/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

02 mai 2024, ora 22:49

Rusia încearcă să străpungă linia frontului în estul Ucrainei în trei direcții, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, pe 2 mai. O rachetă balistică rusă a lovit miercuri seara târziu portul ucrainean Odesa, rănind cel puţin 13 persoane şi declanșând un incendiu de proporţii, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram, relatează Reuters. Imagini şi înregistrări video postate online arată flăcări la faţa locului şi nori mari de fum care se ridicau spre cer. Potrivit presei, ar fi fost vizat un depozit al Nova Poșta, o mare companie poștală şi de curierat. O înregistrare video arată momentul impactului cu resturi care zboară în interiorul instalației.

Pe de altă parte, un atac cu drone ucrainene a avariat infrastructura energetică și a provocat întreruperi de energie electrică în regiunea Oriol, în centrul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Andrei Klicikov, potrivit Rador. SUA a acuzat Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând astfel Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice. Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost un incident izolat și că trupele rusești folosesc agentul chimic pentru a îndepărta forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă, scrie HotNews. Kremlinul a negat acuzaţia. 

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron declară joi în The Economist că o trimitere de trupe la sol în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova ”va străpunge liniile frontului”, iar Kievul cere acest lucru, relatează AFP, informează News.ro. Macron a subliniat că, în cazul unui succes al Rusiei pe front, nu există garanții că țările vecine, inclusiv România și Republica Moldova, nu vor avea soarta Ucrainei. Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina. În acest context, Macron a declarat pentru The Economist că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, în orice caz va trebui să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune ca fiind un „semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”, transmite France24.

UPDATE China a transmis că va lua „măsurile necesare” după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale ale Rusiei prin pedepsirea companiilor chineze care ajută Moscova să facă rost de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, informează joi AFP.

UPDATE Rușii care au fugit inițial din țară, dar acum se întorc din străinătate, au contribuit la stimularea creșterii economice a Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Bloomberg.

UPDATE Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate în atacurile din aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

UPDATE Guvernul Viktor Orban, care menține relațiile cu Rusia, consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a încă 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

UPDATE Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va începe în luna iulie 2024, după o recoltă mai mică apărută ca urmare a războiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina vrea limitarea cartografierii prin satelit a teritoriului său, în contextul  îngrijorărilor cu privire la scurgerile de informații de care ar profita forțele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.

UPDATE Întârzierea Occidentului în extinderea ajutorului pentru Ucraina a întărit sentimentul de siguranță al lui Vladimir Putin. Oboseala indusă de război este palpabilă în Occident, în timp ce Rusia dispune de resurse ample, atât umane, cât și financiare. Este avertismentul lansat de Alexandra Prokopenko, sociolog și cercetător la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia.

UPDATE Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video în care afirmă că Rusia ar putea da naștere unei catastrofe nucleare din cauza dronelor kamikaze, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de apărare antiaeriană Skynex din partea Germaniei, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar, a anunțat guvernul german la 29 aprilie.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron, joi seară, la Paris, la o cină pentru a discuta despre politica Uniunii Europene și a Chinei, scrie Adevărul.

UPDATE Guvernul Elveției a transmis joi, 2 mai, că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în această țară la jumătatea lunii iunie.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi pe reţelele sale de socializare că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc în 15 şi 16 iunie summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administraţia sa pentru a cere retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit EFE și Agerpres.

UPDATE O adevărată ”Poliție Literară” a luat ființă recent în Rusia, sub masca unui ”Consiliu de experți”... Este o nouă etapă în lupta Kremlinului pentru contolul total asupra fluxului de informații, care abordează un domeniu care s-a bucurat mult timp de un statut aparte în această țară, transmite corespondentul France24.

UPDATE Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP.

UPDATE Noul ministru de Externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat într-un interviu pentru European Pravda că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, notează Digi24.

UPDATE Analiștii DeepState susțin că forțele armate rusești reușesc să avanseze pe linia frontului din Ucraina, relatează presa ucraineană. De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE Extremiştii de stânga din Facțiunea Armata Roșie (RAF) au incendiat o anexă de pe proprietatea directorului general al companiei germane din industria de apărare Rheinmetall, Armin Papperger, acuzându-l că profită de pe urma vânzărilor de arme către Ucraina, relatează Bild.

