Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 935: Atac în Rusia, bloc bombardat la Harkov și prognoza lui Budanov. ISW: Kievul avansează la Kursk

Ziua Internațională a Ochelarilor de Soare! Care îți pot afecta vederea și cum îi alegem pe cei potriviți

missing
27 iunie 2024, ora 15:12

Ziua Internațională a Ochelarilor de Soare are loc pe 27 iunie, pentru a ajuta la promovarea si importanta purtării ochelarilor de soare. Odată cu venirea sezonului cald, soarele începe să strălucească mai puternic, motiv pentru care este esențial să ne protejăm ochii de razele ultraviolete care sunt dăunătoare. Principala modalitate prin care ne putem proteja vederea de razele solare o reprezintă ochelarii de soare, care au în spate o istorie care datează de sute de ani, notează Libertatea.

Scopul utilizării acestora a evoluat în timp, asemenea formelor, tehnologiilor și modelelor dezvoltate. Astăzi, ochelarii de soare sunt percepuți în primul rând ca un accesoriu „trendy” al outfit-ului nostru, mai ales pe timpul verii, dar și o necesitate pentru sănătatea ochilor noștri. Dincolo de beneficiile pe care aceștia le oferă, pe buzele multor oameni persistă o întrebare, și anume dacă purtarea ochelarilor de protecție ne poate afecta vederea. La această întrebare ne-am propus să răspundem în cele ce urmează.

Ochelarii de soare și rolul lor 

Ochelarii de soare sunt considerați un accesoriu elegant cu care ne completăm ținutele de zi cu zi. Însă, în același timp, sunt și o necesitate deoarece, cu ajutorul lor, ne protejăm ochii împotriva luminii intense a soarelui mai ales pe timpul verii, potrivit Aoeyeweaer. Cu toate acestea, ochelarii de soare pot fi nefolositori și chiar periculoși, iar purtarea lor în anumite condiții ne poate afecta vederea. În timp ce unele persoane nu poartă niciodată ochelari de soare, altele îi poartă prea puțin și chiar uită de ei în situatii în care chiar ar fi nevoie. 

Pe de altă parte, există oameni care poartă în exces ochelarii de soare, în medii și în anumite situații în care nu este nevoie, de multe ori doar de dragul de a avea un accesoriu în plus care să le completeze aspectul general. Purtarea acestora atunci când nu este nevoie poate să aibă pe termen lung efecte dăunătoare pentru sănătate. Explorând știința din spatele protecției împotriva razelor ultraviolete, a calității lentilelor și a utilizării corecte a acestora, îți vom face câteva recomandări pentru a putea lua cea mai bună decizie în ceea ce privește sănătatea ochilor tăi.

Cum ne afectează vederea razele de soare 

Expunerea directă și pe termen îndelungat la lumina razelor de soare poate prezenta o serie de riscuri semnificative pentru vederea și sănătatea ochilor. Așa cum utilizarea cremelor de protecție solară este recomandată pentru a ne proteja pielea, la fel de important este să înțelegem că și ochii au nevoie de protecție împotriva razelor ultraviolete. Lumina soarelui poate să ne afecteze ochii în mai multe moduri. 

Nu numai că aceasta poate provoca un disconfort imediat evident ori oboseală oculară, însă expunerea prelungită la „ultraviolete” poate să provoace apariția unor afecțiuni oculare grave care se dezvoltă în timp, cum ar fi arsurile solare corneene, cataractă, fotokeratită, pterigion, cancer de pleoape și multe altele, mai precizează sursa citată anterior, aflăm de pe site-ul WebMD. Printre cele mai des întâlnite simptome ale leziunilor oculare cauzate de lumina puternică a soarelui se numără vedere încețoșată, senzație de zgârieturi sau de nisip în ochi, lăcrimare sau ochi înlăcrimați, roșeață sau durere, sensibilitate la lumină, halouri (n.n. – cercuri sau inele luminoase în jurul luminii), umflarea ochilor, pleoape tremurânde și chiar pierderea temporară a vederii, aceasta din urmă, rar ce-i drept.

De ce să nu porți excesiv ochelarii de soare 

Cu toate că ochelarii de soare sunt, așa cum spuneam, obiecte importante cu ajutorul cărora ne protejăm ochii, aceștia ar trebui purtați doar în anumite situații. Asta pentru că purtarea lor excesivă poate avea efecte nocive asupra sănătății ochilor noștri, relatează RX Safety. În general, soarele este benefic pentru sănătatea noastră. Atunci când este vreme însorită ne simțim plini de viață și energici, însă când razele solare ating nivelul maxim de radiații, acestea ne pot afecta grav pielea, buzele, părul și ochii. 

