/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 842: Explozii la Kiev și Ceasov Iar. Zelenski și Biden discută despre China

/VIDEO/ „Eu nu țin minte”. Colenco neagă orice discuție cu Platon despre Răducanu și spune că judecătoarea ar fi ponegrită fără temei

missing
14 mai 2024, ora 20:18

Aureliu Colenco, avocatul fugarului penal Ilan Șor, neagă faptul că ar fi purtat vreodată vreun fel de discuții despre judecătoarea Tatiana Răducanu cu controversatul om de afaceri, fugit la Londra, Veaceslav Platon. Solicitat de TV8, Colenco a spus că nu își amintește să fi făcut schimb de mesaje cu Platon în legătură cu Răducanu. Acesta dă asigurări că singurele sale discuții cu Veaceslav Platon s-au axat doar în jurul Moldasig, dosar în care l-a reprezentat pe fugar.

„Eu nu țin minte să fi discutat cu domnul Platon”, a spus Aureliu Colenco.

Aureliu Colenco a mai declarat că Veaceslav Platon influențează Comisia Pre-Vetting, însă nu prin intermediul Tatianei Răducanu. 

Avocatul a mai menționat că nu a discutat nici cu magistrata despre promovarea sau nepromovarea unor candidaturi în cadrul Comisiei Pre-Vetting. Mai mult, Aureliu Colenco dă asigurări că Tatiana Răducanu este o persoană onestă, care este compromisă fără temei. 

„Îmi pare foarte rău că așa o personalitate onestă, principială, cinstită, în așa hal și mod este ponegrită. Eu mă gândesc că ea nu este comodă cuiva și noi zilele apropiate o să vedem acest lucru. Mi se pare că asta e legată de niște numiri în funcții cheie în Republica Moldova, că sunt întreprinse măsuri ca tot o persoană onestă din cadrul Procuraturii, Iachimovschi, să nu treacă, deoarece o să fie o comisie nefuncțională. Eu mă gândesc că este un joc foarte murdar”, a spus Colenco. 

Amintim că judecătoarea Tatiana Răducanu a renunțat la calitatea sa de membru al Comisiei Pre-Vetting. Aceasta a depus cererea de demisie la Comisia juridică, numiri și imunități. În document, Răducanu menționează că o scrisoare ce-i pune la îndoială calitățile profesionale și integritatea a fost trimisă instituțiilor statului. Judecătoarea spune că e nevoită să demisioneze, pentru a nu pune în pericol întregul proces de vetting: „Vreau să nu existe niciun dubiu asupra integrității procesului de evaluare”.

TV8 a publicat scrisoarea semnată de șefa PA, Veronica Dragalin în 14 mai 2024. Potrivit documentului, veridicitatea căruia nu a fost deocamdată confirmată oficial, Procuratura Anticorupție (PA) a pornit investigația în privința Tatianei Răducanu,  după ce a obținut dintr-un telefon mobil informații care i-ar pune la îndoială integritatea și calitățile profesionale. Este vorba despre sute de mesaje text, pe perioada mai multor ani, între controversatul om de afaceri, fugarul Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, avocatul unui alt fugar penal - fostul deputat Ilan Șor. Discuțiile dintre cei doi ar viza-o pe magistrata Tatiana Răducanu, pe care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”.

Potrivit unei scrisori remise de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, mai multor instituții de stat, concluziile preliminare ale unei investigații pornite în aprilie 2024, arată un risc sporit că Tatiana Răducanu ar fi ajuns o persoană de încredere al fugarilor penali Veaceslav Platon și Ilan Șor, promovându-le interesele și asigurându-se că persoanele loiale lor vor fi promovate în funcții cheie în sistemul justiției, iar cei care reprezintă un pericol vor fi eliminați din sistem. 

Documentul neconfirmat deocamdată oficial de PA, face trimitere inclusiv la un schimb de mesaje încă din noiembrie 2013 între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco. Atunci, avocatul lui Șor i-ar fi scris lui Platon mesajul: ,,nu te voi dezamăgi, mulțumesc” și apoi l-a informat că ia prânzul cu ,,o femeie nebună” (o frază repetată de mai multe ori de către cei doi când se referă la Tatiana Răducanu) și a întrebat dacă Platon are nevoie de ceva anume. 

