S-a încheiat show-ul, așa că au fost publicate și rezultatele finale din semifinalele Eurovision 2024. Potrivit acestora, Republica Moldova, reprezentată de Natalia Barbu, s-a clasat pe locul 13 din cele 15 țări participante în prima semifinală din 9 mai. Cel mai prost rezultat l-a înregistrat Islanda, iar cel mai bun - Croația, favorita caselor de pariuri la câștigarea Eurovision 2024.
Deși nu a ajuns în marea finală, Republica Moldova și-a putut susține artiștii preferați, votând online sau prin SMS și fiind reprezentată de un juriu care a acordat puncte de la 1 la 8 și 10, 12.
Țara noastră a acordat punctaj maxim Ucrainei atât din partea publicului, cât și a juriului.
Punctele din partea publicului au fost distribuite astfel: Ucraina - 12, Israel - 10, Suedia - 8, Croația - 7, Franța - 6, Elveția - 5, Italia - 4, Grecia - 3, Irlanda - 2, Armenia - 1.
Iar cele ale juriului: Ucraina - 12, Italia - 10, Croația - 8, Elveția - 7, Franța - 6, Lituania - 5, Portugalia - 4, Israelul - 3, Luxemburg - 2, Suedia - 1.
Reamintim că Eurovision 2024 a fost câștigat de Elveția, reprezentată de Nemo, asta deși casele de pariuri dădeau mari șanse Croației, iar în a doua semifinală Eurovision, piesa „The Code” s-a clasat pe locul 4 din 16. Atunci, favorita publicului a fost artista Israelului, Eden Golan, iar cele mai puține puncte a luat Malta.
Nemo a dat peste cap prognozele caselor de pariuri și a reușit să aducă al treilea trofeu pentru Elveția la Eurovision. La scurt timp după anunțarea rezultatelor, artistul elvețian a mulțumit tuturor și a transmis un mesaj puternic. „Sper ca acest concurs să își onoreze promisiunea și să continue să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană în această lume”, a spus Nemo, cu lacrimi în ochi.
Nemo este primul artist non-binar care câștigă Eurovision și a declarat că se simte mândru nu doar pentru el, ci și pentru comunitatea persoanelor non-binare sau de gen fluid: „Trebuie să vorbim unii cu alții și sper că această seară poate fi o modalitate de a ne aminti de asta”.
Artistul a ținut să sublinieze că „The Code” e o piesă unică și specială și s-a născut la o tabără de scriere a cântecelor. A mers acolo pentru a compune melodii altor persoane, dar a fost întrebat: „Ai considera să mergi la Eurovision singur?”.„Să interpretezi o piesă în care vorbesc despre povestea mea, care a atins atât de multe persoane și poate i-a inspirat pe oameni să rămână fideli lor înșiși, este cea mai nebună chestie care mi s-a întâmplat vreodată”, a punctat Nemo, la conferința de presă.
Concursul Eurovision se va întoarce acum în Elveția, în 2025, pentru a treia oară. Ultima dată când Elveția a câștigat a fost în 1988, când Céline Dion a cucerit cu „Ne Partez Pas Sans Moi”. Elveția nu a fost doar prima țară care a găzduit vreodată Eurovision, ci și prima care a câștigat.
Amintim că Republica Moldova nu s-a calificat în Marea Finală a concursului Eurovision Song Contest 2024. Piesa „In the middle” a Nataliei Barbu nu a acumulat numărul necesar de voturi din partea publicului, în prima semifinală. La scurt timp, reprezentanta țării noastre s-a arătat dezamăgită de rezultatul pe care l-a obținut și a declarat pentru Moldova1 că show-ul muzical ar fi influențat de factori politici. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obţinut locul 3, cu piesa „Hey Mammaˮ.