Foarte multe mituri sunt legate de vin în Republica Moldova, iar unul dintre ele spune că moldovenii au pe masa de Paște neapărat un Cahor. Un lucru total greșit, scrie Andrei Cibotaru pe Finewine, dacă nu ne referim, într-adevăr, la Malbec provenind din renumita regiune franceză Cahors. La noi se celebrează cu un vin licoros, numit mai nou „Pastoral”, care diferă radical de vinul de Cahors: ca soi, stil de vinificare, conținut alcoolic și zahăr, scrie sursa citată.
Legenda spune că vinul de tip „Cahor” a fost răspândit pe meleagurile noastre de țarul rus Petru I. Lui i-ar fi plăcut într-atât de mult vinul corpolent din sud vestul Franței, încât a obligat patriarhia rusă să folosească acest vin la slujirile bisericești. Ulterior, importul francez a fost substituit cu vinuri fortificate produse în Basarabia, Crimeea sau Georgia. O altă versiune sugerează că inițial Cahorul a fost introdus în rațiile marinarilor, iar de acolo a migrat și spre biserică. Așa sau altfel, vinurile noastre licoroase nu au nimic în comun cu Cahors-ul francez.
Cahors este o denumire de origine protejată în Franța și nimeni nu are dreptul să o folosească, în afara producătorilor de acolo (la fel ca în Champagne, Cognac, Jerez sau alte DOP-uri europene).
Republica Moldova are, însă, o bogată tradiție în producerea vinului licoros „Pastoral” – un vin roșu dulce, cu o concentrație mai înaltă de alcool decât în cazul vinului sec.
Potrivit legii, vinul licoros trebuie să aibă o concentrație de alcool între 15% și 22% și un minim de zaharuri naturale de 160 gr/dm3. Deci, vorbim de un vin dulce fortificat. Cea mai răspândită formă de vinificare este cea cu tratare termică. Mustul este fermentat până la o gradație alcoolică de 2%, cu încălzirea boștinei de la 55 la 70 grade Celsius, după care fermentarea este oprită, adăugându-se distilat de vin pentru a crește alcoolemia la 15-22% și a preveni re-fermentarea.
Până în 2015, era admisă infuzia alcoolului de diferite proveniențe, dar în prezent, doar distilatul de vin este permis la fabricarea „Pastoral”-ului. De menționat că dulceața vinului provine de la glucoza și fructoza naturală, fiind interzis adaosul de zaharuri în timpul vinificării.
„Pastoral” este o marcă comercială de stat, iar toți producătorii care o folosesc pe etichetă, achită contribuții în Fondul vitivinicol.