Guvernul caută investitori. Deși cifrele arată o creștere a volumului investițiilor străine, țara noastră este codașa spațiului european. Autoritățile își propun să convingă cât mai multe companii din afară să vină în Moldova, mai ales că o creștere economică semnificativă este vitală pentru următorii ani. Acum principalele temeri ale businessmanilor străini sunt legate de războiul din Ucraina, dar și de unele prevederi din legislația noastră. Subiectul a fost dezbătut în cadrul unei misiuni de afaceri a companiilor din România în țara noastră.
„Avem nevoie de o creștere economică, noi suntem la coada Europei, eu nu cred că noi merităm acest loc. Noi putem mult mai bine, noi suntem un popor muncitor, cu oameni foarte antreprenoriali și foarte inventivi, dar ei au nevoie de un mediu mult mai prielnic, o creștere de 8-10% anual, pentru perioada următorilor ani e complicat, nu e ușor să menții așa o creștere, dar exact asta ar trebui să ne fie ținta.” , ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
Potrivit ultimelor date ale Băncii Naționale, în anul 2022, cele mai multe investiţii au ajuns în Moldova din Cipru. Pe locul doi este Rusia, iar pe a treia poziție - România. Datele BNM arată că din 2016 şi până în 2022, volumul investiţiilor româneşti în economia Republicii Moldova practic s-a triplat. Cel mai mai mult s-a resimțit acest lucru în sectorul energetic.
„Energia, un pilon important. Fără eforturile pe care România le-a făcut în ultima perioadă, în ultimii ani, de interconectare, de a putea susține Republica Moldova cu energie, probabil că lucrurile ar fi fost mult mai complicate, dar așa este unul dintre pilonii care ne dau siguranță că investind în Republica Moldova, vom avea acces la resurse energetice.”, ministrul Economiei în România, Ștefan-Radu Oprea.
Totuși, principalele temeri ale antreprenorilor străini țin de războiul provocat de Federația Rusă în țara vecină, dar și de cadrul legislativ.
„Rezerve am din cauza necunoscutului și al legislației. Cele două guverne, dacă comunică bine sau mai puțin bine, în realitate ar trebui să dea niștemăsuri aplicate pentru noi, antreprenorii români, antreprenorii de aici, să ne ajute să fim în contact ți să putem face un business.”, antreprenor român, Alin Lădaru.
„Pot să zic că este o tendință pozitivă, cu un optimism moderat, dat fiind un context regional mai complicat actualmente, dar cu sigurață se păstrează, totuși, o tendințp moderat pozitivă. Cu siguranță nu poate să nu lase o amprentă situația din regiune, este o îngrijorare, dar cu certitudine nu este un factor care induce o decizie negativă de a investi.”, președinte AmCham Moldova, Alexandru Gozun.
Autoritățile își propun să atragă investitori din alte state, inclusiv prin stimulente financiare.
„Este vorba despre facilități financiare pe care le oferă guvernele, mă refer la Guvernul Republicii Moldova, Guvernul României, dar și Guvernul Statelor Unite prin agențiile specializate pentru investitorii care vin aici și investesc”, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Potrivit ultimului studiu elaborat de Asociația Investitorilor Străini, în 2022, investițiile străine în Republica Moldova au crescut cu 50% față de anul 2021 și cu aproximativ 16% față de nivelul din 2019. Totuși, aceleași date arată că țara noastră ocupă ultimul loc în rândul statelor din Europa de Est după sumele de bani pe care le-au adus străinii în economie.