UPDATE Era de pace și prosperitate relativă de care Occidentul s-a bucurat de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit, scrie jurnalistul Tom Porter într-o analiză pentru Business Insider (BI).

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ucrainene informează, în raportul de joi dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe frontul din Ucraina încă 1.030 de militari. Astfel, de la începutul războiului, trupele ucrainene au lichidat 470.870 de invadatori ruşi. De asemenea, armata Ucrainei a doborât 348 de avioane și 325 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 7.332 (+20) de tancuri ale armatei ruse, 14.096 (+29) de vehicule blindate, 12.044 (+20) de sisteme de artilerie, 784 (+4) de sisteme de apărare antiaeriană, 1.053 de lansatoare multiple de rachete, 16.224 (+49) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 26 de nave, 1 submarin, 9.561 (+23) de drone, 2.126 de rachete de croazieră și tehnică specială (1.988), notează Rador.

UPDATE Un înalt oficial american a cerut joi Chinei şi Rusiei să se alăture declaraţiilor Statelor Unite şi ale altor ţări că numai oamenii, şi niciodată inteligenţa artificială, vor lua decizii cu privire la desfăşurarea armelor nucleare, informează Reuters.

UPDATE Comisarul parlamentar ucrainean pentru protecția limbii de stat, Taras Kremin, a raportat că, la 20 iulie 2023, în teritoriile controlate de autorităţile Ucrainei, funcționau 10.863 de instituții de învățământ preșcolar, iar limba rusă este predată ca materie separată în trei școli, notează Rador.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful departamentului de securitate cibernetică al serviciului de securitate ucrainean, după o anchetă de presă privind finanţele sale, relatează SkyNews, potrivit news.ro.

UPDATE Rusia nu are în prezent nave de război desfășurate în Marea Neagră, a declarat miercuri Marina ucraineană, la scurt timp după ce Moscova a declarat că Kievul a atacat Crimeea anexată cu rachete furnizate de SUA - folosind sisteme de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, potrivit Știripesurse.

UPDATE Acuzaţiile SUA împotriva Rusiei cu privire la folosirea armelor chimice în Ucraina sunt „odioase şi fără temei”, spune ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, citat de Tass, comentând ultimul pachet de sancţiuni anunţat de SUA. „Este ca şi cum Washingtonul nu înţelege că Rusia şi ruşii nu pot fi intimidaţi de deciziile lor”, adaugă el, acuzând SUA că „intimidează partenerii ruşi” şi că „vizează companiile naţionale de înaltă tehnologie, transport şi producţie”, cu scopul „eliminării” concurenţei de pe piaţă”, scrie Mediafax.

UPDATE Oficialii ruși au prezentat în mod regulat posibilitatea ca Rusia să lovească membrii NATO ca răspuns la ajutorul și armele pe care le-au oferit Ucrainei în războiul în curs. Într-un interviu pentru ziarul german Bild, ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski anunță previziuni sumbre, spunând că Varșovia ”nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia ne va ataca. Armata poloneză a declarat de-a lungul războiului că rachetele de croazieră ruse lansate în vestul Ucrainei au intrat în spațiul său aerian. Polonia „nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia atacă, dar va pierde în cele din urmă, deoarece este mult mai slabă decât Occidentul”, a spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit ziare.com.

UPDATE Deși președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru un război fără sfârșit, amploarea pierderilor recente ale Rusiei, doar pentru victorii mărunte, și situația jenantă de a nu putea opri atacurile Kievului pe propriul teritoriu înseamnă că lui îi lipsește o rută evidentă spre victorie, scrie „Financial Times“.Chiar dacă Trump ar câștiga în noiembrie, acest lucru nu-i garantează lui Putin un deznodământ satisfăcător. Trump va vrea să vină cu un plan de pace propriu, dar, din ce scrie presa, Putin îi va găsi detaliile la fel de inacceptabile ca și Zelenski. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin e nevoit să analizeze acum posibilitatea ca sorții să favorizeze din nou Ucraina, conchide Financial Times, citat de Ziare.com.