Câteva minute mai târziu, Colenco i-a scris lui Platon ,,Sunt cu Răducan / Salutări de la Tatiana Gheorghevna”. Platon a răspuns ,,Vă mulțumesc foarte mult! Sunt foarte fericit că ea nu a uitat de noi”. Câteva minute mai târziu, Colenco a scris ,,omul nostru 100%”, la care Platon a răspuns ,,Super” (discuțiile originale fiind în limba Rusă și traduse în limba Română cu Google Translate)”, se arată în scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, semnată în data de 14 mai 2024.

Tot în aceeași discuție, Aureliu Colenco ar fi explicat că Tatiana Răducanu dorește să ajungă președinte al CSM, confirmând lui Veaceslav Platon ,,Ea este a noastră. I-am spus că mi-ai dat două sarcini, că toată lumea m-a abandonat și așa mai departe. Ea este foarte fericită. Am vorbit mult. / Gata să lucreze.” „La această informație, Platon a răspuns ,,Grozav”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea mai scoate la lumină achiziția în circumstanțe dubioase a sediului CSM, prin intermediul lui Aureliu Colenco și al Tatianei Răducanu, care l-ar fi ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să ,,scape de un imobil inutil” la un preț artificial. 

Șefa PA, Veronica Dragalin subliniază că consideră necesar de a informa judecătorii, procurorii și membrii societății civile care au fost evaluați și nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu participarea Tatianei Răducanu despre informația de mai jos, din considerente că, există o posibilitate că a fost încălcat dreptul fundamental al acestora la un proces echitabil în fața unei instanțe independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege, garantat de Articolul 6 CEDO. 

„Verificarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor de către Tatiana Răducanu prezintă un risc inadmisibil și un pericol pentru cauzele și activitatea Procuraturii și a sistemului de justiție. Din circumstanțele relatate supra, există suspiciuni că Veaceslav Platon și Ilan Șor au pus la cale un plan să infiltreze ,,omul lor 100%” în organele responsabile de evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor, asigurând astfel că persoanele loiale lor vor promova în funcții cheie și cei procurori și judecători care reprezintă un pericol pentru ei vor fi eliminați din sistem. Procesul penal recent încheiat de Procuratura Anticorupție a demonstrat că un procuror cu legături cu Ilan Șor a promovat procedura de pre-vetting cu participarea Tatianei Răducanu în Comisia Pre-Vetting, a ajuns în CSP și a manipulat și viciat concursul pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova. 

Reieșind din cele expuse, Vă aduc la cunoștință informația relatată supra, care stabilește că există indici că procedura de pre-vetting și vetting a fost compromisă și viciată de grupări criminale asociate cu Veaceslav Platon și Ilan Șor și că posibil au fost afectate drepturile fundamentale a candidaților la un proces echitabil, care în cumul prezintă un risc de a pune în pericol sistemul de justiție în continuare”, se mai menționează în scrisoarea Veronică Dragalin. 

Veronica Dragalin nu a fost de găsit pentru a confirma autenticitatea scrisorii, însă, adjuncții Vasile Plevan și Octavian Iachimovschi au precizat pentru TV8 că nu știu despre răvașul apărut în presă. 

INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?

/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Plahotniuc la Moscova: Strategie de supraviețuire sau capcană politică?
/VIDEO/ Plahotniuc la Moscova: Strategie de supraviețuire sau capcană politică?
/VIDEO/ Potop pe Arena Națională după concertul Coldplay: Furtuna și grindina au făcut prăpăd în capitala României
/VIDEO/ Potop pe Arena Națională după concertul Coldplay: Furtuna și grindina au făcut prăpăd în capitala României
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor

/VIDEO/ Finul lui Plahotniuc, audiat în dosarul „Kuliok”: Ce a spus Andrian Candu despre negocierile eșuate între PD și PSRM

missing
13 iunie 2024, ora 21:00

Finul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost audiat astăzi în calitate de martor în dosarul în care Igor Dodon ar fi primit o pungă cu bani de la Plahotniuc. Andrian Candu a vorbit instanței de judecată despre negocierile pentru formarea unei coaliții PD-PSRM și acțiunile care au dus la eșecul acestor discuții. Candu a fost atent în declarații și nu a depus nicio mărturie împotriva nașului de cununie.

