Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 958: Atac la Odesa, oraș în pericol și condiția lui Harris. Dezvăluire: Când va încheia Putin războiul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 212: Foamete în Gaza și protest la Tel Aviv. Israelul este dispus la un acord cu Hamas

05 mai 2024, ora 12:50

Război în Israel, ziua 212. Israelul este dispus să-l elibereze pe Marwan Barghoutti într-un posibil acord cu Hamas. Mai exact, publicația saudită Asharq News relatează că Israelul este de acord să-l elibereze liderul palestinian întemnițat, Marwan Barghoutti, ca parte a unui acord cu Hamas. Totodată, un reprezentant Hamas a declarat pentru AFP că mişcarea palestiniană, care negociază în prezent un armistiţiu în Fâşia Gaza la Cairo, nu va accepta „sub nicio formă un acord care să nu prevadă în mod explicit încheierea războiului”, scrie AFP.

Între timp, nordul Fâşiei Gaza este afectat de o ”veritabilă foamete”, care progresează către sudul teritoriului palestinian, a avertizat directoarea Programului Alimentar Mondial (PAM), Cindy McCain, transmite sâmbătă AFP. Zeci de mii de israelieni s-au adunat la Tel Aviv la un protest împotriva lui Netanyahu, cerând un acord pentru aducerea ostaticilor acasă și scandând „războiul nu este sfânt, viața este”, unii acuzându-l pe premierul Benjamin Netanyahu că urmărește să prelungească artificial conflictul din Gaza, informează BBC.

UPDATE O fată israeliană care a fost ținută ostatică de Hamas timp de aproape două luni după atacul din 7 octombrie a dezvăluit că răpitorul ei i-a spus că nu îi va da drumul pentru că vrea să o ia de nevastă și să aibă copii cu ea. În ziua a 14-a de la răpire, i-a dat un inel, a povestit fata care a adăugat că a trăit permanent cu teroarea că la un moment dat va fi împușcată în cap, scrie Digi24.

UPDATE În 2023, Franța a înregistrat cea mai mare creștere a incidentelor antisemite înregistrate dintre toate țările cu statistici fiabile, potrivit datelor publicate într-un nou raport care avertizează că tendințele actuale ar putea amenința însăși „capacitatea de a duce o viață evreiască în Occident”, relatează Times of Israel.

UPDATE Un lider al organizaţiei militante Jihad Islamic a fost ucis într-un atac aerian în sudul Fâşiei Gaza, informează duminică dpa, transmite Agerpres.

UPDATE Cel puţin trei sinagogi şi un muzeu din New York au primit, sâmbătă, ameninţări cu bombă, dar niciuna nu a fost considerată credibilă de către Departamentul de Poliţie din New York, potrivit unui oficial al oraşului şi poliţiei, potrivit news.

UPDATE Forţele israeliene au ucis cinci palestinieni într-un raid desfăşurat în timpul nopţii într-un sat din apropierea oraşului Tulkarm din Cisiordania ocupată, au anunţat sâmbătă Ministerul palestinian al Sănătăţii şi armata israeliană, potrivit Reuters.

UPDATE Protestele împotriva guvernului și în sprijinul unui acord de eliberare a ostaticilor sunt de așteptat să aibă loc în Israel sâmbătă seara, deoarece au apărut rapoarte despre un potențial acord cu Hamas. Principala demonstrație, care solicită alegeri anticipate, va avea loc la Kaplan Junction din Tel Aviv, alături de o adunare organizată de Forumul Ostaticilor în piața Muzeului de Artă din Tel Aviv, cunoscută sub numele de Piața Ostaticilor. Familiile ostaticilor vor organiza, de asemenea, un protest în fața Ministerului israelian al Apărării din Tel Aviv, în timp ce alte demonstrații sunt planificate în Cezareea, Haifa, Ierusalim și diferite locații din întreaga țară.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul cu privire la unitățile militare israeliene care au comis încălcări ale drepturilor omului. Mai exact, potrivit unui raport al Al-Monitor, oficialii spun că Departamentul de Stat al SUA a notificat Congresul despre patru unități militare israeliene care au fost supuse sancțiunilor din cauza încălcărilor grave ale drepturilor omului, dar care de atunci au fost remediate. Aceștia sunt: Batalionul Shimshon al Brigăzii Kfir, Batalionul Shahar al Brigăzii de Căutare și Salvare, unitatea care aparține Poliției de Frontieră a armatei și filiala COGAT din Cisiordania. Batalionul Netzah Yehuda este în prezent în curs de revizuire pentru posibile sancțiuni.

UPDATE Ministrul Benny Gantz a spus că Hamas nu a dat încă un răspuns oficial la propunerea egipteană pentru un acord pentru ostatici, iar dacă Hamas o acceptă, cabinetul de război se va reuni pentru a discuta chestiunea. „Sugerez „surselor politice” și tuturor factorilor de decizie să aștepte actualizări oficiale, să acționeze calm și să nu cadă în isterie din motive politice”, a spus el.

UPDATE Qatar ar putea închide biroul politic al Hamas ca parte a unei revizuiri mai ample a rolului său de mediator în război, potrivit unui oficial familiarizat cu reevaluarea guvernului Qatar. Mai exact, Qatar a declarat că își reevaluează rolul de mediator în discuțiile indirecte dintre Israel și Hamas, invocând îngrijorarea că eforturile sale sunt subminate de politicienii care doresc să câștige puncte. Nu se știe încă dacă i se va cere să părăsească Doha dacă guvernul Qatar decide să închidă biroul grupării Hamas.

UPDATE Conducerea Hamas a aprobat punerea în aplicare a primei faze a acordului privind ostaticii, potrivit unui oficial de rang înalt al Hamas, anunță The Jerusalem Post. Hamas va anunța în curând că a fost de acord cu propunerea de mediere egipteană, potrivit presei arabe de sâmbătă. Canalul egiptean „Al-Rad” a relatat că Hamas a renunțat la condiția de încetare a luptelor în prima fază a unui acord privind ostaticii. Potrivit raportului, Hamas a renunțat la această condiție în prima etapă de mediere, cu garanțiile mediatorilor de ostatici.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 210: Tensiuni pe axa Turcia - Israel. Încă un ostatic israelian a murit în Fâșia Gaza
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 211: Cel mai mare număr de jurnaliști uciși în conflict. Invazia în Rafah, o „baie de sânge”
/VIDEO/ Când vom avea pensii private? Autoritățile sunt pe punctul de a autoriza un administrator
/VIDEO/ Când vom avea pensii private? Autoritățile sunt pe punctul de a autoriza un administrator
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Primul mesaj al trimisului lui Putin, la Chișinău. Ozerov a participat la o slujbă
/VIDEO/ Primul mesaj al trimisului lui Putin, la Chișinău. Ozerov a participat la o slujbă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Cine sunt cei 5 politicieni pro-ruși din Moldova care l-au felicitat pe Putin cu ocazia zilei de naștere
/VIDEO/ Cine sunt cei 5 politicieni pro-ruși din Moldova care l-au felicitat pe Putin cu ocazia zilei de naștere

Putin se va întâlni cu președintele Iranului. Situația din Orientul Mijlociu, pe ordinea de zi

missing
08 octombrie 2024, ora 09:53

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cel al Iranului, Masud Pazeshkian, se vor întâlni pentru prima dată, vineri, în cadrul unui forum din capitala Turkmenistanului, Așhabad. Informația a fost anunțată luni de către Kremlin, transmite Agerpres.

„Această întrevedere este de mare importanță atât pentru discutarea problemelor bilaterale, cât și pentru discutarea deteriorării dramatice a situației în Orientul Mijlociu”, a declarat Iuri Ușakov, consilierul pe relații externe al Kremlinului, pentru presa locală.

Într-o declarație separată pentru TASS, citată de Reuters, Ușakov a spus că Putin nu are în plan o întâlnire cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Anterior, Moscova și Teheranul au condamnat atât atacurile israeliene împotriva Fâșiei Gaza, cât și bombardamentele împotriva teritoriilor libaneze și siriene. Totuși, Kremlinul s-a abținut să critice lansarea de rachete iraniene împotriva Israelului.

La mijlocul lunii septembrie, Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cu Iranul imediat după ce Occidentul a aprobat noi sancțiuni împotriva Teheranului, acuzându-l de furnizarea de rachete balistice Moscovei.

Cu puțin timp înainte, Putin l-a primit la Sankt-Petersburg pe secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, prilej cu care a subliniat că, de la preluarea mandatului noului președinte iranian, „nu a existat nicio schimbare în relațiile cu Rusia”.

Consilierul pe relații externe al Kremlinului, de asemenea, a confirmat că Putin și Pezeshkian se vor întâlni în cadrul summitului BRICS de la Kazan, în perioada 22-24 octombrie.

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.