UPDATE Politicienii spun că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace NATO, spun experții. În schimb, președintele rus vrea să slăbească și să submineze NATO din interior, cred analiștii, transmite Business Insider.

UPDATE Un atac cu dronă a avariat infrastructura energetică din regiunile rusești Oryol și Kursk, au anunțat miercuri seară oficialii ruși, notează The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, a anunțat în jurul orei locale 23:00 că un atac cu drone ucrainene a avariat liniile electrice din satul Ponyri, întrerupând alimentarea cu energie electrică a zonei. Câteva ore mai târziu, guvernatorul regiunii Oryol, Andrey Klychkov, a raportat că dronele doborâte au avariat instalații energetice în districtele Glazunovsky și Sverdlovsky. Ulterior, curentul electric a fost întrerupt într-o serie de gospodării.

UPDATE Pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina, la Cernăuţi, în vestul ţării, va fi amenajată o groapă comună pentru 16 soldaţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei, care au fost ucişi într-un raid aerian, la 11 martie 2022, în Ludvinivka, în regiunea Kiev, relatează Ukrainskaia Pravda. Cu ajutorul experţilor ucraineni şi străini, au fost identificate 16 nume din cei 19 morţi din atacul din 2022. Rudele victimelor au decis să amenajeze o groapă comună, deoarece soldaţii au servit împreună în aceeaşi unitate a Forţelor Armate ale Ucrainei - Brigada a 10-a de asalt de munte „Edelweiss”. La groapa comună va fi instalat un copac simbolic cu ouă de Paşte. Consiliul oraşului Cernăuţi a transmis că oamenii pot aduce un ou de Paşte pictat, cu o panglică ataşată, pentru a-i onora pe cei căzuţi.

UPDATE Concomitent cu războiul din Ucraina, Moscova recurge la acțiuni ascunse care pot provoca mari probleme în țările din Europa. Un vecin NATO al Rusiei a acuzat Kremlinul de o mutare din umbră a lui Putin, care încalcă reglementările internaționale privind spațiul aerian. Un incident grav s-a produs în Estonia, care a fost supusă unor interferențe ale Rusiei care au dus la probleme cu semnalul GPS, afectând zborurile aeriene. Acest eveniment alertează Europa, privind un posibil război hibrid al Rusiei, cu repercusiuni periculoase.Astfel, compania Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor aeriene către Tartu, un oraș din estul Estoniei, pentru o lună, din cauza perturbărilor semnalelor GPS, care au împiedicat aterizarea a două avioane, potrivit Reuters, citat de Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina din februarie 2022, unele țări s-au poziționat diferit față de afacerile și legăturile cu Moscova. Sancțiunile occidentale au lovit economia Kremlinului, însă acum comerțul Turciei cu Rusia a căzut cu 33% după presiunea Statelor Unite, în primele trei luni ale anului 2024. Trezoreria SUA poate lovi băncile turcești cu sancțiuni secundare dacă acestea sunt implicate în exporturile folosite în războiul din Ucraina.Exporturile turcești către Rusia au scăzut la începutul anului 2024, sugerând că o represiune din SUA asupra comerțului cu mărfuri pe care Moscova le folosește în războiul său din Ucraina începe să dea roade, potrivit Financial Times.Exporturile din Turcia către Rusia au scăzut cu o treime în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, la 2,1 miliarde de dolari, conform calculelor bazate pe datele Institutului de Statistică din Turcia, potrivit Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul

16 mai 2024, ora 22:20

Forțele ucrainene au reușit în timpul zilei să stabilizeze situația din regiunea Harkov, pe fondul încercărilor trupelor ruse de a sparge apărarea ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski miercuri, în discursul său video adresat națiunii. Liderul ucrainean a adăugat că autoritățile monitorizează în mod constant activitățile de luptă în toate zonele de pe linia frontului și că forțele ucrainene au distrus trupele ruse prin „toate mijloacele” avute la dispoziție. „Situația este foarte gravă”, a spus Zelenski în cadrul unui interviu cu jurnaliștii de la ABC News. „Nu ne permitem să pierdem Harkov”, spune președintele Ucrainei.