La fel ca ceilalți martori ai acuzării, din rândul foștilor membri ai Partidului Democrat, Candu a declarat în fața instanței că a aflat despre înregistrările video cu sacoșa neagră din presă și că nu știe cine a montat tehnica în încăpere. Mai mult ca atât, Candu a precizat că etajul trei al sediului era cu acces limitat și nu era folosit de membrii partidului, acesta fiind mai degrabă o încăpere pentru ședințe confidențiale pe care le avea Plahotniuc și oaspeții săi.

„Inițial s-a discutat că Partidul Democrat își asumă actul guvernării la nivel executiv, Guvern, și Partidul Socialiștilor își asuma conducerea Parlamentului. Luând în considerare că nu a avut loc o finalitate pozitivă în formarea acelei coaliții, evident în luna mai au fost blocaje și acele blocaje se datorau noilor pretenții sau cerințe pe care le aveau colegii din Partidul Socialiștilor”,a zis martorul Andrian Candu.

Atât în fața instanței, cât și în fața jurnaliștilor, Andrian Candu a precizat că negocierile privind o coaliție între PD și PSRM erau conduse exclusiv de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și apropiatul său, Serghei Iaralov. Mai mult, Plahotniuc ținea să informeze membrii partidului despre evoluția negocierilor, care nu mergea prea bine din cauza deplasărilor regulate ale lui Dodon la Moscova.

„Din declarațiile pe care le făcea domnul Plahotniuc sau ceea ce ne informa, dumnealui spunea în felul următor: că Igor Dodon pleacă des la Moscova, pe perioada negocierilor, de asta ele și s-au întins, un motiv este că pleca des., că revine de fiecare dată de la Moscova și mă aștept ce surprize iarăși sunt în negocieri că mai apar tot felul de pretenții, că... am impresia și i-am și spus domnului Dodon, așa spunea domnul Plahotniuc, că am impresia că eu defapt negociez cu Putin, dar nu cu tine”,a spus Candu.

Fostul vicepreședinte PD a declarat în fața instanței că nu cunoaște despre existența unui acord de coaliție semnat între cele două partide la acea vreme. Igor Dodon susține că mărturiile depuse de Candu nu sunt relevante dosarului. Cât despre eșuarea negocierilor de formare a unei coaliții dintre PD și PSRM, fostul președinte spune că socialiștii nici nu a avut intenția de a le duce la bun sfârșit.

„Domnul Candu de fapt a spus că nu a văzut nu a auzit, nu a participat la ceea ce încearcă să incrimineze procurorul. O să-l ascultați ce spune, la el iarăși o să fie confirmat că este, dar el altceva nu poate să spună. - Negocierile cu PD, de ce nu s-au finalizat cu succes. Pentru că noi atunci nici nu am avut planul să fie finalizate cu succes. Eu v-am spus și repet, atunci planul a fost să debarcăm guvernul oligarhic și să decapturăm statul”,a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit procurorilor, mărturiile făcute de Andrian Candu în instanță vin să confirme că negocierile purtate de Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov erau coordonate de Dodon cu autoritățile din Federația Rusă.

„Domnul Candu a comunicat acel aspect că Plahotniuc le comunica despre faptul că Igor Dodon își coordonează poziția s-a referitor la modul de construire a puterii și de organizarea și funcționarea puterii ținând cont de interesele Federației Ruse în Republica Moldova”,a zis procurorul de caz, Petru Iarmaliuc.

În instanță urmează să fie audiate în calitate de martori ai acuzării încă două persoane. Este vorba despre Andrei Năstase, fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr, dar și Adrian Radu, fost angajat în echipa de comunicare a Partidului Democrat. 

În dosarul de pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție, fostul șef de stat este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Principala probă în dosar este un filmuleț video în care Igor Dodon acceptă o sacoșă neagră de la Vladimir Plahotniuc, în care se presupune că ar fi bani pentru finanțarea PSRM. Igor Dodon este primul președinte judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat. Dodon se declară nevinovat.

/VIDEO/ Mărturii împotriva lui Dodon: Ion Harghel și un cumătru al fostului președinte au fost audiați în dosarul „Kuliok”
/VIDEO/ Doi noi martori ai acuzării, audiați în dosarul „kuliok”: Ce mărturii au făcut Octavian Țîcu și Dumitru Diacov
/VIDEO/ Fost ambasador la Moscova, audiat în dosarul „Kuliok”. Neguța nu a avut probe care să-l incrimineze pe Dodon

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram