de securitate suspectează că Rusia este responsabilă de distrugerea cablurilor submarine de internet și a conductelor de gaze naturale, de atacuri asupra căilor ferate și comploturi de a lovi complexe militare. Kremlinul a negat că s-ar afla în spatele acestor incidente, scrie Adevărul.

UPDATE Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari, aprobat în aprilie, a fost o gură de aer pentru forțele ucrainene care își apără teritoriul de ruși. Dar Ucraina nu este singurul beneficiar al acordului. Analiștii spun că SUA obțin informații neprețuite privind problemele unora dintre cele mai importante sisteme militare, relatează Busineess Insider.

UPDATE Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a blocat legea „agenţilor străini” care a provocat proteste uriaşe în ţară. Ea a spus că legea serveşte intereselor Rusiei. Totuşi, politicienii din majoritatea parlamentară pot relua procedurilor pentru a vota legea din nou, scrie Mediafax.

UPDATE Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană nu poate veni suficient de repede, în timp ce el şi tovarăşii săi se luptă pentru a opri atacurile ruseşti necruţătoare, relatează Reuters.

UPDATE Oficialii ucraineni le-au cerut omologilor americani și din NATO să ajute la antrenarea a 150.000 de noi recruți mai aproape de linia frontului pentru o desfășurare mai rapidă, dezvăluie The New York Times. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina, un pas care ar putea atrage Statele Unite și Europa mai direct în război, comentează sursa citată. 

UPDATE Zelenski a spus vineri că, „la acest moment, avem 25% din ceea ce este necesar pentru a apăra Ucraina, și mă refer la sistemele de apărare aeriană". „Putem avea trei miliarde pentru a cumpăra două (sisteme Patriot) pentru regiunea Harkov, astfel încât bombele să nu mai cadă pe soldații noștri?", a afirmat Zelenski într-un interviu pentru France Presse. „120, 130 de avioane F-16 sau alte avioane moderne. În total, avem nevoie de o flotă cu atâtea F-16 pentru a ajunge la paritate" cu Rusia, a adăugat el.

UPDATE Un atac cu drone ucrainene a ucis o persoană și a rănit o alta în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a afirmat vineri guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Gladkov a afirmat pe Telegram că drona a lovit satul Novaya Naumovka, chiar în apropierea graniței, unde cei doi locuitori îngrijeau o grădină. Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că unitățile de apărare aeriană au interceptat și distrus 14 rachete cu lansare multiplă provenind din Ucraina. 

UPDATE Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea ar fi similară celei a Nord Stream 1. Rusia şi China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze ruseşti către China.

UPDATE Ucraina reia serviciile consulare pentru bărbații apți de încorporare din străinătate. Ucraina va relua sâmbătă serviciile consulare pentru bărbații de vârstă combatantă care locuiesc în străinătate, la o lună după ce a anunțat suspendarea acestora.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1210 soldați, 13 tancuri, 43 de alte blindate de luptă, 36 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 1 avion de luptă, 65 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 814: Armă secretă, teroare la Harkov și noi explozii în Crimeea! Zelenski: Am trecut la contraofensivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: „Laundromat. Notele de plată pentru stat”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”
/VIDEO/ Surpriză! Piesa ce a câștigat Eurovision 2024, cântată în română. Dara: „Ce are talentul cu alegerile personale?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram