Se interzice plasarea pe piață a produselor fără testul inofensivității. ANSA atenționează importatorii de fructe și legume despre respectarea declarației pe propria răspundere depusă la frontieră și să nu comercializeze marfa până la obținerea rezultatelor de laborator conforme. Cei care nu vor respecta prevederile legale riscă sancțiuni.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează agenții economici, importatori de fructe și legume proaspete, despre obligația respectării prevederilor Ordinului nr.256 din 08.08.2022 cu privire la aplicarea unor măsuri la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import și anume:
„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA”.
În acest context, ANSA solicită responsabilitate maximă din partea importatorilor, în respectarea declarației pe propria răspundere depusă la frontieră, prin care aceștia se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator.
În conformitate cu prevederile Legii privind siguranța alimentelor operatorii din domeniul alimentar sunt responsabili de controlul inofensivității produselor alimentare puse la dispoziție pe piață.
În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață. Dacă alimentele au ajuns la consumatori, să informeze, în mod eficient și precis, publicul despre motivul retragerii.
Agenții economici care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sunt pasibili de răspundere juridică.
Pentru a afla rezultatele încercărilor de laborator agenții economici vor contacta inspectorul responsabil de prelevarea probelor sau Direcția inspectare la frontieră.
Menționăm că la începutul lunii mai Agenția pentru Siguranța Alimentelor a anunțat retragerea de pe piață a 23 de tone de banane în care era de depășită limita maximă admisibilă al reziduului de pesticide. Fructele au fost distribuite în două lanțuri de magazine, înainte să afle rezultatele analizei de laborator, prelevate în vamă.