Între timp, armata rusă a atacat din nou o zonă de clădiri rezidențiale din Harkov. Șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov, spune că o clădire cu 5 etaje a fost avariată, iar doi bărbați au fost răniți. Rusia nu are suficiente forţe pentru o pătrundere strategică în Harkov, a declarat comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, scrie Sky News. Totodată, Ministerul Apărării Naţionale din România a anunţat, joi, că o dronă a fost găsită, în februarie, în judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nici muniţie, mai precizează MApN. 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi, 16 mai 2024, orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, într-o încercare de a întări moralul trupelor care se confruntă cu o nouă ofensivă lansată de armata rusă, potrivit Reuters.

UPDATE Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să „joace pe două terenuri”, adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană, consemnează AFP, citată de Agerpres. China „nu poate juca pe două terenuri şi să dorească relaţii (mai bune) cu Europa şi cu alte ţări (occidentale), în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană”, a indicat oficialul american, făcând referire la războiul declanşat prin invazia rusă în Ucraina.

UPDATE Atac cu drone ucrainene în Rusia. Serviciile de informații ucrainene au lansat un atac cu drone asupra unei importante uzine de apărare din Tula, Rusia, responsabilă pentru crearea de arme și muniții pentru forțele terestre, scrie Newsweek.

UPDATE Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne, aduce acuzații grave armatei ruse și spune că mai mulți civili din oraşul Vovceansk, regiunea Harkov, sunt ținuți captivi sau sunt executați, transmite AFP.

UPDATE Turcia „deghizează” petrolul rusesc ca fiind al său și îl exportă în UE, aducând profituri de miliarde Rusiei, dezvăluie Politico. Potrivit cercetărilor Centrului pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), precum și rapoartelor independente ale Politico, petrolul rus pare să intre în masă în UE prin Turcia.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au susţinut joi că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială, anunțând că vor să evite „o nouă escaladare” a conflictului din Ucraina, informează AFP.

 

UPDATE Rusia a declarat joi „indezirabilă” media de opoziţie SOTA, o măsură ce expune angajaţii acesteia la pedepse aspre şi interzice de facto activităţile sale în această ţară, unde orice voce disidentă este zdrobită după atacul declanşat împotriva Ucrainei, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Chinezii au o părere bună despre președintele rus. Un lider „carismatic”, cu care trebuie să discuţi, „fie că îţi place sau nu”, au spus unii dintre ei, intervievați joi pe străzile din Beijing, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Primul politician transgender din Rusia a declarat, joi, că a revenit la genul atribuit la naștere, un anunț surpriză în contextul represiunii cu care se confruntă comunitatea LGBT+ din țară, relatează The Moscow Times.  

UPDATE Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat un parteneriat „fără limite” pentru aprofundarea alianeței între cele două țări. Acest lucru a avut sens pentru cei doi, în lupta lor ideologică împotriva Occidentului, arată o analiză a BBC, în contextul în care Xi și Putin au o întrevedere în aceste zile la Beijing.

UPDATE „Regimul de la Kiev trage Statele Unite și țările europene într-un mare război”, a declarat Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, care este un apropiat al lui Putin și membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. Declarația oficialului rus reflectă îngrijorările Moscovei cu privire la extinderea conflictului și implicarea directă a Occidentului, ceea ce ar putea transforma conflictul regional într-un război global. Aceste declarații subliniază necesitatea unei diplomații active și a dialogului pentru a preveni escaladarea situației, scrie Adevărul.

UPDATE Rebelii ruși, care de la începutul războiului au susținut că se opun Kremlinului realizând mai multe atacuri transfrontaliere, au fost trimiși acum de Ucraina să consolideze apărarea împotriva unei incursiuni terestre rusești în regiunea Harkov. Comandantul adjunct al Legiunii Libertatea Rusiei susține că, de la începutul războiului, luptătorii Kremlinului au devenit mai inovatori, relatează Reuters.

UPDATE Ataşatul militar al ambasadei Regatului Unit la Moscova a fost declarat joi, 16 mai, "persona non grata" de către Rusia ca măsură de retorsiune după expulzarea săptămâna trecută a ataşatului militar rus de la Londra, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţiile Reuters şi AFP.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, joi, că izbânda Ucrainei este un lucru bun pentru întreaga planetă, ţara aflată în război având nevoie de sisteme de apărare antiaeriană performante. Geoană a mai afirmat că dacă România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patiot este o decizie pur internă, însă oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca România să devină o ţintă suplimentară pentru Rusia, relatează News.ro.

