Doar jumătate din cei 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău (CAC) au acceptat să treacă filtrul integrității. Anunțul a fost făcut de Comisia Vetting, la o zi după ce 20 de judecători și-au depus cererile de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Plecările în masă de la CAC ar putea crea un blocaj în examinarea dosarelor și luarea unor decizii definitive, crede șefa Procuraturii Anticorupție, invitată aseară la „Cutia Neagră”.
„Cu toții ne dorim sentințe definitive, inclusiv cu închisoare și confiscări, asta înseamnă o CAC funcțională, pentru că CAC emite decizia executorie și dacă nu avem suficienți judecători la CAC asta e posibil sa dureze și mai mult până ajungem la finalitate la nivelul de apel. Asta înseamna că va dura și mai mult să avem decizii definitive. Nu o să avem succes dacă nu o să fie suficienți judecători, care să poată examina dosare voluminoase și complexe”, a declarat Veronica Dragalin.
Comisia Vetting a anunțat pe 11 aprilie că începe evaluarea Curților de Apel și a expediat notificări pentru 40 de judecători ai Curții de Apel Chișinău, pe care i-a informat cu privire la inițierea procedurii de evaluare, conform criteriilor de integritate financiară și etică.
După procesarea corespondenței cu subiecții, Comisia anunță că intră în următoarea etapă a evaluării, cea a colectării de date, cu 20 din cei 40 de judecători CAC notificați.
În perioada care urmează, Comisia va colecta informații relevante pentru evaluare, având acces la sistemele informaționale cu datele necesare pentru realizarea procesului de verificare și va solicita informații de la entități publice și private. De asemenea, Comisia poate primi și analiza informații transmise anonim care vizează subiecții sau alte persoane implicate în evaluare, cu condiția ca acestea să fie specifice, relevante și suficient de întemeiate pentru a fi verificate.
Subiecții evaluării vor fi examinați de Comisie în două complete formate din trei membri.
Amintim că cererile de demisie a 17 judecători de la Curtea de Apel Chișinău au fost introduse pe agenda ședinței din 7 mai a CSM. Solicitat de TV8, președintele CSM, Sergiu Caraman a menționat că, după aprobarea cererilor de demisie a celor 17 judecători, situația de la Curtea de Apel va deveni una complicată întrucât, în instituție vor rămâne să activeze 20 de judecători.
Membrii CSM iau în calcul transferul judecătorilor de la alte judecătorii: „Evident că lucrurile la Curtea de Apel se complică tare și evident că lucrurile pot fi ameliorate reieșind din competențele care sunt atribuite CSM, pentru că CSM are competența de a transfera temporar judecători de la primele instanțe la Curtea de Apel”.
Vettingul, organizat de Comisia de Evaluare, este procesul de verificare a integrității unor categorii de judecători și a candidaților ce aspiră la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii și în Colegiile CSM, de către un organ ad-hoc, format din experți naționali și străini. Comisia Vetting analizează și stabilește dacă subiecții au avut un comportament compatibil cu etica profesională pe parcursul activității, dacă au adoptat sau nu acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă și-au declarat onest averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor. Legea prevede că judecătorii care nu vor să treacă evaluarea externă au dreptul să plece din sistem.
Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.