Atâta vreme cât nu este excesiv de cald, soarele emite lungimi de undă benefice, însă dacă vei purta în exces ochelari de soare, ochii vor pierde o parte dintre cele aproximativ 1.500 de lungimi de undă care contribuie la sănătatea ochilor tăi. În același timp, nu doar că protejarea constantă a ochilor împotriva luminii puternice a soarelui va avea un impact negativ asupra vederii, însă va afecta și ale părți ale corpului. Ochii tăi absorb întregul spectru de lumină, iar acest lucru afectează direct hipotalamusul creierului care controlează multe funcții vitale. Totodată, studiile arată că purtarea permanentă a ochelarilor de soare va forța ochii să vadă corect în zonele cu iluminare slabă, ceea ce poate declanșa dureri de cap puternice.

Cum alegem cei mai buni ochelari de soare 

Mulți dintre noi purtăm ochelari de soare pentru a ne feri de razele solare care ne incomodează ochii, însă uităm uneori că principalul lor scop nu este acela de a privi direct către soare, ci să ne asigure protecția necesară împotriva razelor solare. Spre exemplu, în sezonul de iarnă, lentilele ochelarilor de soare devin și mai periculoase pentru sănătatea ochilor noștri din cauza faptului că zăpada reflectă razele solare, iar în acest fel ochii sunt expuși la o doză suplimentară de radiații ultraviolete. Expunerea îndelungată la raze UV poate să cauzeze o serie de afecțiuni oculare, despre care am amintit anterior, acestea afectând vederea centrală.

 Din această cauză, este important să ne protejăm ochii cu ajutorul unor ochelari de protecție speciali, mai ales atunci când mergem la schi sau ne aflăm în regiuni cu multă zăpadă. Atunci când cumpărăm ochelari de soare, calitatea trebuie să fie principala noastră preocupare. Astfel, aceștia ar trebui să aibă o absorbție UV de 100% sau chiar mai mult, să fie polarizați cu un nivel de protecție UV400, care blochează radiațiile UVA și UVB în proporție de 99-100%, relatează specialiștii de la Aoeyeweaer. În același timp, purtarea ochelarilor de soare poate limita vederea periferică, dar și capacitatea de a vedea obiectele și mișcările din afara liniei directe de vedere.

 De asemenea, vederea periferică este crucială pentru conștientizarea situației, în special atunci când vă implicați în activități precum șofatul sau sportul. Ramele ochelarilor de soare pot obstrucționa vederea laterală, creând unghiuri moarte și crescând potențial riscul de accidente. Acestea ar trebui să fie ușoare pentru un plus de confort, iar dacă nu se potrivesc pe nas și pe urechi, acestea pot provoca dureri de cap, iritații și urme neplăcute și, uneori, dureroase.

Găgăuzialand, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

/VIDEO/ Chișinău inundat, motiv de distracție pentru tineri: Scena din "Titanic" sau "Hora din Moldova", în mijlocul străzii pline de apă
/VIDEO/ Chișinău inundat, motiv de distracție pentru tineri: Scena din "Titanic" sau "Hora din Moldova", în mijlocul străzii pline de apă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ L-au adus la lacrimi. Gabriel Nebunu, declarații șocante despre showbizul autohton și relația cu Zinaida Julea: „E idolul meu”
/VIDEO/ L-au adus la lacrimi. Gabriel Nebunu, declarații șocante despre showbizul autohton și relația cu Zinaida Julea: „E idolul meu”
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Transformă trotuarele și piețele în scene de spectacol. Poveștile a doi artiști stradali, care încântă trecătorii din Chișinău
/VIDEO/ Transformă trotuarele și piețele în scene de spectacol. Poveștile a doi artiști stradali, care încântă trecătorii din Chișinău

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Iana Stepanenco: „Uniunea Europeană înseamnă posibilități colosale”

missing
15 septembrie 2024, ora 17:31

"Pentru mine, Europa înseamnă posibilități colosale. Atât pentru întreaga țară, cât și pentru copilul meu. Europa înseamnă respectul alegerii mele, a privirii mele asupra lucrurilor, a credinței mele. Europa este siguranță și stabilitate, cooperare și schimb de experiență cu posibilitatea de a călători liber. Europa reprezintă pentru mine posibilitatea de a călători, de a învăța și locui în oricare din cele 27 de țări ale familiei europene. Europa înseamnă diversitate, drepturi egale și viitor luminos", menționează jurnalista TV8 Iana Stepanenco.

„Vreau în Europa” este o campanie lansată de TV8. În cadrul acestui proiect, reporterii noștri vizitează mai multe țări, membre ale Uniunii Europene, ca să aducă în casele Dumneavoastră reportaje despre cum e să fii parte a celei mai prospere uniuni politice din lume. 

Vom vorbi despre fonduri europene, mediu de afaceri, protecție socială, dar și cum s-a schimbat calitatea vieții în statele ce au aderat la comunitate în ultimii 20 de ani. Proiectul vine să confirme valorile ce au stat la originea TV8. Suntem promotori ai principiilor democrației, inclusiv libertatea de exprimare, ce stau la baza Uniunii Europene. 

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.