UPDATE Statele Unite au anunţat joi sancţiuni împotriva a două persoane şi trei firme ruseşti pentru facilitarea transferurilor de arme între Rusia şi Coreea de Nord, inclusiv rachete balistice, scrie Reuters.

UPDATE Președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au apărat, joi, axa Beijing-Moscova, un factor "de stabilitate" și "de pace" în lume, după cum s-au exprimat cei doi lideri. Vladimir Putin a ajuns joi la Beijing pentru o vizită de două zile. Este prima călătorie pe care o face după realegerea sa, în martie și a doua pe care o face în China în mai puțin de 6 luni. Vladimir Putin speră să beneficieze, în continuare, de susținerea Chinei în ceea ce privește războiul pe care îl duce în Ucraina, notează RFI.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, la Radio Europa FM, că ţările membre ale Alianţei vor ajunge „în timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stoltenberg înainte de summitul care va avea loc în luna iulie, la Washington. În ce privește candidatura președintelui Klaus Iohannis, Geoană a precizat că decizia aparține țărilor aliate. 

UPDATE Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Skai, transmite DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, joi, la Beijing, omologului său rus Vladimir Putin că China şi Rusia vor „apăra dreptatea în lume”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE. „În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au întărit şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume”, a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin. „Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume”, a spus Xi în faţa lui Putin. Potrivit Reuters, Xi a insistat totodată că China şi Rusia nu au ajuns uşor la relaţiile pe care le au în prezent şi că acestea ar trebui să fie preţuite şi îngrijite de ambele părţi.

UPDATE Elveţia a primit până în prezent peste 50 de confirmări din partea celor peste 160 de delegaţii pe care le-a invitat să participe la un summit care va avea loc la mijlocul lunii iunie și care, speră, Berna, va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina, a anunţat preşedinta elveţiană Viola Amherd, potrivit Reuters. State din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu se numără printre cele care au confirmat că vor lua parte la conferinţă, iar aproximativ jumătate dintre ţările ce au confirmat participarea sunt state europene, potrivit preşedintei Viola Amherd, care a precizat că ar mai putea surveni până în ultimul moment schimbări în lista participanţilor. Rusia nu a fost invitată la conferinţă şi a transmis de altfel că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei, şi a estimat prin urmare că fără participarea ei o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

UPDATE Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă (ora locală) la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat. Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale de apărare aeriană au distrus cinci rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care armata ucraineană le-a lansat peste noapte spre Crimeea, transmite Reuters. Ministerul nu a furnizat nicio dovadă că Ucraina a folosit sistemele de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, furnizate de SUA, despre care Washingtonul a declarat la începutul acestei săptămâni că au ajuns deja la forțele ucrainene. Guvernatorul instalat de Rusia în Sevastopol din peninsula Crimeea a declarat că mai multe case rezidențiale și mașini au fost avariate, dar niciun om nu a fost rănit. În ultima vreme, Moscova a afirmat deseori, fără a furniza dovezi, că Ucraina a început să folosească ATACMS furnizate de SUA.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a lăudat sprijinul acordat de China în timpul războiului din Ucraina. Înainte de sosirea sa la Beijing pentru o vizită oficială, agenția de presă de stat chineză Xinhua a publicat un lung interviu cu liderul de la Kremlin, în care acesta a descris întâlnirea cu Xi Jinping drept un „dialog între prieteni vechi”.De asemenea, el a laudat China pentru inițiativele sale pentru „rezolvarea crizei din Ucraina”, potrivit The Guardian. Beijingul face importante importuri de petrol și gaze rusești, în timp ce comerțul dintre cele două țări a crescut. În interviul acordat Xinhua, Putin a criticat „elitele occidentale” în eforturile lor de a „izola și slăbi” Rusia.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 811: Lupte grele la Harkov, vizită-surpriză și bombe în cutii de ceai. SUA: Putin e disperat
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram